четвер, 19 січня 2012 06:45

Погода змінюється що 20 хвилин

Більшість туристів не готові до походу в гори. Не усвідомлюють, що це може бути небезпечно, каже Віктор Опаленик, 50 років, начальник закарпатської гірської пошуково-рятувальної частини особливого призначення. Від початку року його підлеглі знайшли 36 заблукалих туристів.

Що потрібно знати у гірському поході?

— Контактні телефони рятувальників. Часто ми дізнаємося про людей, які загубилися, від родичів чи друзів. Перед походом треба зареєструватися в рятувальній службі. Ми можемо моніторити маршрут групи і за потреби вчасно зреагувати.

У горах погода міняється кожні 20-30 хвилин. Може налетіти вітер, упасти туман. Перед походом варто проконсультуватися з лікарем, чи можна вам переносити перепади температур. Коли губляться без їжі та води, людина може отримати повне виснаження організму. В екстремальних умовах починає панікувати.

Чим може бути небезпечний гірськолижний курорт?

— Люди часто переоцінюють власні можливості. На плакаті пишуть "Прохід заборонено, лавинонебезпека", а туристи все одно йдуть. Потім ми маємо роботу.

Що порадите новачкам на лижах?

— Знайти кваліфікованого інструктора. Другий важливий пункт — спорядження: лижі, палиці, одяг. Їх треба підібрати під себе, а не хапати, що під руку попало. Менше вживати алкоголю. На гірськолижних трасах через пиятику стаються близько 80 відсотків травм — від забоїв до переломів хребта. Через неправильно підібраний одяг обморожують ноги, кисті рук чи обличчя.

Зараз ви читаєте новину «Погода змінюється що 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути