пʼятниця, 22 січня 2016 07:00

Кірєєв перестав бути суддею

Автор: уніан
  Суддя Родіон Кірєєв зник після звільнення із в’язниці Юлії Тимошенко в лютому 2014 року. Правоохоронці оголосили його в розшук. Екс-судді загрожує до восьми років позбавлення волі
Суддя Родіон Кірєєв зник після звільнення із в’язниці Юлії Тимошенко в лютому 2014 року. Правоохоронці оголосили його в розшук. Екс-судді загрожує до восьми років позбавлення волі

— Кірєєва треба судити і притягувати до кримінальної відповідальності. За встановлення неправосудного вироку. Так само й тих, хто приймав рішення щодо активістів Майдану, — говорить київський юрист і правозахисник 49-річний Олег Березюк. 18 січня президент Петро Порошенко звільнив суддю Родіона Кірєєва і ще трьох його колег.

Родіон Кірєєв розглядав кримінальну справу колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Він безпідставно змінив запобіжний захід із підписки про невиїзд на утримання під вартою. Незаконно позбавив Тимошенко волі. Такий висновок зробила Вища рада юстиції. Понад півтора року Кірєєв переховується в Криму.

Суддя Червонозаводського райсуду Харкова Олена Васильєва притягнула до адміністративної відповідальності учасників акцій протесту 19 лютого 2014 року.

Віталій Літвінов з Оболонського райсуду необґрунтовано ув'язнив на два місяці активіста Майдану Олександра Кравцова у січні позаторік.

Олексій Золотарьов із Ленінського райсуду Луганська в лютому 2013 року прийняв чотири неправомірні рішення щодо права власності на трубопроводи.

Чому президенту знадобилося півтора року, щоб звільнити цих суддів?

— Рішення ухвалювала Вища рада юстиції. Процедура — дуже забюрократизована. Однак те, що відбулося, формальність, — каже Олег Березюк. — Судді, які переховуються зараз у Криму, зокрема Кірєєв, ніяк не залежать від України.

Ці звільнення свідчать про початок судової реформи?

— Ні. Це спроба трохи погасити пристрасті в суспільстві. Мовляв, щось таки робимо.

Хто контролює судову систему?

— Президент і Верховна Рада. Перший призначає суддів, а парламент позбавляє їх недоторканості й призначає довічно. Судді залежні від цих двох гілок влади. Вони узаконюють рішення тих, хто у більшості. Так було вчора, так є і зараз.

Чому Кірєєв виносив неправосудний вирок? Не розумів, що робить? Прекрасно розумів. Але була команда зверху. І він знав: якщо не зробить те, що сказали, — то як мінімум не буде суддею. Скоріше за все, на нього був компромат.

Зараз ви читаєте новину «Кірєєв перестав бути суддею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути