четвер, 30 червня 2016 00:20

Мобільний телефон поливає Грядки Олександру Супрунцю

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Киянин Олександр Супрунець доглядає за грядками. Рослини висадив у дерев’яні ящики. Поставив у дворі в центрі столиці. Сапати їх допомагають волонтери та працівники сусідніх офісів. На міському городі планують поставити столики. За ними можна буде випити чаю чи кави
Киянин Олександр Супрунець доглядає за грядками. Рослини висадив у дерев’яні ящики. Поставив у дворі в центрі столиці. Сапати їх допомагають волонтери та працівники сусідніх офісів. На міському городі планують поставити столики. За ними можна буде випити чаю чи кави

— На городі хімії не використовуємо. Колорадські жуки не долітають у центр міста, — говорить киянин 31-річний Олександр Супрунець. У центрі столиці вирощує понад 50 видів рослин. Город відкрили наприкінці травня на вул. Пушкінській, 31в. У дерев'яні ящики висадили помідори, огірки, перець, гарбузи, кунжут, м'яту, базилік.

— Змалку любив працювати на городі, — розповідає Олександр Супрунець. — Років у 10 побудував на городі теплицю. Вирощував кавуни й дині. Отримав гарний урожай. Батьки казали, що з мого захоплення може бути толк.

Сестра навчалася в Житомирському аграрному університеті. Батьки хотіли й мене туди відправити. Та я переїхав до Києва з рідного міста Баранівка на Житомирщині. 10 років працював у сфері реклами й культури. На балконі вирощував овочі й зелень. Цілий рік мав власний салат, кріп і петрушку. Торік із друзями з ІТ-фірми "ІРЕКс" створили організацію "Місцева економіка" — популяризуємо професію сучасного фермера серед молодих українців.

У дворі на терасі все росте в ящиках і екологічних торбах, що розкладаються за п'ять років. На квасолі зав'язалися стручки. Під стіною — ­теплиця з відкритим верхом. Зеленіють два ­перці. Олександр маленькою лопатою ­робить рядок. Висіває розмарин.

— Насіння для городу збирали через "Фейсбук", — розповідає чоловік. — Перукар Олександр Ізотов дав лафант анісовий, художниця Алевтина Кахідзе — помідори й англійську кукурудзу. Чимало помідорів і базиліку передав Руслан Духов із села Мічурин Ріг на Дніпропет­ров­щині. До 30 років вивів понад 300 сортів томатів. Ботанічні сади подарували багато м'яти — перцевої, яблучної та лимонної. Дві останні використовують для приготування мохіто (холодний напій на основі м'яти та лайму. — ГПУ).

Садити й полоти грядки ­допомагають волонтери. ­Поряд з нашим городом ростуть тополі. Коли йшли дощі, пух заліпив ящики і почав проростати. Написали у "Фейсбуці", що шукаємо охочих помедитувати на грядках. Відгукнулися двоє дівчат.

Грядки з лійок не поливаємо. Подавати воду можна за допомогою мобільного телефона або через спеціальний веб-сайт. Розробники планують поставити у кожен ящик датчики. Вони вимірюватимуть вологість ґрунту. Коли її рівень падатиме, у систему надійде сигнал.

З Олександром вітається дівчина у вузьких чорних брюках і короткому піджаку. На нігтях — рожевий манікюр. Бере лопату й насипає землю з купи у мішок.

— Іра город побачила з вікна робочого кабінету, — каже Олександр. — Тепер в обідню перерву не ходить у кафе, а працює тут.

Олександр втикає в ящик бамбукову палицю. Підв'язує до неї помідор. На ньому зав'язалися два плоди.

— Мешканцям навколишніх будинків город сподобався, — говорить. — Приходять сюди з дітьми. Після таких візитів ягоди полуниці кудись зникають.

На городі дають концерти класичної музики

— Проект городу в центрі міста фінансували кияни, — розповідає його співзасновник Олександр Супрунець. — 147 доброчинців пожертвували 78 тисяч гривень. Щоб підтримувати город у належному стані чотири місяці, знадобиться ще 20–30 тисяч. Зберемо їх завдяки літній школі, що працюватиме на його території. Проводитимемо тут зустрічі з фермерами й городниками. Лекція коштуватиме 100 гривень, бранч — 300, бо передбачений комплекс­ний обід із вином.

Один з успішних фермерів — Віктор Чиркін із Таращі. Він три роки навчався в Америці. Після повернення звели з дружиною будинок у Білоцерківському районі на Київщині. Побудував там "Лісову ферму". Продає козячий сир, овочі й зелень. Ще один фермер — Євген Васянович з Житомирщини. Спеціалізується на вирощуванні салатів. З минулого року популяризує сільський туризм. Поблизу своїх теплиць звів кілька будиночків. Пропонує клієнтам там пожити. Серед них багато французів. На вихідні приїздять до Євгена з дітьми. Кажуть, цікаво подивитися, як усе росте.

Щоранку запрошуємо киян помедитувати на нашому городі. По п'ятницях влаштовуємо вечори класичної музики. Скоро поставимо тут столики. Можна буде випити чаю або кави.

Зараз ви читаєте новину «Мобільний телефон поливає Грядки Олександру Супрунцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути