вівторок, 09 лютого 2016 05:50

Микола Біденко помер від серцевого нападу

Автор: Катерина Бабкіна
  Поет Микола Біденко видав шість поетичних збірок. Перекладав із чеської та польської
Поет Микола Біденко видав шість поетичних збірок. Перекладав із чеської та польської

4 лютого в селі Гейсиха Ставищенського району на Київщині поховали перекладача й поета Миколу Біденка, 64 роки. Через тяжку інвалідність останні 24 роки жив у столичному геріатричному пансіонаті "Чайка".

— Микола Біденко раптово помер у пансіонаті від серцевого нападу, — розповідає письменник 57-річний Леонід Кононович. — Менше ніж за місяць до цього ми з ним зустрічалися. Він готував до друку нову книжку віршів "В саду у восьминога". Домовилися, що я її редагуватиму. Невідомо, що буде з тією книжкою після його смерті. Її копії ніхто з друзів Біденка не має. Вона була в електронному варіанті й лишилася на комп'ютері Миколи. Доступ до нього зможуть отримати лише спадкоємці. А за законом це буде аж через півроку. Родини в Миколи не було. З родичів лишилася тільки дружина його брата та їхні діти. Брат був лікарем. Помер в автокатастрофі кілька років тому.

Микола Біденко народився в селі Гейсиха Ставищенського району на Київщині. Закінчив факультет журналістики Київського університету. Видав шість поетичних збірок. Перекладав із чеської та польської.

— Микола Біденко мав першу групу інвалідності, — каже Леонід Григорович. — У 16 років невдало стрибнув з 1,5-метрової висоти у воду. Отримав дев'ять переломів. Нижня частина тіла була паралізована. Незважаючи на інвалідність, Микола з червоним дипломом закінчив університет. Навчався заочно. За кілька років після смерті батька Миколу забрали в геріатричний пансіонат у Києві, бо стара мати не могла за ним доглядати.

— Зимував Біденко у пансіонаті, а літо завжди проводив у селі Розкішна біля Ставища, — про­довжує Лео­нід Кононович. — Жив у свого друга. Їздив на "Запорожці" з ручним управлінням. Гасав на таких швидкостях, аж дивно було. Хоча "Запорожець" дуже не розженеш, але він витискав із нього все.

Зараз ви читаєте новину «Микола Біденко помер від серцевого нападу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути