середа, 14 вересня 2011 05:00

У селі побудували курорт для безпритульних

У селі Ясногородка Вишгородського району на Київщині 12 років працює соціально-виправний центр для безпритульних. Зараз там живуть 150 людей. Вихованців закладу в селі називають бомжами.

— Ні квартири, ні паспорта вони не мають. Багато інвалідів, то з ними зрозуміло. А решта здорові дядьки, які тупо ходять туди-сюди по селу. За ними там доглядають, кормлять три рази на день, лікують. Років два тому хтось із них написав в адміністрацію, що обділяють його, він недоїдає і йому не дають теплої куфайки. Приїхала перевірка. А там ліс, красота, та ще й на березі Київського моря. І хтось із перевірки каже: "Боже мій, так тут курорт. Що вам ще треба?". А наші баби й діди на городах карачаться, — каже про адаптаційний центр секретар сільської ради Тетяна Антоненко.

Заклад — посеред соснового лісу за 2 км од села. Колись тут був дитячий табір "Перлина". На територію не пускають. На подвір'ї безлюдно, вихованці у полі копають картоплю. Біля житлових корпусів сушиться випраний одяг.

— На самому початку їх завезли зо 300 чоловік. 80 відсотків — колишні зеки, — розповідає сільський голова 35-річний Костянтин Саріон. — То в них тут такі розборки були, різали одне одного. Зараз багато інвалідів-колясочників. Приїдуть у село, стануть із шапкою під магазином. Люди жаліють і дають якусь копійку. А вони бутилку купляють. Недавно двох машина збила. А оце на днях дзвонить мені прокурор. Просить похоронить чотирьох чоловік звідти. Їх вигнали з центру, а вони ходили-тинялися. Один на дачах помер, один — на дорозі, двоє десь пропали. Але всі на території сільради вмерли. Зараз мені треба чотири гроба по 250 гривень заказать, 400 віддать, щоб викопали могили. Машину найняти, щоб їх довезти до кладовища. 2 тисячі маю з власної кишені дати. Бо прокурор подзвонив, то попробуй не похорони.

— Ой, це просто головна боль їх оформлять, — підтримує секретар Тетяна. — У нас тут старе кладовище, то й нашим людям нема де, бо кожен хоче біля свого. А вони без дозволу вночі копають собі й хоронять. У нас там біля кладовища живе Марія Іванівна. То дзвонить інколи: "Так, привезли вже. Отак безпардонно, де схотіли, там і викопали. Вкинули на метр, а потім собаки будуть розгрібати". Хоронять без священика, зіб'ють якогось ящика, вкинуть в землю і всьо.

Із обійсть безпритульні крадуть металолом.

— У нас у селі багато дачників із Києва, — продовжує Костянтин Петрович. — Приїжджають на літо, врожай посадити-зібрати, а на зиму назад до міста. То бомжі в їхні будинки поселяються взимку. І так уже допоселялися, що спалили дві чи три хати. Цуплять усе, що не так лежить. Особенно в самотніх бабок. Бугай перескочить через пліт. І що вона йому зробить? Як прийде весна, то тільки й жалоби нам приносять. У того лопати покрали, у того двері, у того відра. Правда, є такі совісніші, які за п'ятьорку чи бутилку дрова порубають. Недавно в одного питаю: "П'єш?". Відповідає, що нє. Кажу: "На тобі 300 гривень, кормитиму тебе тричі на день, і он куча дров перерубати". Розговорилися. Він воєнний конструктор. Служив десь на Сєвєрі на підводних лодках. Розумнійша людина. Як начав мені з фізики і математики формули розказувати, я аж удивився. Питаю: "А чого ж судьба так кинула?". Виявилося, що жінка найшла собі іншого. Розвелися, жилья нема, дітям не нужний — куди дітися? Ночував на вулиці, потім попав сюди.

Зараз ви читаєте новину «У селі побудували курорт для безпритульних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути