четвер, 13 жовтня 2016 06:45

Гутну піч гасять раз на рік

Автор: Ольга Швед
  Японець Такеші Іто випалює елемент скляної скульптури. Це буде пес із крилами. Чоловік приїхав на симпозіум гутного скла у Львівській академії мистецтв
Японець Такеші Іто випалює елемент скляної скульптури. Це буде пес із крилами. Чоловік приїхав на симпозіум гутного скла у Львівській академії мистецтв

— Роботи українських склодувів коштують від тисячі доларів. Деякі на аукціонах продають за десятки тисяч, — каже директор Музею скла у Львові 40-річний Михайло БОКОТЕЙ. Він стоїть у цеху з великою гутною піччю, що розташована у Львівській академії мистецтв. Тут 2–10 жовтня відбувся симпозіум гутного скла.

Піч — на підвищенні посеред аудиторії з високою стелею. Вона — заввишки 2 м, 1,5 м — комин. Обкладена білою цеглою. Поруч п'ятеро склодувів видувають і випікають елементи майбутніх скульптур і композицій.

— Піч звели 1960 року. Нагрівається до 1250°С. Працює на газі цілодобово, — говорить Михайло Бокотей. — Щоб її розпалити до такої температури, треба два тижні. Тому не гасимо. Тільки раз на рік, коли мусимо перекласти цеглу.

Це найбільша піч у Європі. Їх можна на пальцях руки перерахувати. Деякі митці з-за кордону вперше бачать таку.

До Львова приїхали майстри з 16 країн. Японець 30-річний Такеші Іто видуває прозору з жовтими вкрапленнями кулю. Довге волосся зібрав у хвіст, на руках — товсті рукавиці. Поряд лежить блокнот з ескізом. Приїхав із Чехії. Там працює на склодувному заводі.

— Це буде собака з багатьма крилами. Хоча українці кажуть, більше схоже на дракона. Працюю від світанку. До обіду закінчу, — розповідає англійською Такеші. Кланяється й передає трубку зі скляною кулею помічнику. Той опускає її у відро з холодною водою.

Склодув Дмитро Климів, 37 років, випікає скляну колбу жовтого кольору. На чоловікові легка картата сорочка, шорти.

— Температура поблизу печі вище 40 градусів, як у Африці, — говорить Дмитро. 15 років видуває скло. — Найчастіші травми — опіки. Нещодавно ставив виріб у піч. На ноги висипав пісок, розжарений до 500 градусів. Пропалив резинові капці й пальці.

Кварцовий пісок ­плавимо з оксидами калію, натрію та свинцю. З гарячого скла можна виліпити й видути що завгодно — від нитки до скляної кулі. Під час випікання додаю кольори, стрічки, вкраплення. Над одним виробом працюю 3–4 години. Ще дві доби скло запікаю в спеціальній печі. Після цього не тріскає та має блиск.

10 жовтня роботи майстрів виставили в Національному музеї ім. Шептицького.

Зараз ви читаєте новину «Гутну піч гасять раз на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути