пʼятниця, 01 квітня 2016 10:30

І наступним генпрокурором буде Порошенко
2

Активісти вимагають відставки генерального прокурора Віктора Шокіна під Адміністрацією президента в Києві 28 березня
Фото: Сергій Старостенко
Верховна Рада за поданням президента Петра Порошенка звільнила генерального прокурора Віктора Шокіна. На посаду його призначили 10 лютого 2015 року. Тоді за нього проголосували 318 народних депутатів

— У ніч на неділю з СІЗО вийшла людина, яка отримала 408 автоматів і 90 тисяч патронів для розстрілу людей на Майдані. Людина, яку підозрювали в організації вбивств тітушками учасників протесту в лютому 2014 року (колишній працівник міліції Ростислав Заворотний, єдиний затриманий у справі про видачу зброї зі складів МВС для силового розгону Майдану. — ГПУ). Це фінал роботи Шокіна. Він не розслідував жодної справи про вбивства і терор Євромайдану. Жодної справи про корупцію у високопосадових кабінетах, — виступає з трибуни Верховної Ради 39-річний Єгор Соболєв із "Самопомочі". Незабаром після цього 289 народних депутатів проголосують за відставку генпрокурора Віктора Шокіна, 63 роки.

Він 29 березня у Верховну Раду не прийшов. Заяву на звільнення написав ще 19 лютого. За три дні до того з таким проханням до нього звернувся президент Петро Порошенко. Шокін тоді пішов у відпустку — до 16 березня.

Обов'язки генпрокурора тепер виконує перший заступник 42-річний Юрій Севрук.

— Сполучені Штати дуже серйозно та активно наполягали на звільненні генпрокурора, — говорить позафракційний нардеп 57-річний Віктор Чумак. — Стежили, як іде реформа прокуратури. Вона стоїть на місці, тому президенту треба привезти до Вашингтона хоча б "голову Шокіна". Яка різниця, хто далі очолюватиме Генпрокуратуру. Хочете прізвище? Петро Порошенко.

— Система така, що генпрокурор залежатиме від президента, —продовжує Віктор Чумак. — Севрук може бути виконувачем обов'язків до старості. Жодних термінів законодавством не визначено. Найкраща посада — виконувач обов'язків. Отримує оклад генпрокурора. У повноваженнях — необмежений. Може скерувати подання про притягнення до кримінальної відповідальності суддів і народних депутатів. Буде добре працювати — Петро Олексійович іншого не призначатиме. Погано працюватиме — знайдуть заміну. Громадськості треба кричати про це — виходити на вулицю, проводити мітинги, демонстрації. А політики мають говорити з трибуни Верховної Ради, писати звернення.

— Люди чекають від Генпрокуратури справедливого покарання представників режиму Януковича за злочини проти Майдану, за грабунок держави і співпрацю з російським агресором. І антикорупційного наступу на нинішніх посадовців, — каже політолог 39-річний Михайло Басараб. — Генпрокуратура під керівництвом Шокіна за це навіть не бралася. Вона почне відповідати запитам суспільства, коли на те буде політична воля Порошенка. Бо саме президент пропонує кандидатуру генерального прокурора.

— Владі не обов'язково пхати на цю посаду негідника. Достатньо поставити того, хто слухатиме команди. А таких — більшість, — говорить блогер і підприємець 57-річний Карл Волох. — Президент хоче людину слухняну, а суспільство — принципову. Люди чекають від Генпрокуратури одного — справедливості. Заради цього виходили на Майдан. Не за ковбасу чи навіть поліпшення рівня життя. Вмирали за справедливість.

— Звільнити Шокіна вимагала громадськість — через його неефективну роботу, — каже журналіст 39-річний Юрій Бутусов. — Потім тему підхопили зарубіжні партнери України. У грудні Порошенку про це говорив віце-президент США Джо Байден. Для поповнення бюджету нам потрібні кредитні ресурси Міжнародного валютного фонду. Без відставки Шокіна Сполучені Штати Америки та МВФ не хотіли навіть говорити про якісь кошти. Тому президент мусив звільнити генпрокурора. А тепер має призначити адекватну людину. Нам потрібен генпрокурор, який захищатиме закон. А Порошенко обережно просуває Юрія Столярчука — заступника Шокіна. Тоді, на жаль, нічого не зміниться. Бо це — той самий Шокін. Виконуватиме "під козирьок" усе, що казатимуть президент і його оточення.

413 днів працював генеральним прокурором Віктор Шокін.

115 днів протримався на посаді керівника ГПУ Олег Махніцький.

235 днів очолював Генеральну прокуратуру Віталій Ярема.

Зараз ви читаєте новину «І наступним генпрокурором буде Порошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути