вівторок, 20 вересня 2016 05:45

"Викликав дитину з класу й побив"

Автор: ФОТО з особистого архіву Вікторії Гончарової
  Вікторія Гончарова у психологічному центрі займається з 6-річним Артемом Наумовим.  Хлопчик заїкається
Вікторія Гончарова у психологічному центрі займається з 6-річним Артемом Наумовим. Хлопчик заїкається

— Першокласники адаптуються до школи місяць. За цей час мають виробити режим дня, звикнути до уроків і до учнів, — розповідає психолог початкових класів 29-річна Вікторія Гончарова.

— Зазвичай діти стають сонливі, дратівливі, швидко втомлюються. Найважче пристосовуються сільські, або які проводили літо в бабусі з дідусем у селі, а потім їм довелося йти в міську школу. Таким треба півроку, для адаптації. Мала проблему з одним хлопчиком — тікав зі школи в село пасти корів. Звик жити на природі, там учив вірші й робив математику, а в школі йому було некомфортно. Важливо, як батьки реагують на школу. Якщо відмахуються — мовляв, то єрунда, а нам тут треба корову подоїти, курей загнати, буряки почистити, то дитина ніколи не звикне вчитися.

Як потрібно поводитися батькам?

— Рік заводити першокласника до школи і прямісінько до класу. Важливо, аби дитина відчувала підтримку дорослих, навіть якщо школа через дорогу. Треба виробити режим дня. В жодному разі не кричати на дитину, яка не хоче вставати. Просто поясніть, якщо малюк не йде у школу, ви не йтимете на роботу, а у вихідні не буде розваг чи іграшки, яку ви обіцяли, бо не заробите грошей, і дитина так само прогуляє роботу.

Якщо не влаштовує поведінка вчителя чи однокласників?

— Не можна обговорювати це при дитині. Зауваження вчителю краще робити наодинці, так, щоб ніхто з дітей не чув. Так само з дітьми. В мене був випадок — хлопчик в однокласника забрав мобільний телефон і втік. Батько наступного ранку прийшов у клас, викликав дитину з класу й побив. Батьки іншого хлопчика написали заяву в поліцію. Батька засудили умовно. Дитину перевели до іншого закладу. У школі, як у армії — є устав і треба спочатку сказати про ситуацію вчителю. Потім, якщо не вирішилося, — директорові.

Що робити, коли дитина принесла погану оцінку?

— Теоретично в першому класі, як і в початковій школі, оцінок немає. Вчителі замість них роздають смайлики, наклейки, фантики. Вони різні за кольором й емоціями — плачуть, сміються або нейтральні. Але діти мають власну шкалу оцінювання. Вона йде через батьків, які раніше вчилися з оцінками. Торік, коли донька пішла до школи, вона першого ж дня отримала синій смайл — сумний, а її подружці дали жовтий і веселий. Треба пояснювати дитині, що гірша оцінка — не катастрофа, що є можливість її виправити, зробити щось додатково. Діти більше бояться реакції батьків, ніж поганих оцінок.

Учителі часто кажуть, що дитина в школі поводиться не так, як удома. Яку поведінку вважати неадекватною?

— Якщо дитина б'ється, ходить на уроках, і вчителька з тим нічого не може зробити. Тоді варто на це звернути увагу. Разове порушення поведінки — не є сигналом до дії. Спочатку з'ясуйте з дитиною, чому вона це робить. Потім попросіть учителя тихенько зняти на відео поведінку дитини, обговоріть це з нею, посмійтеся чи навпаки поясніть на власному прикладі, як у вас було. Не раджу реагувати на зауваження, що дитина говорить на уроках. Усі діти завжди говорять на уроках.

Авторитет учителя важливий?

— У першачків часто можна ­почути, що робитиму те, що вчителька сказала і як сказала. Не варто обговорювати помилки вчителя при дитині.

Як вплинути на дитину, що не хоче вчитися?

— Перший рік важливо навчитися співпрацювати з однолітками — дружити, сваритися, миритися, вирішувати організаторські питання, навчитися слухати й не заважати іншим. Розмовляйте з дитиною про майбутнє, запитуйте, ким би вона хотіла бути й поясніть, що для того треба. Наприклад, для програміста з першого класу важливо вчити математику. Це нормально, якщо дитині будуть подобатися не всі предмети. Головне, аби їй подобалося вчитися, сам процес.

Зараз ви читаєте новину «"Викликав дитину з класу й побив"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути