пʼятниця, 11 листопада 2016 00:15

П'ять кілограмів важить вишита збірка Івана Франка

Автор: Світлана Корженко
  Олена Медведєва з Рівного показує вишиту збірку віршів Івана Франка. 33 сторінки робила 10 місяців
Олена Медведєва з Рівного показує вишиту збірку віршів Івана Франка. 33 сторінки робила 10 місяців

— Виготовляти арт-буки — реальна насолода. Якось у вихідний без перерви працювала 14 годин. Часто доводиться зупиняти себе, бо відірватися неможливо, — каже 43-річна Олена Медведєва з Рівного у столичному Музеї книги та друкарства. 7 листопада тут відкрилася виставка її арт-буків — книжок, створених незвичайною технікою вручну.

Показують 20 книжок. Є мереживна, солом'яна, бісерна, плетена спицями, різьблена та випалена на дереві, шкіряна й гербарна. Найбільша — вишита збірка віршів Івана Франка "Народна пісня". Має 60 см у висоту та 42 см — у ширину. Важить 5 кг.

— Над книжкою почала працювати того року, — Олена з працівницею музею беруть книгу. Ставлять на стілець перед присутніми. — Збірку творів Франка вирішила вишити до його 160-річчя. Вірші вибирала не випадкові. Хотілося дати ті, які зараз потрібні нашому народові — патріотичні, із закликами до свободи й боротьби.

Тексти вишивала чорними буквами на світло-бежевому полотні. Шрифт розробляла сама. Перебрала зо два десятки варіантів. Найскладніше було вирахувати, чи поміститься твір на сторінці. Не раз зашивала полотно до кінця, а потім виявлялося, не вистачає місця на два рядки. Доводилося все випорювати й починати заново.

Після вишивання кожну сторінку ретельно перевіряла. Бо й у вишивці можна ­зробити орфографічну помилку. Двічі доводилося виправляти.

Зверху книгу обтягнули темно-синьою шкірою. Назва обрамлена вишитим червоно-синім геометричним візерунком.

— Узор відтворила з улюбленої вишиванки Івана Франка, — розповідає Олена. — Знайшла в інтернеті його фотографію у вишиванці. Хрестик у хрестик переносила на папір протягом тижня. Взяла червоні та сині нитки. Таке поєднання кольорів на вишиванках було популярне за життя Франка. Цим візерунком прикрасила і форзаци книжки. Ілюстрацій у ній немає — лише вишитий портрет поета.

У збірці 33 сторінки. Олена Медведєва вишивала її 10 місяців.

— Працюю літературним редактором, — про­довжує. — Ввечері після роботи готую вечерю й сідаю за улюблене заняття. Щодня присвячую цьому 4–5 годин. Не раз вишивала до ранку. Коли на роботі часто позіхаю, колеги все розуміють.

2013 року Олена вишила "Кобзар" Тараса Шевченка. У книжці 48 сторінок із дикого льону. Вона важить 3,3 кг. Зараз майстриня робить Євангеліє.

Зараз ви читаєте новину «П'ять кілограмів важить вишита збірка Івана Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути