вівторок, 14 червня 2016 06:35

"За тиждень витратили 4200 гривень. Майже ні на чому не економили"
2

Туристи відпочивають біля басейну на пляжі Аркадія. Він один із найдорожчих в Одесі. У будні за шезлонг поблизу моря платять 50 гривень, поряд із басейном — 100. На вихідних ціни зростають удвічі. Житло неподалік коштує від 900 до 3000 гривень за добу
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.odessa1.com

– 10 років поспіль їздили відпочивати до Одеси. Зупинялись на базі "Аннушка", — розповідає киянка 35-річна Інна Онісімова. — Відпустку зазвичай беремо з чоловіком на початку червня. Тоді в нас дні народження. Обоє любимо море.

— На базі шість номерів із кон­диціонерами. Господарі привітні, близько до пляжу Лузанівка.

Я порахувала, що ціна відпочинку за ці роки виросла у вісім разів. Спочатку за кімнату платили 40 гривень. Торік номер обійшовся у 320 гривень. Цьогоріч власниця готелю захотіла 600 гривень на добу. У липні він коштуватиме 900. Виходить, що житло втричі подорожчало за рік.

Коли вперше приїхали на цю базу, у номері було два ­старі ліжка. Душ і туалет — в одному приміщенні. Відділені шторкою. Наступного року встановили душову кабінку. Ліжка замінили на сучасні. Потім у номері з'явилися шафа, вентилятор, холодильник, телевізор, інтернет. Лише роки три тому купили кондиціонер. Найбільше зміни були помітні 2008-го. Тоді власники взяли кредит, почали будувати басейн, дитячий майданчик. Після кризи все притихло, навіть ціну спустили. Господарка приходила. Питала, що не подобається на базі. Давала нову постіль, рушники. Наступного сезону, аби спати на чистій постелі, треба було доплачувати 50–100 гривень. Порції на обід спочатку були великі, згодом зменшилися до дитячих. Торік власники раділи, що до них поїхали туристи, які раніше відпочивали в Криму. В Одесі вільне житло було важко знайти. Навіть свою кімнату господарі здавали.

Цьогоріч відмовилися від дорогого номера. ­Вирішили шукати дешевше житло через інтернет. Поставили мету — витрачати не більш як 300 гривень на день. Чоловік не вірив, що то реально.

Я п'ять днів видзвонювала квартири без посередників. Середня ціна — від 600 гривень/доба. Знайшла за 400. Власник попросив перерахувати гроші за перший день проживання, щоб забронювати номер. Коли приїхали до Одеси, не змогли додзвонитися до того чоловіка. В паніці кинулися шукати квартиру на вокзалі. Але таки вистачило розуму зателефонувати знайомому. Він порадив в жодному разі не брати житло в тих людей, які показують фото й відправляють самих поселятися. ­Обмануть — умови будуть гірші або квартира зайнята. Сказав шукати літніх жінок, які стоять неподалік вокзалу. Знайшли житло швидко — двокімнатна квартира в центрі Одеси. Умови — не дуже. Ремонт робився ще за часів Союзу. В кімнаті були шафа, старий телевізор, диван, два стільці й комп'ютер. Господарка обидві кімнати здавала. З нас узяла 300 гривень за добу.

В Одесі задорого їсти в кафе у центрі й на пляжі. Але ціни у віддалених районах, як у Києві. Самса на центральній вулиці Дерибасівській коштує 35 гривень. На ринку — 15. Воду на пляж, простирадло й зонтик краще брати з собою. Оренда шезлонга коштує 30–100 гривень. Парасолі — 50. Багато платних пляжів. Аби знайти безплатний, знайомилися на вулиці з місцевими й запитували в них. Порадили їздити на Ланжерон.

Аби зекономити на розвагах, шукали акції й дегустації. Про них повідомляють активісти на місцевих форумах в інтернеті. Так потрапили на дегустацію сиру, вина. А ще варто ходити розважатися з одеситами. Для місцевих є знижка в усіх ресторанах. Також треба шукати єврейські фастфуди. Там дешево, великі порції. За тиждень із чоловіком витратили 4200 гривень. Майже ні на чому не економили.

З'явилися сервіси "все включено"

— Ціни на морський відпочинок стабілізуються за два роки, — вважає бізнес-експерт 40-річний Андрій Степановський. — Зараз ситуація подібна до того, що було в Криму в 1990-х. Місцеві підприємці не могли визначити вартість житла й послуг. За одні й ті ж гроші можна було відпочити в шикарних і жахливих умовах. Згодом вибудувалася система, що має бути в номерах стандарт, економ та люкс.

У Криму щороку відпочивали шість мільйонів українців. На материковій частині працюють понад 40 тисяч баз відпочинку. Вони можуть прийняти вдвічі менше туристів. Після анексії півострова рік було затишшя. Люди, які постійно відпочивали там, не знали, куди їм податися. Багато хто провів відпустку вдома. Торік масово поїхали на море, був нормальний туристичний сезон. Найбільше відпочивальників прийняли Одеська та Миколаївська області. Туди легко дістатися залізницею, є достатньо розваг. Бази відпочинку встигли трохи облагородити. Номери на деяких коштували по 700 гривень. Це вважали дорого. Цьогоріч за такі кімнати проситимуть уже 1200. Власники кинулися добудовувати бази відпочинку, оновлювати номери. Але через спад економіки й відсутність кредитів більшість не змогли завершити роботи. Тому зараз сподіваються, що їхніми спонсорами стануть пересічні українці.

З'явилися бази відпочинку, що пропонують послуги "все включено". У Затоці на Одещині це коштує 2500 гривень/доба. Це дорого. Але зараз саме такі бази відпочинку пропонують у тур­агенціях. За п'ять років подібні послуги стануть нормою. У готелях пропонуватимуть повноцінне харчування або сніданок і пізню вечерю.

Може подешевшати відпочинок на Херсонщині. Там мало розваг, окрім моря. Дістатися місцевих курортів проблемно.

Зараз ви читаєте новину «"За тиждень витратили 4200 гривень. Майже ні на чому не економили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути