вівторок, 29 липня 2014 00:50

Яценюк та Турчинов зрозуміли, що їх кидають"

Автор: ФОТО: Олександр Кузьмін
  Голова уряду Арсеній Яценюк (праворуч) тисне руку віце-прем’єрові Володимирові Гройсману у Верховній Раді 24 липня. Щойно Яценюк заявив про відставку. Виконання обов’язків поклав на Гройсмана
Голова уряду Арсеній Яценюк (праворуч) тисне руку віце-прем’єрові Володимирові Гройсману у Верховній Раді 24 липня. Щойно Яценюк заявив про відставку. Виконання обов’язків поклав на Гройсмана

Прем'єр-міністр 40-річний Арсеній Яценюк у четвер ввечері подав у відставку. Причиною назвав неголосування за урядові зміни до бюджету. Підкреслював, що це потрібно, аби фінансувати військових на Донбасі.

Президент Петро Порошенко вночі надіслав листа спікеру Олександрові Турчинову. Попросив проголосувати за пропозиції уряду, щоб той продовжував працювати. У п'ятницю депутати відмовилися це ­робити. А Кабмін тимчасово поклав виконання обов'язків голови уряду на віце-прем'єра, міністра регіонального розвитку 36-річного Володимира Гройсмана. Хоча за законом Яценюк повинен працювати до наступних парламентських виборів. Доки нова більшість не обере нового прем'єра та склад уряду.

– Коаліція була зруйнована з наказу Порошенка, – говорить політолог 60-річний Олег Соскін. – Він керується егоїстичними, а не державними інтересами.

Зміни до бюджету стали першопричиною відставки прем'єра?

– Розмови про соціальні програми були лише приводом. Така димова завіса. Порошенко вважав, що це слушна нагода розігнати парламент.

Насправді, перш ніж іти на дострокові вибори, депутати мали виконати стратегічні завдання, за які країна заплатила кров'ю. Потрібно було прийняти зміни до бюджету, щоб продовжити матеріальне забезпечення українського війська. Ратифікувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Ухвалити зміни до Конституції щодо ліквідації обласних та районних адміністрацій і передачі влади, грошей на  місця. Провести люстрацію, бо у всіх міністерствах середня ланка сидить і далі. Це вчорашні корупціонери. Створити умови, щоб міг розвиватися малий бізнес. Розірвати договори з Росією, зокрема Харківські угоди. Прийняти новий закон про вибори народних депутатів. Все це було обіцяно. А вони ж клялися, били себе кулаками в груди і кричали: "Жити будемо по-новому". В четвер Порошенко відкрив "скриньку Пандори" та власними руками підірвав залишки стабільності.

Чому депутати не проголосували потрібні законопроекти?

– Кожен керувався власним інтересом. Яценюк та Турчинов зрозуміли, що їх кидають на амбразуру. Бо якщо нові вибори – ці втрачають посади. З Порошенком у них була домовленість – перед президентськими виборами Петро Олексійович клявся, що ці двоє залишаться на своїх місцях. Тому ті зрадили Тимошенко. Чорнило під їхньою угодою не встигло висохнути, а Порошенко продав Яценюка. Тепер хай президент бере на себе відповідальність і сам керує.

Яценюк хоче зберегтися як політичний лідер. Його авторитет дуже підніметься. У Тимошенко проблеми з "Батьківщиною". Яценюк може її переграти й очолити список на виборах. Або відновить свій "Фронт змін" чи домовиться з Анатолієм Гриценком і піде першим номером "Громадянської позиції".

Президент не хоче відпускати Яценюка. Голосів у парламенті немає. Як вирішити цю ситуацію?

– Депутати сиділи за спиною Яценюка, їм було добре. Не кажу, що Арсеній Петрович – янгол та фахова людина, але він закривав амбразуру та дослухався до критики. Тепер вони схаменулися, тому не голосують. Адже розумні люди одразу їм почали писати, що їх чекає, тому спрацював інстинкт самозбереження. На них "ножі гострять" люди. Восени буде революція, бо грошей немає, все подорожчало наполовину, а країна у вогні. Якою вона буде і чим усе завершиться, важко передбачити.

Кабміну дадуть кредит від МВФ без внесення змін до бюджету?

– Місія МВФ поїхала і сказала, що вони, враховуючи ситуацію, не готові давати нові кредити. Їхні базові умови не виконані (МВФ вимагає підвищити пенсійний вік – на два роки для чоловіків, на три – для жінок. Збільшити ціну на газ для населення вдвічі, вартість електрики – на 40%. Дозволити зростання цін відповідно до підвищення вартості газу. Скасувати пільги та збільшити податки на транспорт уполовину. Не підвищувати прожиткового мінімуму. – "ГПУ").

Як працюватиме цей тимчасовий уряд?

– Кабмін делегував Гройсмана. Він не готовий бути на такій посаді. Крім того, зараз міністри з економічного блоку Шлапак та Шеремета звільняться. Буде хаос.

148 днів пропрацював Кабмін Арсенія Яценюка – з 27 лютого. Коли йшов на роботу, прем'єр сказав, що міністри – уряд камікадзе.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк та Турчинов зрозуміли, що їх кидають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути