пʼятниця, 30 вересня 2016 06:50

Понад мільйон кубиків рафінаду пішло на цукрові будівлі

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Композицію ”Цукрова демократія” виставили у столичному мистецькому фонді ”Ізоляція”. Будинок учителя зробили з рафінаду
Композицію ”Цукрова демократія” виставили у столичному мистецькому фонді ”Ізоляція”. Будинок учителя зробили з рафінаду

— Цукрові споруди майже вічні, якщо їх не чіпати, — розповідає 27-річний Олександр Виноградов зі столичного культурного фонду "Ізоляція". Тут показали композицію "Цукрова демократія" скульпторів із Північної Ірландії, 37-річного Брендана Джеймісона й Марка Ревелза, 38 років.

Проект розмістили на другому поверсі промислової будівлі. Її фонд "Ізоляція" використовує як галерею й офіс. Посеред зали з колонами — сірі платформи заввишки до півметра. На них стоять фігури з цукрових кубиків — сучасні будівлі, водоспад, піраміди, футуристичні споруди. На все використали понад мільйон кубиків.

Поблизу на підлозі розсипані купи рафінаду. З них відвідувачам пропонують звести власні скульптури.

— Робили проект у Центрі Помпіду в Парижі. Директорка "Ізоляції" Людмила Михайлова побачила його й запросила нас до Києва. Цей проект приблизно вшестеро більший за французький, — говорить Брендан Джеймісон.

Для скріплення скульптур художники використали клей. Без нього зробили лише конусоподібну вежу. Вона — найвища тут споруда. Має зо два метри.

Брендан побудував модель столичного Будинку вчителя. Витратив на нього три тижні. Це одна з найскладніших споруд, бо має дрібні різьблені елементи.

— Будинок вчителя створили як заклад культури й освіти, — каже Олександр Виноградов. У 1917–1918 роках у ньому була Центральна рада УНР — перший український парламент. Так заклад культури став колискою нашої демократії.

Цукрові промисловці були першими меценатами в Україні — Терещенки, Симиренки, Ханенки, Бродський. Ці люди у XIX столітті заклали основу української культури, яку сьогодні бачимо в музеях. Купували твори мистецтва зі всього світу, вкладали гроші в художні заклади.

Брендан Джеймісон працює з цукром із 2003-го. Три роки тому до нього приєднався Марк. До цього займався керамікою. В роботі над столичною виставкою залучили українських студентів-архітекторів. Навчали техніки роботи з цукром. Студентка зі Львова побудувала модель Хотинської фортеці.

— Впечатляют масштабы. Инсталляция похожа на городок, в котором хочется прогуляться, — говорить дизайнер Дарія Балова, 37 років. — Забігла надихнутися цікавими ідеями. Згадала норвезький оперний театр із білого мармуру в Осло. Він більш обтічний, ніж ці споруди. Майже не має гострих кутів. Але білизна, яка поблискує, нагадує цукор.

За роботами наглядає волонтер 21-річна Катерина.

— Приходять багато дітей, матеріал їм до вподоби. Складають свої конструкції, — розповідає Катерина. Присідає, щоб зібрати розкидані солодкі кубики докупи. Руйнує викладені кимось слова.

Виставка "Цукрова демократія" працюватиме до 30 жовтня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Понад мільйон кубиків рафінаду пішло на цукрові будівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути