четвер, 29 листопада 2012 06:30

Метелик три тижні літає по квартирі

Автор: фото надане Віктором Левковським
  Жінка тримає на руці трьох метеликів під час фотосесії. Комах протягом дня доставляють замовникам кур’єри. Перевозять у коробках і конвертах
Жінка тримає на руці трьох метеликів під час фотосесії. Комах протягом дня доставляють замовникам кур’єри. Перевозять у коробках і конвертах

— Бабочка может пролететь 1000 километров. На своем пути преодолевает моря и океаны. Если залетит в дом — это к счастью. Старайтесь несколько часов не выпускать насекомое из детской комнаты и спальни, — радить киянин 48-річний Віктор Левковський.

З дружиною Світланою робить на замовлення букети й феєрверки з метеликів. Клієнтів шукає через соцмережі та сайти.

— Якщо метелик сяде на покійника, він попаде у рай. Недобре тільки, коли приземляється на живіт вагітній. У народі кажуть, тоді може народитися мертва дитина.

Феєрверк із 20-30 африканських метеликів обійдеться у 4 тис. грн. Замовлення на тисячу може потягнути і на 20-30 тис. грн. Комаха коштує 200-500 грн. Ціна залежить від розміру і виду.

— Салют найчастіше замовляють на весілля і корпоративи, — продовжує Віктор. — Купують 50-70 комах. Одну за одною випускають із коробки. Наречені влаштовують фотосесії з метеликами. В Індії на весіллях закохані дарують одне одному їх на знак вірності. А наші молодята останні два роки почали випускати їх у небо замість голубів.

— Торік літав до Стокгольма. У тамтешніх клініках пацієнтів лікують від стресів і депресій за допомогою метеликів. Зачиняють на півдня у зимових садах із квітами і комахами. За таку терапію шведи готові платити тисячі крон. Українці метеликів замовляють для розваги. Торік тисячу привіз на новорічний корпоратив. У ресторані на Хрещатику хотіли прикрасити ними ялинки. Комахи всю ніч літали по закладу, не хотіли сідати на хвою. Але гості були такі п'яні, що метеликами і ялинками тішилися тільки до застілля. Офіціантки після бенкету їх половили і позабирали додому дітям. У квартирі комаха може жити до трьох тижнів.

Африканських метеликів, якими торгують Віктор і Світлана, вирощують на комашиній фермі у Сімферополі їхні друзі.

— По товар їздимо у Крим поїздом, — говорить Світлана, 46 років. — Транспортуємо і зберігаємо метеликів у конвертах. Коли веземо на подарунок, садимо у коробки, встелені пелюстками ромашок і троянд. Букети з комах замовляють на День Валентина та дні народження. Щоб не померзли і не повтікали, квіти обмотую целофаном. Метелики літають усередині. Байдуже, які рослини виберете для букета. Дівчина через метеликів уже ні на що увагу не звертатиме.

Люблять липовий мед і варення

Годують комах двічі на тиждень сиропом і фруктами.

— Випускаємо з конверта політати, — розказує Світлана Левковська. — Тоді у кімнаті зачиняємо вікна, вимикаємо обігрівачі та лампочки, щоб метелики не обпалили крильця. Люблять сидіти на стелі й вазонах. Сироп для них готуємо з води і меду. Найбільше подобається липовий, бо пахне на всю квартиру. Виливаю на широку тацю, щоб усі помістилися і не відганяли один одного. Улітку годувала комах стиглими кавунами і персиками, тепер даю яблука та банани. Люблять розведене водою варення і свіжовичавлений апельсиновий сік.

Деякі види метеликів ворогують між собою і можуть відгризти один одному голову, коли воюють за територію. У мене такого не траплялося. А от на залицяння комах можна дивитися годинами. Самець сідає перед самицею і кланяється їй по 15-20 хвилин, доки вона не скориться.

— Найчастіше замовляють місячного метелика з чорно-синіми крильцями, — говорить Світлана. — Часто купують Вітрильника Демолей із розмахом крил до 10 сантиметрів, Графіума із салатовими плямками, оранжеву Золотоочку Бібіліс. Із великих популярні Каліго з Центральної Америки. Але вони дорогі. Один метелик коштує 400-500 гривень.

 

Зараз ви читаєте новину «Метелик три тижні літає по квартирі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути