пʼятниця, 06 травня 2016 07:45

Дмитро Гнатюк помер через проблеми із серцем

Автор: Cергій Cтаростенко
  4 травня у Націо­нальній опері прощаються з оперним співаком Дмитром Гнатюком. Тут він працював солістом 37 років. Після того був директором та головним режисером ­театру
4 травня у Націо­нальній опері прощаються з оперним співаком Дмитром Гнатюком. Тут він працював солістом 37 років. Після того був директором та головним режисером ­театру

4 травня у Києві на Байковому кладовищі ­поховали оперного співака Дмитра ­Гнатюка. Помер минулої п'ятниці у столичній лікарні "Феофанія". Місяць тому відсвяткував 91-річчя.

— Бачив Дмитра Михайловича наприкінці березня, — розповідає ректор столичної музичної академії імені Чайковського 70-річний Володимир Рожок зранку біля Національної опери. Тут прощаються з Дмитром Гнатюком. — 28 березня був у нього на дні народження. Гостей прийшло восьмеро. Тоді Дмитро Михайлович уже почувався зле. Скаржився, що важко ходити, постійно болять ноги. Але перед гостями заспівав разом зі мною "Два кольори". Сказав: "Володимире Івановичу, як гарно на цьому світі". Замовк, а через кілька хвилин додав: "Але всьому приходить кінець". Наступного дня ліг у лікарню. Лікарі хотіли відрізати йому ногу, бо там утворився тромб. Та до операції не дожив. Помер через проблеми із серцем.

Поблизу театру збирається з сотню людей. О 10:30 під'їжджає білий мікроавтобус. Водій гукає охоронця. Разом допомагають вийти з машини вдові Гнатюка 88-річній Галині Макарівні. Вона — філолог. Викладала у Київському університеті, працювала в Інституті мовознавства. За нею з автівки виходить син, мово­знавець Андрій Гнатюк, 65 років. Очолює кафедру іноземних мов Київського університету. Адміністратор театру проводжає родичів покійного у приміщення. Охоронець зачиняє за ними двері. Інших людей не впускає — тривають приготування.

На майданчику перед входом із букета жовтих і синіх гвоздик знімає обгортку соліст Чернівецької обласної філармонії Іван Дерда, 52 роки.

— Дмитро Іванович був товариський, з усіма міг знайти спільну мову, — розповідає. — На сцені співав громоподібним голосом, а з людьми розмовляв тихо й лагідно. Любив розповідати бувальщини й анекдоти. Одного разу розказував мені про актора Миколу Яковченка. Коли він тільки робив перші кроки на сцені, Яковченко його запитав: "Дмитре, ти знаєш, що таке справжнє мистецтво?" Той почав відповідати, що це — глибокі підходи, творчий процес, важка праця. ­"Скажу тоді, що таке мистецтво насправді, — перервав Яковченко. — От ти бачив, як комар пісяє? Ні? А мистецтво — це ще тонше".

Із концертами Гнатюк об'їздив увесь світ. Розказував про Індонезію: "Виступали там перед якимось племенем. Так їм сподобалися українські пісні, що на знак пошани вирішили подарувати мені дитину. Довго відмовлявся, але вони й слухати не хотіли. Казали: "Це — найбільший вияв нашої поваги. Своєю відмовою ви можете нас образити". Але я таки викрутився. Сказав, що заберу подарунок, коли повертатимусь".

До театру під'їжджає чорний катафалк із портретом Дмитра Гнатюка на боковому склі. Шестеро чоловіків у чорних костюмах і білих рукавичках заносять труну в театр. Ставлять посеред сцени. Попрощатися з покійним вишиковується черга. Тягнеться аж до виходу. Через кілька годин тіло везуть ховати на Байкове кладовище.

Співав для Сталіна і Мао Цзедуна

Дмитро Гнатюк народився у селі Старосілля — нині Мамаївка Кіцманського району на Буковині. Тоді це була територія Румунії.

— Якось із батьком їхали в Чернівці на підводі, — згадував Дмитро Михайлович. — Кілометрів за 10 від нашого села з машини, що промчала повз нас, висипалися гроші. Тато зупинив коня, і ми почали все збирати. Вийшов десь мішок грошей. Батько сказав: "Треба віддати їх тим, хто загубив". Він таки знайшов тих людей. Вони хотіли нам за це віддячити, але батько відповів: "Живіть собі в любові та злагоді, а мені чужого щастя не треба".

Під час війни Гнатюк жив в евакуації у місті Нижня Салда Свердловської ­області. Там працював металургом. 1945 року вступив до Київської консерваторії. Під час навчання мав зустріч із Йосипом Сталіним.

— На його 70-річчя був солістом хору, — розповідав Гнатюк. — Після концерту мені сказали, що наступного дня маю виступати в Кремлі на прохання Сталіна. На неофіційному святі заспівав "Темну ніч". Після цього до мене підійшли Сталін із Мао Цзедуном. Сталін спитав, де навчаюся, і попросив заспівати на біс. Посадили за стіл. Хоча був голодний, у горло нічого не лізло. На прощання вручили дві сумки. В одній — напої, в другій — харчі.

Дмитро Гнатюк 37 років співав у столичній опері. Згодом був її директором і режисером. Тричі обирався депутатом Верховної Ради СРСР і раз — народним депутатом України. Завідував кафедрою оперної підготовки Київської консерваторії. Залишив роботу за чотири місяці до смерті.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Гнатюк помер через проблеми із серцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути