середа, 04 квітня 2012 00:00

Від соусу песто ростуть зуби

Автор: фото: Володимир Казаневський
  Італійка додає у ступку пармезан, кедрові горіхи, оливкову олію, часник і зелений базилік під час чемпіонату світу з приготування соусу песто в італійській Генуї
Італійка додає у ступку пармезан, кедрові горіхи, оливкову олію, часник і зелений базилік під час чемпіонату світу з приготування соусу песто в італійській Генуї

— Усі складники песто багаті на вітаміни, — каже киянин Володимир Казаневський, 61 рік. Він повернувся з чемпіонату світу з приготування соусу песто в італійському місті Генуї.

— Песто — це італійський соус із пармезану, кедрових горіхів, оливкової олії, часнику й зеленого базиліку. Готують його до пасти, мастять на хліб. У магазинах песто продають у банках, як в Україні хрін, — розповідає Володимир. — Часник і базилік — антибактеріальні. Останній допомагає травленню й омолоджує організм. Кедрові горішки поліпшують кров і прискорюють ріст зубів. У кедрових горіхах 19 амінокислот й вся група вітамінів В. Оливкова олія відновлює серцево-судинну систему та чистить судини від холестерину. А 100 грамів пармезану, який кидають у соус, за калорійністю заміняють 200 грамів телятини.

Учасники чемпіонату готують песто у ступках із білого мармуру. Складники додають на око й товчуть їх до консистенції сметани дерев'яним макогоном.

— Італійці привозять на чемпіонат свої родинні ступки. Вони підписані, потемнілі від часу. В Італії песто — це окрема культура. Коли готують, то сміються, пританцьовують. Навіть 2-річні діти з допомогою батьків готують песто.

На фінал до Італії із сотні переможців різних країн запрошують десятьох учасників. У фінал цього року потрапив росіянин. В Україні чемпіонат із песто не проводили жодного разу.

Володимир Казаневський брав участь як переможець конкурсу карикатур. Його проводили під час чемпіонату в номінації "Їжа". Намалював, як зайцям подають смаженого лева в короні, прикрашеного капустою.

— У конкурсі карикатур взяли участь 169 художників із 49 країн. Я шукав рецепти песто в інтернеті й готував його вдома. Запрошував на песто друзів. Усім подобалося. Коли в Італії спробував песто переможця, зрозумів, що в соус треба класти більше часнику.

Найсмачніше песто цього року приготував італієць 58-річний Серджіо Муто. Він 35 років працює кухарем у Німеччині. Чемпіонат збігся зі щорічною маніфестацією італійців проти мафії.

— Приїжджають з усієї країни, переважно молодь. Ідуть вулицями з транспарантами, а потім зачитують імена всіх, кого вбила італійська мафія. Цього року туристів у Генуї було так багато, що машини паркували на дахах будинків. Їх піднімають туди спеціальними ліфтами.

До Генуї Володимир добирався двома літаками італійської авіакомпанії "Аліталіа". Летів із Києва до Рима й звідти майже годину до Генуї.

— За 3 години перельоту до Рима в літаку замість обіду дали маленький бублик і воду. По сусідству летів бельгієць. Казав, що через економічну кризу годувати пасажирів перестали всі європейські авіалінії.

Зараз ви читаєте новину «Від соусу песто ростуть зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути