пʼятниця, 20 травня 2016 07:40

Козак Іван Забабаха 17 років мандрував на чайці

Автор: Леся Повод
  Козак Іван Забабаха курить люльку в центрі Полтави. Грати козаків у фільмах його запрошували російський режисер Володимир Бортко та поляк Єжи Гофман. Обом відмовив
Козак Іван Забабаха курить люльку в центрі Полтави. Грати козаків у фільмах його запрошували російський режисер Володимир Бортко та поляк Єжи Гофман. Обом відмовив

— За життя мав багато жінок, хоча не одружувався. Хто витерпить козака, який постійно вештається світами? — розповідає козак 70-річний Іван Забабаха зі Львова. 17 років мандрував на чайці морями Європи. Відвідав 20 країн.

До Полтави Іван Забабаха приїхав на ­відкриття пам'ятника Івану Мазепі 7 травня. Зустрічаємося в сквері біля кінотеатру імені Котляревського. Чоловік — у малинових шароварах, блакитному жупані й замшевих чоботах. Сідає на лаву, закручує за ліве вухо оселедець. Належить до козацького товариства "Кіш".

— 20 років тому до Львова привезли карпатський дуб, — говорить Забабаха. — З товаришами-козаками його освятили і змайстрували чайку. Гроші на мате­ріал дала Львівська міськрада. Її головою тоді був В'ячеслав Чорновіл.

Корабель назвали "Пресвята Покрова" на честь Божої Матері. Мав 22 метри в довжину і 4 — в ширину. Поміщалося до півсотні чоловіків. Кают не було, тільки лави. Ініціював похід художник і коваль Василь Качмар. У мандрівку взяв 8-річного сина. До нас приєдналися професори, люди мистецтва. На воду чайку спустили в Запоріжжі.

— Пливли маршрутами, якими в давнину пересувалися козаки, — з-під поли жупана Забабаха витягає карти. — Одразу вирушили до турецького Стамбула. Коли прийшли в порт, дали салют, усе було в диму. На гелікоптері прибула поліція і сказала — терористи. Почала вимагати документи. А в нас — ні закордонних паспортів, ні віз. Забрали до буцегарні. Сиділи там вісім годин. Дали запит про нас в Україну. Депутати за день ­зро­б­и­ли нам документи й передали турецькій владі. Потім газети написали: "Українські козаки взяли Стамбул".

Із поліцією мали проблеми і в Швеції. Пристали до острова в Північному морі. Пальнули з гармати, аж птахи небо затулили. Нагрянула поліція. Кажуть: "Це заповідник, тут 50 років ніхто не стріляв". Сказали платити 15 тисяч євро штрафу.

З нами був шведський історик — досліджував Північну війну й козаків. Не знаю, що говорив, але якось нас відпустили. Гуляли островом. Перед відплиттям сподобалися камінці на березі, хотіли взяти на пам'ять. Не дозволили. Сказали, це власність Швеції.

Іван витягає із піхов шаблю, лукаво підморгує.

— Це жінка моя, ніколи з нею не розлучаюся. В Італії зброю містом носити не можна. Ми ж гуляли по Вероні із шаблями та пістолями. За це посадили до в'язниці. Домовилися, що дамо їм концерт. Заграли на сопілці, іоніці, заспівали. Так сподобалося, що нас відпустили.

Якось у Барселоні зайшли в бар. Там сидить людей п'ятдесят. Взяли горілки, випили по три чарчини та й кричимо: "Будьмо! Гей!" Усі люди повиходили. Підходить власник і каже: "Це клуб не для геїв". Вигнав. Навіть розрахувати не захотів, — Іван Забабаха запалює люльку. Повільно затягується димом. — А наступного дня о 5:00 приїхав до човна з двома кошиками: в одному — вино, в іншому — печиво. Сказав, що з нами хочуть познайомитися півтори тисячі геїв. Якщо погодимося, обіцяв годувати безкоштовно, поки будемо в місті. Відмовилися.

Три доби був у комі

Іван Забабаха народився у селищі Брюховичі поблизу Львова. Справжнє прізвище — Фітель. У сім'ї було семеро дівчат і четверо хлопців. Іван — наймолодший.

— Двоє братів воювали в УПА, — каже Забабаха. — Якось на сповіді у православного священика Московського патріархату мати зізналася у цьому. Родину одразу виселили до Казахстану. Малим захопився козацтвом. В Україну повернувся через 16 років. Після армії працював на шахті. Там втратив великий палець на правій руці. Вісім годин лежав під завалами. Перебило ногу, розрізало живіт, порода потрапила в кишки. Пішло зараження крові. Провів у лікарні півроку. Три доби був у комі. Думали, вже помер, і відправили до моргу. Коли мали робити розтин, відкрив очі. Студентка-кореянка аж упала зі страху.

Режисер Володимир Бортко пропонував Івану Забабасі знятися у фільмі "Тарас Бульба". Обіцяв заплатити $16 тис.

— Відмовився. Фільм проросійський. Про те, як козаки воювали за царя-батюшку, — додає козак. — Відмовив і польському режисерові Єжи Гофману. Він пропонував роль Івана Богуна у фільмі "Вогнем і мечем". ­Козацького ватажка там показали слабохарактерним.

Зараз ви читаєте новину «Козак Іван Забабаха 17 років мандрував на чайці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути