середа, 27 березня 2013 00:00

"Як же мене ця власть достала. Забрали в людей усе"

У лютому 2013-го в Україні влаштували 305 акцій протесту. Це майже удвічі більше, ніж торік у цьому місяці, повідомляє Центр дослідження суспільства. 32,7% українців готові взяти участь у санкціонованих мітингах та демонстраціях. Такі результати соціологічного дослідження Центру Разумкова з 1 по 6 березня. Майже 63% опитаних вважають, що ситуація в країні розвивається у неправильному напрямку. У грудні 2012-го таких було 55,5%. Серед причин можливих акції протесту найчастіше називають: підвищення цін, невиплату зарплат, масове скорочення робочих місць, свавілля місцевої влади, захист людей, чиї права порушили. За тиждень із 18 по 24 березня українці щонайменше 15 разів на вулицях відстоювали свої права, на протести вийшли кілька тисяч осіб.

— Вільної землі не осталося, то секретар міськради Рибак собі хату в парку збудував. Він каже, що то пустир. А на якому це пустирі дерева в ряд садять? — 49-річний Володимир Гончарук 20 березня о 7.30 разом із помічником вантажить на причіп "опеля" дві дубові колоди в парку Зої Космодем'янської в місті Умань на Черкащині.

Минулого літа міська рада віддала цю територію під забудову. Жителі проти, звернулися до суду. Але частину парку вже вирізали. Конфлікт переріс у силовий, люди затуляли собою дерева від бензопил. Акції поновили місяць тому, коли забудовники взялися спилювати решту насаджень.

О 9.00 під міськрадою має розпочатися акція проти вирубки парку та закриття спортзалу, де тренуються дитячі футбольні команди. Депутати хочуть передати його боксерському клубу.

— Кажуть, немає грошей. Шановні, ви й раніше не фінансували дитячий футбол. Він існує завдяки батькам і спонсорам, — тренер Володимир Лейбович, 58 років, вийшов на акцію з батьками.

— Від міської влади треба одне — щоб не заважали, — говорить 46-річний Олег Волошин із Ради громадських організацій Умані. Його син рік займається в секції. — Ми самі перекрили дах, замінили підлогу. Нам кажуть: у залі будуть боксери, а вам приміщення знайдемо. То шукайте для них, а дітей не чіпайте!

Після 8.00 збираються люди. Розгортають плакати: "Поверніть уманцям парк", "Залиште кисень дітям", "Рибак, парк не ПРиватна власність". За годину сходяться близько 200 осіб із прапорами "Свободи", "Фронту змін", "Об'єднання Богдана Хмельницького".

— Якщо віддадуть наш зал боксьорам, ми з дітьми будемо тут ночувати, — каже одна з жінок. Двоє її синів ходять на футбол.

О 10.00 має розпочатися сесія. Депутати мовчки проходять повз людей. Перед входом стають міцні чоловіки з бейджиками "черговий". Серед них члени комісії, які представляли Партію регіонів на парламентських виборах. А також Роман Романюк — керівник боксерського клубу, який претендує на спортзал. Збоку стоять зо 20 осіб із прапорами Партії регіонів.

— Як же мене ця власть достала. Пенсії такі, шо на хліб не хватає. Забрали в людей усе. Тепер парк у дітей забирають, — плаче 63-річна Ольга Безвугляк.

Люди гуртуються біля сходів. Ініціативну групу чергові не пускають у будівлю, відштовхують, дають стусани. Відпихають і депутата міськради 30-річного Максима Полякова.

— Чому нас не пускають? Хто ці люди? — Поляков звертається до міліціонерів. Ніхто не відповідає.

Чергові відштовхують усіх, хто намагається зайти у міськраду, б'ють кулаками. Кілька людей падають на сходи. 42-річній Ларисі Лисак стає зле.

— Ми ніхто, міліція робить, що хоче. Мого сина завезли в ліс і вибивали признанія, — вона належить до організації матерів, чиї діти постраждали від дій міліції. — Добитися чогось можемо, коли виходимо на вулицю. Тоді нас бояться.

Чергові зачиняють двері зсередини. "Свободівці" підносять колоду, що привіз Гончарук. Починають нею штурмувати вхід. З вікон виглядають перелякані працівники.

— Ця колода — то вєщдок, що парк вирубують. Ми занесемо її на сесію, — каже хтось зі "свободівців". Вибити двері їм не вдається.

Працівниця міськради виходить зі списком, кого можна пропустити. Зо два десятки людей проходять.

Максим Поляков на сесії наполягає на скасуванні незаконного рішення про забудову парку.

— Вимагаємо від Аркадія Рибака, який отримав ділянку в парку, припинити це свавілля.

Сесія завершується за 3 год. Рішення ні по парку, ні по спортзалу не ухвалюють.

Лариса Лисак їде у лікарню, у неї зламане ребро.

Протести в Україні 18-24 березня

Київ — 6

— на підтримку правозахисника Дмитра Гройсмана

— за ремонт Бортницької станції аерації

— проти масового вбивства тварин

— за індексацію пенсій та виплат шахтарям

— проти реконструкції Гостинного двору

— за гідні умови для розвитку дітей із синдромом Дауна

Черкаси — 2

— проти політики міського голови Сергія Одарича

— за фінансування медичного центру "Фрезеніус", що лікує хворих на ниркову недостатність

Львів — 1

— проти нищення малого бізнесу

Слов'янськ, Донецька область — 1

— проти видобутку сланцевого газу

Червоноармійськ, Донецька область — 1

— проти видобутку сланцевого газу

Зоринськ, Луганська область — 1

— проти зменшення зарплат та 10-годинного робочого дня шахтарів

Умань, Черкаська область — 1

— проти вирубки місцевого парку і передачі спортзалу боксерському клубу

Старобільськ, Луганська область — 1

— з'явився білборд: "Вимагаємо дострокові президентські та парламентські вибори!"

Одеса — 1

— на підтримку голови кооперативу "Авторинок "Куяльник" Євгена Хайкіна, якого обманом заманили у райвідділок міліції і затримали

Зараз ви читаєте новину «"Як же мене ця власть достала. Забрали в людей усе"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути