вівторок, 31 травня 2016 10:20

Станіславові Клиху та Миколі Карпюку дали 20 років тюрми

Верховний суд Чечні виніс вирок українцям 52-річному Миколі Карпюку та Станіславові Клиху, 42 роки. Обох звинуватили в участі у чеченській війні 1994–1995 років. Українці нібито воювали самі та готували добровольців для протистояння російським військам. Карпюку дали 22,5 року тюрми, Клиху — 20.

Українці начебто воювали у складі підрозділу "Вікінг", за версією слідства. Нібито вони причетні до смерті принаймні 30 російський військових.

— Насправді ніхто не бачив Клиха та Карпюка в Чечні. Звинувачення ґрунтується лише на свідченнях однієї людини — засудженого на 24 роки Олександра Малофєєва. Він зізнався, що воював у Чечні, і стверджує, що там були українці, — каже адвокат Дока Іслаєв.

Українці звинувачення відкидають. На одному із судових засідань Микола Карпюк показав на тілі сліди від тортур.

— Так російські слідчі отримали наші свідчення й зізнання, — говорить Карпюк. — Я підписав папери лише після погрози, що так само катуватимуть мого 9-річного сина.

Адвокати засуджених подаватимуть апеляцію.

— До її розгляду українці мають перебувати в СІЗО Грозного, — пояснює адвокат Ілля Новіков, 34 роки. — За нашими підрахунками, апеляцію розглянуть цьогоріч у липні-серпні. Після чого їх можуть відправити куди завгодно. Але в обох вироках ідеться, що засуджені весь час повинні бути в тюрмі. Колоній із приміщеннями для постійного перебування ув'язнених — небагато. Тому зможемо підтримувати з ними контакт.

Після звільнення Надії Савченко побільшало шансів визволити й інших українських в'язнів, додає Новіков.

— До повернення Надії я песимістично ставився до такої можливості. Розглядав її лише в теорії. Нині ситуація інша. Все може змінитися в один момент, — каже адвокат.

Микола Карпюк родом із села Житин на Рівненщині. 2014-го його викрали на Чернігівщині й відвезли у Грозний. Станіслав Клих — киянин. Його арештували в російському місті Орел, де чоловік гостював у товариша.

Звільнять Солошенка й Афанасьєва

Найближчими тижнями в Україну можуть повернутися ув'язнені в Росії 72-річний Юрій Солошенко та Геннадій Афанасьєв, 25 років. Про це каже міністр закордонних справ Павло Клімкін.

— Сподіваюся, що їх звільнять. Це питання найближчих тижнів. Однак про умови поки що не говоритиму, — розповідає Клімкін.

Обох чоловіків затримали 2014-го. Геннадія Афанасьєва — у Криму. Його звинувачують у допомозі українській армії. Юрія Солошенка арештували в Москві, куди він приїхав до знайомих. Підозрюють у шпигунстві на користь України.

Зараз ви читаєте новину «Станіславові Клиху та Миколі Карпюку дали 20 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути