пʼятниця, 28 жовтня 2016 07:40

Прах Богдана Гаврилишина відвезуть у Швейцарію
2

Богдан Гаврилишин мав світовий авторитет ­у питаннях державного управління та між­народного бізнесу. Консультував найбільші компанії світу та керівництва держав
Фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
19 жовтня інтелектуал, радник керівників держав, економіст, менеджер і благодійник Богдан Гаврилишин відсвяткував 90-річчя. Помер за п’ять днів у колі сім’ї

Сьогодні у Києві прощаються з економістом і благодійником Богданом Гаврилишиним. До обіду труна з тілом стоїть у Міжнародному інституті менеджменту. З 16:00 — у церкві Святого Миколая на Аскольдовій могилі. Після того тіло кремують, а прах відвезуть у Швейцарію.

Богдан Гаврилишин помер 24 жовтня близько 5:00 у своїй київській квартирі. За п'ять днів до цього у Палаці "Україна" відсвяткував 90-річчя.

— Богдан Дмитрович запросто міг зайти до владоможця будь-якої країни, — каже колишній політв'язень та екс-нардеп 88-річний Левко Лук'яненко. — Коли я був послом у Канаді, ніяк не міг добитися зустрічі з їхнім прем'єр-міністром і міністром фінансів. Попросив допомоги у Богдана Гаврилишина. Наступного дня всі вони позачергово зі мною зустрілися.

Богдан Гаврилишин народився у селі Коропець на Тернопільщині. Під час Другої світової війни потрапив до Німеччини. 1947-го виїхав до Канади. Там працював лісорубом та офіціантом. Навчався в університеті Торонто й Міжнародному інституті менеджменту у Швейцарії. 1960 року переїхав до цієї країни.

Був почесним доктором семи університетів Канади й України. Створив Міжнародний центр перспективних досліджень, Міжнародний інститут менеджменту в Індії та в Україні.

Із 1988 року працював на громадських засадах в Україні. Був радником президентів Леоніда Кравчука та Віктора Ющенка.

— В Україну Богдан Гаврилишин приїхав зі знаннями, які могли допомогти нашій державі вести правильну міжнародну політику й ефективно захищати свої національні інтереси, — розповідає Левко Григорович. — Богдан Гаврилишин був представником "Римського клубу". Він об'єднував сотню найвідоміших і найвпливовіших людей світу. Та українська інтелігенція була в дитячому стані й не могла скористатися з його розумних порад.

Леонід Кравчук просив Гаврилишина стати радником, ще коли був головою Верховної Ради. Навіть їздив до нього в Женеву. Богдан Дмитрович відмовився. Пояснював Кравчуку: "Для вас це буде не дуже добре. Як пояснюватимете Компартії, що маєте у радниках українця-націоналіста?"

Зразу ж після інавгурації Кравчук знову зробив пропозицію Гаврилишину. Він таки погодився. Був радником у сфері міжнародної політики. Богдан Дмитрович казав, що Кравчук його слухав. Але не завжди.

— Ще один радник Кравчука Ераст Гуцуляк пропонував збудувати в Україні сучасну фармацевтичну фабрику з виробниц­тва ліків найвищого класу. Гаврилишин підтримав ідею, — продовжує Левко Григорович. — У Канаді знайшли фірму, яка була готова спорудити підприємство за 18 місяців. Просили за це 10 мільйонів доларів. Гроші були. Але на будівництво фабрики їх не дали. Натомість перерахували в Міністерство охорони здоров'я. На них накупили якоїсь мазі для засмаги.

Тоді ж одна британська нафтогазова компанія пропонувала інвестувати в Україну 15 мільярдів доларів, аби видобувати тут газ. Головою наглядової ради цієї фірми був колишній студент Гаврилишина. Але в Україні ніхто слухати про це не схотів.

Богдану Дмитровичу боляче було дивитися на ту кривду, несправедливість і беззаконня, що панують в Україні. Казав мені: "Більше не буду радником. Це марна трата часу".

1990-го Гаврилишин заснував Міжнародний інститут менеджменту в Києві. Його випускники очолюють найвідоміші вітчизняні й міжнародні компанії. Через 20 років відкрив Благодійний фонд свого імені. Мав займатися підготовкою молодих українців, які зможуть трансформувати Україну.

— Востаннє бачився з Богданом Дмитровичем десь півтора року тому, — додає Левко Лук'яненко. — Тоді влада вирішила, що Україні не потрібна експертна комісія з питань захисту моралі. З цього приводу влаштували круглий стіл. Поїхали туди з Гаврилишиним, щоб підтримати голову комітету Василя Костецького. Богдан Дмитрович казав: "Комітет не потребує особливого фінансування. А слідкувати за мораллю треба, бо українське суспільство реально деградує". Але до його думки не дослухалися.

1944 — німецькі нацисти заарештували Богдана Гаврилишина через агітацію вступати до УПА і відправили в німецький трудовий табір.

1950 — одружився в Канаді з канадійкою українського походження Леонідою. Познайомилися в групі пластунів. Згодом народилися доньки Патрисія та Тіна. Живуть у Швейцарії. Син Олесь — у Києві.

1966 — очолює Женевський інститут менеджмен­ту, який раніше закінчив. Залишається на посаді протягом 20 років.

1971 — уперше за багато років відвідав Україну.

1990 — відкрив у Києві Міжнародний інститут менеджменту. Для його створення залучив майже $600 тис. міжнародної фінансової допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Прах Богдана Гаврилишина відвезуть у Швейцарію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути