вівторок, 16 березня 2010 07:42

"Якщо дивитися на цей уряд, то кандидатура Табачника — найогидніша"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львівські студенти протестують проти призначення Дмитра Табачника міністром освіти і науки біля пам’ятника Іванові Франку у Львові у понеділок
Львівські студенти протестують проти призначення Дмитра Табачника міністром освіти і науки біля пам’ятника Іванові Франку у Львові у понеділок

Зранку в понеділок 15 березня два десятки студентів стоять на вул. Інститутській під пам"ятником Іванові Франку у Львові. Збирають на макулатуру радянські підручники, тримають плакати "Геть Табачника — україножера", "Проти русифікації, корупції, перепису історії". Так протестують проти призначення міністром освіти й науки Дмитра Табачника.

Акцію організувала 21-річна Соломія Фаріон, студентка філфаку університету ім. Франка.

— У межах нашої "антиТабачної кампанії" збираємо радянську літературу, підручники. Ці книжки брехливо перекручують українську історію, майже так, як це робить новий міністр освіти, — каже Соломія. — Спершу заявляли, що спалюватимемо ці книжки. Але тепер передумали, бо так колись робили нацисти. Ми не такі! Ми зібралися, бо боїмося репресій від Табачника, боїмося другої державної російської мови.

— Здамо їх на переробку. Нехай із них зроблять гарні українські книжки, — додає 25-річний Андрій Бень із організації Молодіжний націоналістичний конгрес. Разом із Соломією збирає підписи за відставку нового міністра.


На столі лежать "Русский язык", "Капитал" Маркса, "Великая Отечественная война Советского Союза". Приносять здебільшого студенти. Шестеро міліціонерів у формі та троє в цивільному стоять поруч і спостерігають. Метрів за 100 від мітингу за деревом ховається чоловік. Міліціонери йдуть до нього, але той тікає.

— Знайомі розповіли, що така акція була вже в Тернополі. Провокацій не боїмося. Ми ж у себе вдома. Будемо виступати, доки Табачника не усунуть із крісла, — каже 20-річний Олександр Попів з університету ім. Франка.

До столу підходить літня жінка в чорному пальті й грубій хустці.

— Спалювати книги — неправильно. А от за відставку — підпишуся, — говорить.

Через зав"язку Путін—Медведчук—Табачник той і став міністром

Між студентами походжає нардеп-"нунсівець" 68-річний Ярослав Кендзьор:

— Ще вчора друзі повідомили телефоном про цю акцію. Я не міг не прийти. У п"ятницю в парламенті зареєстрували проект постанови про відставку цього превелебного міністра Дмитра Табачника. Якщо дивитися на цей уряд, то кандидатура Табачника — найогидніша. Він — прямий духовний нащадок Лазара Кагановича. Розмовляв учора з одним нормальним "регіоналом", так він мені пояснив, що Янукович опинився в дуже складній ситуації. З одного боку, над ним тяжіють обіцянки, які він давав напередодні виборів, зокрема про гарантію другої державної мови. Він відмовився від цієї затії 9 березня в Каневі, заявивши, що єдиною державною мовою буде українська. Це страшенно не сподобалося російським керівникам. До середи прізвище Табачника серед міністрів нового уряду не значилося. Посаду міністра освіти мав зайняти Станіслав Ніколаєнко. Але шалений тиск Москви примусив Януковича піти на такий крок. Через зав"язку Путін—Медведчук—Табачник той і став міністром.

Кендзьор каже, що Табачник почне з упровадження спільного російсько-українського підручника історії.

— Але так він нарветься на такий спротив молоді, що все палахкотітиме і в міністерстві, і в Кабміні, — продовжує нардеп.

За годину збирають 15 книжок. Скидають їх у брудний мішок. Соломія Фаріон зачитує цитати з виступів Дмитра Табачника:

— Галичани не мають нічого спільного з народом великої України. Їх герої — наші вороги. Наші друзі — їхні вороги!

Студенти зібрали 100 підписів за відставку Табачника. Обіцяють влаштувати наступну акцію цього тижня.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо дивитися на цей уряд, то кандидатура Табачника — найогидніша"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути