вівторок, 21 лютого 2017 07:30

"Через низькі зарплати і пенсії революції не буде"

Автор: АНДРІЙ ШМАТОВ
  Колишній народний депутат Тарас Чорновіл: ”Погано, що Кононенко у Верховній Раді. Це є фактором тиску опонентів на президента Порошенка”
Колишній народний депутат Тарас Чорновіл: ”Погано, що Кононенко у Верховній Раді. Це є фактором тиску опонентів на президента Порошенка”

— Корупції стає трохи менше. Але доки не відбудеться судова реформа, не посадять кількох суддів-хабарників, доти вона буде значна, — каже колишній народний депутат 52-річний Тарас Чорновіл.

— Хочемо, щоб Юрій Бойко сів за вишки (для Чорноморнаф­тогазу закупили нафтові вишки за завищеною ціною. Міністром палива й енергетики тоді був Юрій Бойко, нинішній голова фракції "Опозиційний блок". — ГПУ). Це — грандіозна корупція. А беремо документи — Бойка там ніде немає, — продовжує Тарас В'ячеславович. — За президента Януковича владна верхівка з Партії регіонів розділилася за рівнем інтелекту. Старший син Саша і його гоп-компанія виходили з принципу "Все схвачено, все наше". У другу групу ввійшли не дурні. Підписи під злочинними чи сумнівними документами не залишали.

Зустрічає у своїй квартирі на сьомому поверсі багатоповерхівки на Позняках у Києві. У коридорі висить тканий портрет батька — колишнього політв'язня, народного депутата й лідера Народного руху В'ячеслава Чорновола.

Як переломити ситуацію?

— Треба змінювати кримінально-процесуальний кодекс. Тому що будь-яка кримінальна справа може затягуватися на чимало років.

Справа колишнього голови Луганської ОДА і керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова тягнеться вже скільки?

— Її доведуть до кінця. По Єфремову є докази. Але в нього не слабенькі адвокати. Затягують процес.

Порошенку вигідно змінювати систему? Напевне, розраховує, що його оточення з часом судитимуть за тим же законом.

— Логіка в цьому є. Люди готові пробачити дуже багато. Але спалахом обурення може стати фактор не бідності, а несправедливості. Через низькі зарплати і пенсії революції не буде. Збурення може статися, коли дуже відомий злодій так і не сяде в тюрму. Порошенко розуміє, що потрібні вироки. Інакше б не втягувався у реформи прокуратури й суду.

Оприлюднили інформацію, що підприємства Петра Порошенка та його давнього друга Ігоря Кононенка купували газ у фірми, що належить Миколі Злочевському, колишньому міністру екології в уряді Азарова. Проти нього відкрили кримінальну справу. Потім її закрили. Стало відомо про зустріч Кононенка і Злочевського у Відні. Це черговий "договорняк"?

— Виправдовувати Кононенка не хочеться. Не люблю, коли бізнесмени лізуть у ­політику. Погано, що він у Верховній Раді. Це є фактором тиску опонентів на Порошенка. В українському бізнесі ніхто ніколи не був чистий. Причому ті, хто критикує, нерідко значно брудніші.

У ситуації зі Злочевським по більшості питань нічого не можна довести. Видно тільки факт, що компанія не доплатила податки. Їй виставили претензії, вона сплатила державі гроші. І Злочевський може повертатися в Україну. Коли був міністром, не наслідив підписами. Це не означає, що не було бандитських рішень.

В Адміністрації президента кажуть, що Порошенко має йти на другий термін і альтернативи йому немає. Хто може стати його конкурентом?

— Вибори президента відбудуться весною 2019-го. За два з гаком роки багато що зміниться.

Балотуватися можуть Порошенко, Гройсман, Парубій. Це з погляду сьогоднішнього дня. З боку опозиції реальної альтернативи не буде.

А не від опозиції? Це може бути громадський діяч, моральний авторитет, як свого часу Чехію очолив Вацлав Гавел? Іноді говорять ­­про Святослава Вакарчука.

— Вакарчука знаю як депутата Верховної Ради. Бачив, як йому це було нецікаво. Якщо людина не вникає в політичні процеси, у законодавство, то не дуже хочу бачити його своїм президентом. Хоча із задоволенням слухатиму його музику.

Президентство пророкували і Надії Савченко, коли ще була у полоні.

— Колись мав змогу прочитати фотокопію секретного підручника оперативної психології для вищої школи КДБ СРСР. Дивлюся на Савченко — про неї цілі абзаци читав. Там описано, як завербувати людину, щоб вона не знала про це. Надія зараз робить і говорить речі, які потрібні Путіну і які незручні нам.

Як змусити Путіна вивести російські війська з Донбасу?

— Ніяк.

Виходить, глухий кут?

— Це географічний кут. Маємо таку долю — опинилися поряд із Росією. Якщо повертати частину Донбасу і Крим збройним наступом, то Кремль це оцінить як війну проти себе. Можемо взяти Донецьк — маємо для цього достатньо сил. Але тоді РФ вийде із Мінських домовленостей і неофіційних угод щодо незастосування авіації. Тому варіант "Давайте вже в наступ" — зараз неможливий.

Доки Путін є, реально заморозити конфлікт. Після його смерті в Росії буде плутанина. За 72 години вийдемо на кордон і майже безкровно повернемо Донбас. Крим буде наш, якщо в Росії почнеться гризня спадкоємців Путіна.

Які є варіанти співіснування з окупованими територіями?

— Є молдовський варіант. Це корупційна зв'язка держави й окупованої території.

Може бути заморозка по-грузинськи: коли жорстко відділяємося від цих територій. Зберігаються тільки окремі економічні контакти. Або й повна ізоляція.

Чого очікувати від президента США Трампа?

— Є потенційно позитивний момент. Трамп терпіти не може політиків. Не раз казав: "Політик — це завжди корупція. А політичний корупціонер — це найстрашніше у світі". Трамп їх ненавидить. Але позитивно ставиться до політиків, які перед тим були успішними в бізнесі.

Тобто, те, що Порошенко — мільярдер і олігарх, позитивно характеризує його в очах мільярдера Трампа?

— Так. До 10 відсотків шансів, що між Україною і США вибудуються відносини на рівні президентів. 10 відсотків — це дуже багато. Ми ніколи не мали тут навіть одного. А далі треба дивитися на геополітику. Трамп захоче позагравати з Путіним? Безумовно. Він це обіцяв. Але, здається, це почало зриватися. Путін може запропонувати Трампу лише одне — боротьбу з ісламськими терористами. А основні вороги Трампа — Іран і Китай. Вони є партнерами Кремля.

Між Росією і Білоруссю погіршуються стосунки. Матимемо з цього якусь вигоду?

— Лукашенко розуміє: коли Москва по-справжньому почне його дотискати — процес може стати незворотним. Тому заграє з Україною і Євросоюзом. А потім іде до Путіна: "Ми — старі друзі, які можуть бути проблеми? Лише скажіть своїм ідіотам вирішити ситуацію з тим-то і тим-то. Ви хотіли базу біля Бреста? У нас там уже майданчики заготовлені".

Однак нам треба намагатися Білорусь потрохи притягувати до себе. І не розчаровуватись, якщо не буде ефекту. Тому що Москва має значно сильніші впливи на Мінськ, ніж Київ.

Коли і за яких умов розвалиться Росія?

— Лише після смерті Путіна. Це найближча грань. Найдальша може відкладатися на десятиліття чи навіть століття.

У Путіна немає спадкоємця. Прем'єра Медведєва ніхто таким не визнає. Відхід Путіна спровокує внутрішню гризню. Напевне, включиться Китай. Якщо ситуація загостриться, то Європа й Америка робитимуть усе для збереження Росії. Тиснутимуть на Пекін.

Але, у будь-якому випадку, після відходу Путіна Росія буде слабша, ніж тепер. Ми дістанемо відстрочку на років 20.

Якою буде Україна через рік?

— Вийдемо на два-три відсотки росту економіки. Інвестиції в Україну особливо не йтимуть. Але внутрішні — оживуть. Соціальна сфера гіршати не повинна. Валюта мала би бути стабільна.

2017-й — це рік відновлення психологічного, морального комфорту від життя в цій країні. Заможнішими і щасливішими поки що не станемо. Але з'явиться відчуття перспективи.

Старші сини живуть у Німеччині

Тарас Чорновіл був народним депутатом чотири скликання. Входив у фракції "Наша Україна" і Партії регіонів. Під час помаранчевої революції очолював штаб кандидата в президенти Віктора Януковича.

Навчався на біологічному факультеті Львівського університету. Працював санітаром у лікарні, ­журналістом.

Подорожує з родиною автомобілем "Шкода супер Б". Любить відпочивати в Карпатах та Італії — в наметах на кемпінгах. Не мандрує за кордон з часу війни.

Одружений удруге. Дружина Марія — програміст. Має трьох синів. Старші 29-річні Богдан і Максим живуть із першою дружиною в Німеччині. 18-річний Маркіян навчається у Варшаві на економіста.

Зараз ви читаєте новину «"Через низькі зарплати і пенсії революції не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути