пʼятниця, 01 липня 2016 05:10

Гройсман познайомився з Анґелою Меркель

— Україна перебуває на важкому повільному шляху до повернення економічних відносин із Німеччиною. Держава рухається в напрямі реформ. Виконала всі зобов'язання для отримання безвізового режиму. Це створює умови для надання кредитів, — говорить канцлер Німеччини 61-річна Анґела Меркель під час візиту прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, 38 років, до Берліна.

Зустріч відбулася 27 червня. Обговорили питання безвізового режиму України з Євросоюзом, війни на Донбасі й торгівлі між країнами. Це перша поїздка Гройсмана як глави уряду в Європу.

— Чекати на кредити можна після того, як Україна покаже конкретні результати. Час авансів минув, — каже політолог Кость Бондаренко, 47 років.

— Візит Гройсмана був ознайомчий. Він розповів про плани, поспілкувався з Меркель. Поїздку можна буде назвати вдалою, якщо отримаємо німецькі інвестиції. Поки що ж чуємо загальні фрази. Було б дивно, якби Меркель сказала, що ми рухаємося не в тому напрямі. У перекладі з дипломатичної мови це означає: "Ви — молодці, але грошей поки що немає". За останній рік лише один німецький проект починають утілювати в Україні — будують завод із виробництва біогазу.

Німеччина готова виділити 900 мільйонів євро на відбудову економіки, що постраждала через війну на Донбасі. Але Україна досі не підготувала бізнес-плану. Зустріч у нормандському форматі (переговори президентів України, Німеччини, Франції і Росії про вирішення збройного конфлікту на Донбасі. — ГПУ) анонсували на липень. Стане зрозуміліше, чому пробуксовують Мінські домовленості. Меркель сказала, що вона знає про труднощі. Але потрібно думати, як провести вибори у ДНР і ЛНР.

— Після виходу Британії з ЄС Україна може виявитися рятівною нацією для збереження економічного балансу в Європі, — вважає політичний експерт 52-річний Володимир Цибулько.

— Німеччина розуміє, що ми не замінимо Росію. Але під час візиту озвучили важливі послання. Німці підтвердили технічну допомогу на 600 мільйонів євро для України. Готовність концерну "Фольксваґен" будувати завод на Львівщині. Тепер Україна може замінити Словаччину чи Польщу в цій сфері, Адже там робоча сила стає дорогою й невигідною для Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Гройсман познайомився з Анґелою Меркель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути