пʼятниця, 15 квітня 2016 06:00

Луценко і Лещенко хочуть очолити Генпрокуратуру

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

"Банкова (на цій вулиці в Києві розташована Адміністрація президента. — ГПУ) спеціально виписує умови під Юрія Луценка. "Досвід роботи в законодавчому і правоохоронному органі не менше п'яти років". Яке відношення робота в парламенті має до керівництва аполітичною за статусом Генпрокуратурою? За такою логікою, колишній водій Ахметова (Володимир Мальцев був депутатом 5-го та 6 скликань від Партії регіонів. У журналістських списках депутатів його вказують як особистого водія Ріната Ахметова. — ГПУ) також може податися в генпрокурори. Тому що він був депутатом усе шосте скликання", — написав у "Фейсбук" народний депутат 35-річний Сергій Лещенко.

12 квітня нардеп від БПП Степан Кубів вніс на розгляд Верховної Ради законопроект для змін закону "Про прокуратуру". Якщо їх затвердять, це дозволить обрати генеральним прокурором людину без досвіду роботи в прокуратурі. Але інша умова — кандидат повинен пропрацювати не менше п'яти років у сфері права. На посаду претендує голова фракції БПП Юрій Луценко, 51 рік.

— Днями в мене була розмова з президентом про моє бачення цієї справи. Не секрет, що чинне законодавство не дозволяє мені бути кандидатом у генпрокурори. Коли мене запитали: а якщо законодавство буде змінено, чи готовий ти? Я сказав: не хочу, але готовий, — говорить Юрій Луценко.

"Я теж офіційно оголошую, що готовий стати генеральним прокурором, — написав Сергій Лещенко. — У мене теж немає юридичної освіти й стажу. Але вважаю, що готовий впоратися з цією роботою. Я 14 років займався антикорупційними журналістськими розслідуваннями. І, наприклад, кримінальне провадження проти Януковича, Клюєва і Ставицького в частині присвоєння "Межигір'я" базується на моїх документах".

29 березня Верховна Рада проголосувала за відставку генпрокурора Віктора Шокіна. Обов'язки керівника виконує один із заступників — 46-річний Юрій Севрук.

— Обрання керівників антикорупційних органів має відбуватися під пильним наглядом громадськості, — говорить політолог 38-річний Віктор Таран. — Тоді буде якась гарантія, що відомство очолить людина, яка боротиметься з корупцією. Коли готували правки до закону, треба було внести умову про обрання на конкурсній основі. А вписали, що людина повинна мати досвід роботи у Верховній Раді. Це свідчить, що президент зацікавлений у призначенні не доброчесного кандидата, а того, кому довіряє. Ніякої реформи прокуратури в таких умовах не буде. Треба обрати не генерального прокурора, а людину, яка реформує структуру. Тому це має бути хтось ззовні. Бажано, з-за кордону.

Зараз ви читаєте новину «Луценко і Лещенко хочуть очолити Генпрокуратуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути