вівторок, 26 січня 2016 07:30

Яценюк закликає провести референдум щодо нової Конституції

Автор: ФОТО З САЙТА WWW. kmu.gov.ua
  Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: ”2016 року продовжимо роботу над спрощенням адміністративних послуг у країні. Основна увага буде зосереджена на реформі Державної фіскальної служби. Кілька українських митниць перейдуть в управління провідних іноземних компаній як надзвичайний спосіб для протидії корупції і зловживанням”
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: ”2016 року продовжимо роботу над спрощенням адміністративних послуг у країні. Основна увага буде зосереджена на реформі Державної фіскальної служби. Кілька українських митниць перейдуть в управління провідних іноземних компаній як надзвичайний спосіб для протидії корупції і зловживанням”

— Російська окупація в Криму і на Донбасі — недовговічна. Це остання агонія путінської імперії, яка не має ні історичної, ні політичної, ні військової перспективи, — говорить прем'єр-міністр 41-річний Арсеній Яценюк 24 січня у традиційному недільному відео­зверненні.

— Що зроблено за ці два роки? Ми наповнили державну казну, списали частину зовнішніх боргів. Не допустили дефолту, подвоїли золотовалютні резерви держави. Позбулися енергетичної та економічної залежності від Росії. Виступили єдиним міжнародним фронтом і запровадили санкції проти російського агресора. Проводимо люстрацію та скорочуємо чиновницький апарат. Через децентралізацію віддаємо повноваження і кошти з центру на місця. Створили з нуля нову армію і нову поліцію.

Ми своєчасно платимо зар­плати і пенсії. Запровадили енергетичні субсидії для кожного третього громадянина країни. Розпочали масштабну дерегуляцію економіки. Кардинально спростили адміністративні послуги, схвалили передовий закон про державні закупівлі. Стали частиною європейського економічного простору. І виконали всі вимоги, щоб українці отримали право без віз їздити до Європи.

Відновлювали дороги, школи й лікарні. Розпочали процес змін у кожній галузі. І все це — лише мала частка з того, що нам вдалося зробити за останній час. В умовах війни, в умовах окупації територій і втрати 20 відсотків економіки країни. Однак дали відсіч Росії — національну, збройну й економічну.

Кожен приклад, який я навів, — це результат важкої праці дуже багатьох людей в урядовій та президентській командах, у парламенті, нашого війська і громадянського суспільства. Це результат вашої підтримки і небайдужості. Багато справ нам не вдалося. Знаю і розумію кожен промах чи помилку. Так само знаю, як разом нам їх виправляти й рухатися вперед.

2016 рік постає з широким порядком денним. Треба визнати — він буде непростим. Світову економіку лихоманить. Український політикум повинен зустріти загрози 2016 року з усією серйозністю, зрілістю й відповідальністю.

Напередодні роботи Верховної Ради України звертаюся до національних політичних сил з кількома принципово важливими завданнями.

Перше. Ми зобов'язані забезпечити стійкість управління країною та діяльність законодавчої і виконавчої влади. Нагадаю — наш уряд не існує незалежно від парламенту. Уряд сформований парламентською коаліцією. 11 членів уряду представляють президента країни та його "Блок". Чотири члени уряду та прем'єр-міністр — від "Народного фронту". По одному представнику мають "Батьківщина" і "Самопоміч". Тривалий час коаліція не визначається з низкою міністрів — як на звільнення, так і на призначення. Вкотре звертаюся до парламентської коа­ліції з проханням невідкладно розпочати прозоре й публічне обговорення можливих кандидатів. Та призначити на урядові посади компетентних фахівців.

Друге. Я виступаю за оновлення коаліційної угоди. З політичного маніфесту угода має бути перетворена на політично та юридично зобов'язуючий документ із чітким графіком роботи й послідовністю кроків. У кожній державі, де відбувалися подібні до наших перетворення, парламентські коаліції схвалювали до 90 відсотків запропонованих урядом рішень. Саме це називається єдністю та спільною політичною відповідальністю. В нашому випадку про такий рівень підтримки коаліційного уряду з боку членів парламентської коаліції навіть не доводиться говорити.

Третє. Цього року урядова політика матиме кілька основних орієнтирів. Нові робочі місця. Ми продовжимо податкову реформу, політику дерегуляції економіки та її демонополізації. Останні податкові зміни були зроблені назустріч вимогам національного бізнесу. У відповідь очікуємо підтримки підприємців для очищення національного організму від корупції і несплати податків.

Нові ринки збуту української продукції. Ми зосередимо сили для отримання всіх можливих переваг, які відкриває Угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Нова освіта й медицина. Пілотним проектом 2016 року стане створення нових регіональних шкіл та лікарень. Вони будуть пов'язані з появою сильних об'єднаних територіальних громад. Таким чином, децентралізація, окрім нових фінансових і владних можливостей, відкриє для людей якісні стандарти освіти й охорони здоров'я.

Нова інфраструктура. Ми продовжимо будувати дороги, розвивати прикордонну інфраструктуру, модернізовувати залізницю.

Чесна приватизація. 11 разів Верховна Рада провалювала голосування за новий закон про приватизацію, що здатний залучити мільярдні інвестиції та забезпечити чесні правила для продажу державних компаній. Дайте можливість уряду провести прозору приватизацію. Це дозволить залучити інвестиції і створити нові робочі місця.

Держава — це послуги. Ми продовжимо роботу над спрощенням адміністративних послуг у країні. Основна увага буде зосереджена на реформі Державної фіскальної служби. Кілька українських митниць перейдуть в управління провідних іноземних компаній як надзвичайний спосіб для протидії корупції і зловживанням.

Настав час, щоб народ сказав своє слово — якою повинна бути нова українська Конституція. Ніхто, крім народу України, не має права визначати, яким буде Основний закон. Референдум щодо Конституції і є прямим народовладдям у вільній та демократичній країні. Нова Конституція — це новий суспільний договір. Договір між громадянами і владою, яку вони обрали. Договір про розподіл прав і відповідальності всередині самої влади — між президентом, урядом і парламентом. Договір про взаємини між центром і регіонами. Договір про створення нового чесного і справедливого суду, а не перепризначення чинного. Договір про чітку геополітичну мету України — стати членом Європейського Союзу і НАТО.

Переконаний, що глава держави сповідує такі ж принципи.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк закликає провести референдум щодо нової Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути