вівторок, 19 липня 2016 06:50

"В Україні погані дороги. Але це легше змінити, ніж думки людей"

Автор: Ярослав ТИМЧИШИН
  Білорус Андрій Азаров тримає кільце сиров’яленої ковбаси власного виробництва. За місяць виготовляє 100 кілограмів. ­Вартість одного — 400–450 гривень
Білорус Андрій Азаров тримає кільце сиров’яленої ковбаси власного виробництва. За місяць виготовляє 100 кілограмів. ­Вартість одного — 400–450 гривень

— Давайте зустрінемося в Музеї ідей у центрі. Там смачний квас та копітка (бринза в тісті та вершковому маслі. — ГПУ), — запрошує білоруський художник 46-річний Андрій Азаров. Його знають за псевдонімом Талєрка. Після Революції гідності переїхав із Мінська до Львова. Виробляє сиров'ялену ковбасу.

— Тільки вчуся говорити українською. Швидко та грамотно поки що не виходить, — вибачається, переходить на російську. — За останній рік життя кардинально змінилося. Я працював дизайнером, створював інтернет-сайти. З 2003-го десять років заробляв у Москві. Думав, буду кар'єру будувати. Доріс до керівника — і повернувся в Мінськ. На відкладені гроші прожив два роки. Потім в Україні відбувся Майдан. Мене наче перемкнуло. Зрозумів, у вас більше шансів побудувати нормальну країну. Зібрав речі й поїхав.

Як це сприйняли рідні?

— Важко. Дружина мусила прийняти мій вибір. Вона — теж художник. Познайомилися в училищі. Нам легко переїжджати, бо не нажили власного будинку, квартири, дачі. Усе життя орендуємо. У Львові це проблема — знайти квартиру надовго та без меблів. Тут, як правило, пропонують подобову оренду. У Мінську простіше, бо немає туристів.

Що вас не влаштовувало на батьківщині?

— Там у всьому — Радянський Союз. Найбільше дратували дебільні символи, які Лукашенко нав'язав. Наприклад, червоно-зелений прапор. Білоруський — біло-червоно-білий, він має історію з середньовіччя. 1988 року я ходив із таким. Тоді нас, студентів, за це газом труїли. Ситуація загострилася після Майдану. Зрозумів, що до акцій протесту не готовий. Підтримки не буде, я швидко сяду до в'язниці. Вирішив: краще поїду в Україну. У вас погані дороги, але це легше змінити, ніж думки людей.

Мінськ — ніби окупований. Поліція ходить із дубинками. ОМОНівці — під два метри зросту, міцні. Туди вибирають людей із сіл. Якщо треба когось із городян побити, щоб не було жалості.

Білорусам це рано чи пізно набридне.

— Росте непередбачуване покоління. Молодь береться говорити білоруською. Але за Лукашенка все рідне сприймається як опозиційне. Можна отримати по голові. Думаю, це тихе болото може закінчитися великою кров'ю, або ж помаленьку затихне. Я не маю часу чекати, хочу робити щось зараз.

У Білорусі роблять якісні продукти?

— Що білоруське класне — це міф, створений росіянами. Нашу продукцію сприймають як взірець якості. Якщо порівняти українське та білоруське — перше краще.

Як вам життя у Львові?

— Побачив — де менше російської мови, там більше самостійності. Західняки розраховують на власні сили, а не чекають що за них хтось зробить. Але мають звичку залучати до всього родичів. Формат "кум-кум" працює проти України. Бо якщо кум — тупий дурень, провалу не уникнути. У бізнесі не повинно бути родичів. Потрібні фахівці.

Зараз шукаю інвестора, який би не лише дав грошей і чекав, коли поверну. Мені потрібний розумний партнер, хто порадив би, як маю успішно вести бізнес. Все інше зможу сам.

Чому взялися за ковбасу?

— Голодним студентом постійно думав про їжу. Життя звичайної людини складається з того, що є в магазині й чого немає. Купив, зварив, поїв. Я ж зі своїм художнім способом мислення почав творити. Коли є шматок хліба, трохи цибульки, сало — і більше нічого. Нас учать, що в кулінарії не можна експериментувати. Це як хірург, який не може без досвіду різати. Я став аналітиком. Мав рецепти настільки перевірені, що зміг їх віддати людям. На власному сайті розміщував на чотирьох мовах. Діяльність знову звелася до художності. Раніше мав обмежене коло прихильників, а тепер аудиторія розширилася. Моє мистецтво можна їсти. Навчив людей, що влітку не варто смажити картоплю. Краще приготувати холодний суп.

Сиров'яленим м'ясом зайнявся, бо у Львові його нема. Це дуже тривала технологія. Потрібна спеціальна камера, ковбаса має зріти місяць. Ніхто з галичан так довго чекати не буде. Вони швидко молотять, коптять, продають.

Картини писати перестав. Як висловився один письменник: можеш не писати — не пиши.

Зараз моє завдання — зберегти однаковий смак ковбаси. Якщо людина їстиме й не впізнає його — нічого не вийшло. Важко, бо поки не маю постійного постачальника. Свині мають рости в однакових умовах. Нам потрібні тварини 9–12 місяців. У сиров'яленій ковбасі такі нюанси відчуваються.

Важко було починати бізнес із нуля?

— Все було, як в анекдоті. Чоловік приїхав у Нью-Йорк. Спочатку продав яблуко — за нього купив два. Ті продав, купив чотири, а тоді вісім. Згодом померла бабуся і залишила мільйон у спадок. У мене все було так само, тільки без бабусі. Збільшував удвічі виробництво ковбаси. Дійшов до стелі — 100 кілограмів на місяць.

Ціна така, як і на контрабандну ковбасу — 400–450 гривень за кілограм. Але там вона мелена, а в мене — різана шматками. Усіх клієнтів записую. Спочатку ковбаса була не дуже вдала — смачна, але пересушена.

Важко жити в Україні з прізвищем Азаров?

— В аеропорту, як бачать паспорт, усміхаються. Жартуємо: син Миколи Азарова переїхав у Львів. Я Миколайович по батькові. Азаровим значусь лише в документах. Всі знають мене як Андрія Талєрку. Білоруською це означає "тарілка". ­2014-го під таким псевдонімом видав кулінарну книжку "Як навчитися готувати не по книгах".

Чула, що половину прибутку віддаєте в зону АТО.

— Із волонтерством трохи обламався. Спочатку думав, що зможу. Я ж художник, у мене все на емоціях. Кілька місяців щотижня по 500 гривень передавав. Коли робив трошки ковбаси — вдавалося. Тепер роблю більше, живих грошей залишається менше. Почав передавати шкварки. Взимку "Новою поштою" відправляли. Для бійців печемо хліб по собівартості. Особливо йде гречаний на заквасці.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні погані дороги. Але це легше змінити, ніж думки людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути