пʼятниця, 19 серпня 2011 05:00

"Турчинов клопотатиме, щоб мені дали Героя України"

Автор: фото: Надія ШТУПУН
  Киянка Людмила Литвин розгладжує наклейку із зображенням Юлії Тимошенко на спині Мирослава Набиля під час мітингу на підтримку екс-прем’єрки на Хрещатику
Киянка Людмила Литвин розгладжує наклейку із зображенням Юлії Тимошенко на спині Мирослава Набиля під час мітингу на підтримку екс-прем’єрки на Хрещатику

33-річний Мирослав Набиль 5 липня кинувся під машину, яка везла екс-прем'єра Юлію Тимошенко з Печерського суду до Лук'янівського СІЗО. На мітинг на підтримку Тимошенко він приїхав із Санкт-Петербурга. Працює там три роки наглядачем за вантажниками у порту.

— После работы зашел с друзьями в кафе. А там в новостях показывают, что Тимошенко судят. Я за нее еще в 2002 году стоял, когда была акция "Украина без Кучмы", — просить приклеїти на спину зображення Юлії Тимошенко. — Ну, и сейчас смотрю, родина в опасности. Тут же директору позвонил, сказал, что беру недельный отпуск и еду в Украину на Майдан. Он мне сказал, что я псих и меня сейчас Россия кормит, работу дает. Но для меня, родившегося в Союзе, со Львова и до Сахалина — всюды ридна Украина.

Мирослав — високий. У сірому костюмі. Піджак із рукавом у три чверті. Взутий у білі туфлі.

— Вдалося всі робочі справи утрясти за два дні. Без проблем узяв квитки й у четвер увечері приїхав до батьків. Вони у Києві на Березняках живуть. У п'ятницю зранку стояв на Хрещатику. Коли оголосили, що Тимошенко закриють у СІЗО, така заваруха почалася. Міліції нагнали більше, ніж мітингувальників. І я бачу, що не просто хлопці наказ виконують, їх явно психологи відбирали. Бо на лицях у них написано було, що це їхня особиста справа. Побачив серед них свого сослуживця Дмитра Поцілуйка. Я в Житомирі десантником був. Він мене теж упізнав. Став трохи осторонь, аби мене не бити. Мене його колеги били. Чотири рази з ніг збивали. Я поняв, що тут нічого не зробиш, хлопці з міліції добре навчені. Схопив заборчик і вискочив з ним на Хрещатик, щоб створити затор. Подумав, люди по Хрещатику не прості їздять, ніхто не захоче свого джипа об мене бити. Це трохи затримало машину з Тимошенко.

Мирослав сидить, спершись руками на коліна. Каже, під час бійки з міліцією пошкодив хребет.

— Міліція збила мене з ніг із заборчиком. Там мене й покалічили б, якби депутат Соболєв не став біля мене і не захистив. Я від відчаю розплакався у нього на руках. Так гірко плакав тільки на похоронах своєї бабусі. А потім на мене таке найшло, що зі злістю прорвався через три кола міліцейського кордону і кинувся під колеса міліцейської машини, яка везла Тимошенко. Мене вхопили за руки-ноги і відтащили вбік. Це зараз думаю, що страшно, а тоді не боявся, це якийсь крик душі був. Ніби зі сторони дивився на себе.

Дівчата збирають підписи на підтримку Юлії Тимошенко. Просять Мирослава написати номер мобільного. Він дістає з кишені паспорт, з-за обкладинки витягає телефонну картку і переписує з неї номер. Каже, в Україні мобільним не користується. Документи із собою носить, бо так звик робити в Росії.

— Першими до мене підбігли турецькі журналісти. Зняли, як у мене з вуха кров тече, що куртка рвана, волосся скуйовджене. Питали, чого я під машину кидався. Спробував їм пояснити, що таке подвиг. Виявилося, що в англійській мові нема такого слова. І я поняв, чому ми змогли фашистів перемогти, а європейці — ні. Ті журналісти викликали мені "швидку". Лікар молодий вийшов, питає, чого мені треба. Прошу, щоб вухо подивився. А він каже: я не по цій часті, шуруй в лікарню до отоларинголога. Запитую: може, підвезеш, бо я весь кров'ю залитий. А він каже: бензин дорогий, сам добирайся. Отака медицина. В наметовому містечку жіночка була, колишня медсестра. Промила мені вухо, подивилася. Сказала, що там рвана рана, але нічого страшного. Ночував у ту ніч в наметі на Хрещатику. Додому побоявся йти. Наступного ранку мене брат до себе забрав. Казав, що я дурний, на Хрещатику повно депутатів було, але жоден із них під колеса не кидався.

Мирослав досі не перевів годинник, живе за московським часом. Вранці прокидається на годину раніше, тому нікуди не спізнюється.

— Увечері в п'ятницю гуляв біля палаток, побачив, як Олександр Турчинов з іншими депутатами розмовляє. Один з них мене впізнав. Каже, це той хлопець, який під машину кинувся. Турчинов потис мені руку і пообіцяв, що клопотатиме, аби мені дали Героя України. Я подякував. Але розумію, після таких заварух одним дають ордени, а другим — ордери. Ну, чи портфелі. Я ні на що не претендую. Хочу жити в Україні і мати таку роботу, щоб не думати про заробітки за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «"Турчинов клопотатиме, щоб мені дали Героя України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути