вівторок, 23 липня 2013 05:00

Навальному дали п'ять років і відпустили

18 липня одного з головних російських опозиціонерів 37-річного Олексія Навального засудили до п'яти років тюрми. Напередодні його зареєстрували кандидатом у мери Москви на вересневих виборах. А 19 липня обласний суд міста Кірова відпустив Навального з-під варти на вимогу прокуратури — органу, який має звинувачувати, а не виправдовувати.

— Це якийсь незручний момент. За поданням прокурора випускають мене, а до цього лише інших прокурорів, які кришували підпільні казино, — сказав Олексій після того, як вийшов з клітки для підсудних і обійнявся з дружиною Юлією.

Навальний став широко відомий позаторік, коли в інтернеті й у пресі почав оприлюднювати факти масштабних фінансових зловживань. В ефірі однієї з радіокомпаній він назвав пропутінську політичну силу "Єдина Росія" — "партией жуликов и воров". Це визначення стало крилатим. До кінця 2011-го футболки по 250 руб., що становить 65 грн, і бейсболки за 200 — 50 грн — із цим написом стали ходовим товаром в інтернет-магазинах. Власник однієї з крамниць зізнався, що віддає по $2 з кожної футболки на проекти Навального.

Олексій почав активно боротися з корупцією 2007-го заявами про розкрадання в межах діяльності банку ВТБ. 2010-го розголосу набула справа державної компанії "Транснафта". Навальний доводив, що вона вкрала 120 млрд руб. під час будівництва трубопроводу "Східний Сибір — Тихий океан".

Незабаром виник інтернет-проект "РосПил". Через нього Навальний повідомляв про зловживання в державних закупівлях. Виявляти махінації йому допомагали експерти, а юристи через подання скарг зупиняли оборудки. Станом на травень 2011-го проект оприлюднив інформацію про зловживання на 1,6 млрд руб. і заблокував закупівлі на 337 млн.

За три місяці проти Навального відкрили кримінальну справу. Його підозрювали в тому, що на посаді радника губернатора Кіровської області увів в оману директора компанії "Кіровліс" і нав'язав йому невигідний контракт із продажу деревини. Підприємство втратило 1,3 млн руб. — 325 тис. грн. За рік справу закрили через відсутність складу злочину, а ще за два тижні — поновили. Збитки оцінили уже в 16 млн руб.

Позаторік про Навального знали 6% росіян, показали соціологічні дослідження. Цього року про нього чув уже кожний третій, а 14% готові проголосувати за Олексія на президентських виборах.

У квітні 2013-го Навальний заявив, що збирається стати президентом Росії. А в липні — отримав п'ять років ув'язнення.

Після оголошення вироку до нього підійшли батьки й дружина, з якими він обнявся і віддав їм мобільний телефон та годинник. Після цього співробітник конвою закував Олексія в наручники. Перед цим він написав повідомлення друзям у соцмережі: "Ви тут не сумуйте без мене. А головне — не байдикуйте. Жаба сама себе з нафтової труби не скине".

Після оголошення вироку Навальному дали сказати останнє слово. У 9-хвилинній промові опозиціонер запевнив:

— Ми не припинимо робити те, що робимо. Я заявляю, що і я, і мої колеги — ми зробимо все, щоб знищити цей феодальний лад у Росії.

Навальний також сказав:

— Що ми отримали з нафтової ренти? Єдиний продукт, який став доступнішим для населення, — горілка. Ми не дозволимо цій купці виродків і далі змушувати наш народ спиватися і деградувати в злиднях. Дякую.

Вирок став несподіванкою для багатьох, вважає політолог Леонід Радзіховський. Він сподівався, що Навальний отримає умовний термін.

— Вирок — абсолютно безглуздий і не потрібний Путіну, — каже Радзіховський. — Якщо владі йдеться про самозбереження, то Навальний нічим не загрожує. За оптимістичними прогнозами, на виборах мера Москви він набрав би 15 відсотків. Владі це було б навіть вигідно. Усім показали б, що вибори демократичні — от вам опозиція, і отакий у неї результат.

У день оголошення вироку московська поліція оточила Манежну площу, де традиційно збираються прихильники опозиції. На 19.00 туди почали стягуватися люди. Однак, наштовхнувшись на кордони правоохоронців, пішли до Державної Думи. Там на офіційній вивісці в останньому слові замість "М" хтось наклеїв "Р" — вийшло "Дура". Підтримати Навального зібралися близько 20 тис. москвичів. За кілька годин їх розігнали, 100 осіб забрали до поліцейських відділків.

Олексій провів за ґратами ніч. Про те, як почався його перший тюремний ранок, написав: "Після переклички я замовляв книжки з бібліотеки і розробляв стратегічний план безжальної війни з комарами в камері. Аж тут: "На вихід з речами!".

За годину опозиціонеру оголосили рішення суду про звільнення з-під варти за умови підписки про невиїзд.

Чому Навального відпустили?

— Злякалися спонтанного виходу на вулиці декількох тисяч молодих людей, — вважає політолог Микола Сванідзе. — А також — дружної міжнародної реакції. До залізної завіси не готові, та й Олімпіада в Сочі незабаром.

Олексій Навальний спростував чутки, що збирається зняти свою кандидатуру з виборів мера Москви.

Перша фірма надавала перукарські послуги

Олексій Навальний народився 4 червня 1976 року у військовому містечку Бутинь Одинцовського району Московської області. Батько Олексія — українець. У селі Залісся під Чорнобилем жила його баба, до якої він приїздив на літо.

Закінчив юридичний факультет Російського університету дружби народів, потім — Фінансову академію при уряді РФ за спеціальністю "цінні папери і біржова справа".

1997 року почав займатися бізнесом — заснував підприємство "Несна". Основним видом діяльності фірми були зазначені перукарські послуги. Працював юристом і фінансистом у різних компаніях.

2004-го створив і був одним із керівників "Комітету захисту москвичів" — загальноміського руху противників корупції.

2006-го відкриває блог у "Живому журналі". На перший запис ніхто не реагував 20 днів. Зараз загальна кількість коментарів до розслідувань Навального і думок із цього приводу сягає півтора мільйона.

Весною 2008 року придбав акції "Роснафти", "Газпрому", "Лукойлу", "Сургутнафтогазу", "Газпромнафти" на суму близько 300 тис. руб. — 75 тис. грн. Після цього почав боротьбу за свої права як акціонера в судах.

Торік у березні в прямому ефірі одного з українських телеканалів сказав, що українці, росіяни і білоруси — це єдиний народ.

Дружина Юлія разом із батьками Олексія — співвласники Кобяковської фабрики з лозоплетіння в Одинцовському районі Московської області. Виховує доньку Дарину і сина Захара.

Зараз ви читаєте новину «Навальному дали п'ять років і відпустили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути