пʼятниця, 17 червня 2016 06:05

Кількість безкоштовних місць у вузах не зменшать

Віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, 48 років, та міністр освіти й науки 51-річна Лілія Гриневич зустрілися з ректорами вузів у вівторок. Обговорювали шляхи розвитку вищої освіти, реформи вступної кампанії 2016-го та освітні проблеми в регіонах країни.

Державне замовлення не скорочуватимуть, запевняє Лілія Гриневич. А В'ячеслав Кириленко закликає підвищувати якість освіти у ­вузах.

— На зустрічі були понад 40 ректорів з усіх областей України. Чи не вперше відбулася конструктивна розмова з представниками уряду. Ми подискутували, озвучили основні проблеми та знайшли шляхи їх вирішення. Такі з'їзди варто проводити раз на півроку, — говорить 60-річний Станіслав Ніколаєнко. Він — ректор Університету біоресурсів і природокористування, екс-міністр освіти й науки. — Розглянули проблему відтоку українських абітурієнтів у Польщу. Більш як 50 тисяч наших дітей вступило туди 2015-го. Їх приймають без сертифікату ЗНО, потім дають польський диплом і ми визнаємо його на рівні з українським. Вирішили створити робочу групу, що врегулює це питання.

Також розмовляли про покращення якості викладання іноземної мови. Про обов'язкове знання науковцями й викладачами англійської на рівні В1. Він передбачає не лише спілкування в побуті, а й читання спеціалізованої літератури. Та поки що є проблеми із грошима на іспити для науковців. Наприклад, у нашому університеті для цього потрібно близько 2 мільйонів гривень, — продовжує Станіслав Миколайович. — Розглянули деякі моменти з розподілу державних місць. Коли міністром освіти був Дмитро Табачник, більше безкоштовних місць чомусь давали технічним спеціальностям, менше — гуманітарним. Зараз на перші є недобір. Складається враження, що безкоштовні місця не потрібні. Насправді їх кількість варто лишити, але спрямувати на філологів, перекладачів, правознавців.

Зараз ви читаєте новину «Кількість безкоштовних місць у вузах не зменшать». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути