пʼятниця, 23 вересня 2016 00:30

Маму Лещенка звуть "Григоришин"?

Автор: ФОТО З САЙТА www.vsesmi.ru
  Народний депутат Сергій Лещенко (ліворуч) в їдальні Верховної Ради спілкується з керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким
Народний депутат Сергій Лещенко (ліворуч) в їдальні Верховної Ради спілкується з керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назаром Холодницьким

— У покупці квартири народним депутатом Сергієм Лещенком є ознаки адміністративного правопорушення. Йому загрожує штраф, — каже на брифінгу у понеділок Артем Ситник, керівник Національного антикорупційного бюро.

НАБУ закінчило перевірку купівлі Лещенком елітного житла площею 192 кв. м у центрі столиці. Відомство вивчило, на які кошти придбав квартиру. Порушення знайшли у взятті безвідсоткової позики на 10 років у керівника "Української правди" Олени Притули. Вона позичила Лещенку 3 млн 770 тис. грн.

— Простий громадянин доступу до таких фінансів без відсотків не має, — додає Ситник.

Лещенко завдяки цій оборудці зможе зекономити понад 700 тис. грн.

— Орієнтовна сума вигоди складає 188 тисяч 2016‑го, якщо рахувати за ставкою НБУ. І 565 тисяч гривень — кожного наступного року за умови збереження облікової ставки в 15 відсотків. Хоча не виключено, що вона може збільшитися, — говорить ­Ситник.

Ще одне порушення — Лещенко не вказав, що прописаний із матір'ю. Саме вона надала йому для купівлі квартири $77 тис., стверджує НАБУ. Хоча раніше нардеп не згадував про отримані від матері кошти. Також виявилося, що цивільна дружина Анастасія Топольська на придбання житла виділила трохи менше $6 тис. Раніше Лещенко заявляв, вона внесла половину вартості квартири. Заощадження самого народного депутата складають 1 млн 780 тис. грн, за даними НАБУ. Ситник заявив: "Джерела походження цих коштів перевірили, порушень не виявили. А справою неправомірності отримання позики має займатися Націо­нальна агенція із запобігання корупції".

Знайшли ще одну квартиру

"Притула може дати обожнюваному співробітнику (навіть подарувати) що завгодно. Але він, будучи держслужбовцем першої категорії, не може взяти — закон не дозволяє", — пише з цього приводу блогер Карл Волох.

— НАБУ вивчило сотні сторінок документів, що я добровільно передав до цього правоохоронного органу. Жодних подарунків, відкатів або будь-чого не встановили, не виявили. Їх в принципі не могло бути, — заявив Лещенко на брифінгу в понеділок.

Під тиском колег він визнав, володіє ще однією квартирою на вул. Гетьмана у столиці. Депутат відмовився пояснювати її походження. Лише спростував версію, що отримав її в подарунок за часів президентства Януковича. У жодній декларації житло не вказував.

Журналісти знайшли документи, що підтверджують: Лещенко став власником квартири на вул. Гетьмана не 2006-го, а 2010 року. І фігурував у документах як інвестор. Іншими словами, не дарували, а придбав за гроші. Тепер йому доведеться відповідати на запитання, звідки взяв ті кошти.

"Ситник створив "прецедент Лещенка". Кожен хабарник зможе пояснити отримання великих сум і дорогого майна як "позику" у друга чи колеги", — пише політичний експерт Павло Нусс.

Журналісти нагадують, свого часу президент Німеччини Крістіан Вульф подав у відставку через отримання пільгової позики в 500 тис. євро. У країні тоді розгорівся великий корупційний скандал.

Лещенко отримав кошти навіть не під пільгові відсотки, а взагалі без процентів. За це порушення йому загрожує лише штраф.

— Треба подякувати Сергієві та НАБУ. Вони відкрили нові шпаринки в антикорупційному законодавстві. Якщо реальний корупціонер оформить хабар у вигляді позики під нуль відсотків на 100 років, то це — лише адмінштраф. І завжди можна сказати, що купив квартиру за гроші матері, — говорить медіа-юрист Клим Братківський.

Мати ходила в банк 39 разів

Висновки НАБУ й пояснення Лещенка викликали чергову хвилю скандалу. Журналісти й експерти нагадують, в історії з купівлею елітної квартири виникають нові подробиці. Хоча "молодий антикорупціонер" із самого початку заявив: йому немає чого приховувати.

Обурення викликав той факт, що Лещенко раніше не згадував про участь матері в купівлі квартири. А також суму в $77 тис., яку вона начебто тримала в банку. "Щоб зняти з депозиту гроші, мама Сергія Лещенка ходила туди 39 разів. Майже два місяці, якщо вирахувати вихідні дні", — пише економічний журналіст В'ячеслав Чечило.

Як мати журналіста назбирала таку суму, невідомо. Однак у соц­мережах жартують. Або мама Лещенка — одна з найбагатших в Україні, або насправді вона — російський олігарх Костянтин Григоришин. У роботі на якого активно звинувачують Лещенка і про дружбу з яким він сам розповідає.

На користь версії про гроші Григоришина наводять той факт, що Лещенко тримав кошти в російському Сбербанку. Не встиг нардеп відхреститися від цієї інформації, як в інтернет потрапили документи про його рахунки на 22 млн рублів, відкриті в цій установі. Лещенко назвав їх "фейковими".

Юристи звертають увагу на те, що походження власних заробітків Лещенка викликає сумніви. Нардеп каже, частину коштів отримав як співвласник "Української правди". Але за до­кументами він має відношення лише до громадської організації з такою назвою, а ті є неприбуткові.

Чи складе Лещенко мандат?

Екс-нардеп Микола Мартиненко впевнений, гроші на купівлю квартири Лещенко отримав, виконуючи політичні замовлення: "Ці гроші мають олігархічне й російське походження. Лещенко отри­мав їх за кампанію чорного піару проти мене". Мартиненко нагадав, після розв'язаної екс-журналістом інформаційної кампанії він добровільно склав мандат. Аби спростувати всі фейкові звинувачення в суді, не ховаючись за депутатську недоторканність. НАБУ тоді гучно порушило справу. Однак за 10 місяців так і не змогло нічого пред'явити Мартиненку.

Експерти відзначають, "квартирна" справа підірвала авторитет НАБУ, яке замість боротьби з корупцією її покриває. А також поховала плани Лещенка на велике політичне майбутнє.

— Тут питання, перш за все, не юридичне, а моральне. І не в сумі грошей справа. Лещенко орієнтується на думаючий електорат. А це люди, які пробачають багато чого. Але не пробачать лицемірства, — говорить політолог Олександр Голобуцький.

"Корупційні скандали навколо Лещенка перекреслюють його політичні й журналістські перспективи. Він сам висік себе, як та гоголівська унтер-офіцерська вдова", — каже Мартиненко. Він прогнозує, що Лещенко не послідує його прикладу та не складе мандат. Тому що боїться кримінальної відповідальності. А щодо Національного антикорупційного бюро екс-нардеп коментує різко: "НАБУ цинічно наплювало на Кримінально-процесуальний кодекс і навіть не почало досудового розслідування по нерухомості й доходах Лещенка. Спеціальна антикорупційна прокуратура мовчки це підтримує. Тепер усе суспільство бачить, ці нові органи демонструють старі подвійні стандарти та вибіркове правосуддя, "відмивають" друзів і фальсифікують справи".

НАБУ повертає часи Межигір'я?

"Сподіваюся, пан Ситник відзвітує по експертизі угоди між Лещенком і Притулою, яка може виявитися прикриттям інших, невідомих джерел депутатських коштів. Інакше доведеться визнати, у випадку з НАБУ маємо справу з черговою шарашкіною конторою, що виконує політичні замовлення. І чиє існування нічим не виправдане", — так Карл Волох сформулював думку, що домінує в соцмережах.

Директор НАБУ Артем Ситник пообіцяв перевірити квартиру народного депутата від БПП Світлани Заліщук. Житло вона придбала в серпні 2014 року, а задекларувала 2013-го — ще до купівлі. Але після квартирного скандалу Лещенка до результатів роботи НАБУ й заяв "єврооптимістів" громадськість ставиться з недовірою. "Нас чекає нова історія від НАБУ про те, як гарній дівчинці Світлані 2015 року громадянський чоловік, за сумісництвом — голова офісу Ради Європи в Україні, подарував 3,5 млн грн на купівлю квартири площею 160 "квадратів" 2013-го, що за документами придбали 2014 року", — пише блогер Богдан Карпенко.

— Віктор Янукович напевно мав два депозити. Звісно, не на маму, але вони були 100 відсотків. Звідки гроші — не наша справа. Він багато років працював завгаром, потім — губернатором. Жінка — не діджей. Але був дорослий син-підприємець. Міг трохи дати батьку. Одним словом, повертаємо Межигір'я, претензій у НАБУ немає, — каже політичний експерт Кирило Сазонов.

Зараз ви читаєте новину «Маму Лещенка звуть "Григоришин"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути