вівторок, 12 березня 2013 07:30

"Боявся взяти дитину на руки, щоб не поламати"

— Кажуть, що в мене вдома всі стіни завішані вуйковими портретами. То не є так аж страшно. Тільки одну стіну завішала в коридорі, — сміється 59-річна Марія Рипан, племінниця кардинала Любомира Гузара.

Вона приїхала з канадського міста Торонто привітати його з 80-річчям.

— Вуйкові було 20 років, як я народилася. Став він моїм хресним татом, але боявся взяти дитину на руки, щоб не поламати. Не був у мене ні на першому причасті, ні на вінчанні. Що то мати вуйка священиком.

У четвер, 29 лютого, Марія Рипан прийшла у собор Воскресіння Христового на Лівому березі в Києві. Після служби разом із Любомиром Гузарем сідає в  чорний "фольксваґен". За кермом у рясі брат Андрій, особистий секретар і помічник Владики. Машина їде 50 м до виставкового центру. Там на другому поверсі накриті кількадесят круглих столиків.

На кожному стоять по три таці. На одній — 12 пиріжків із вишнею, яблуком і капустою. На іншій 12 шоколадних, фруктових і бісквітних тістечок. На третій — виноград сортів дамські пальчики та кардинал, очищені мандарини й порізані банани. З напоїв — узвар і апельсиновий сік. Кожному гостю на його тарілку поклали по трюфелю, до якого причеплені маленьке фото Гузара і цитати з Біблії.

— Сьогодні ваш день, Владико. Таке ясне сонце, — каже голова Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук, 42 роки і відкидається на спинку стільця. Вони з Гузарем сидять за столиком у першому ряду.

Марія Зенонівна сидить за сусіднім столиком із сестрою Веронікою, русявою жінкою років 40 у чернечій рясі. Вона допомагає Блаженнішому в побуті та лікує його, бо має медичну освіту.

— Вуйко такий недбалий до одягу, — шепоче Вероніці. — Ото зараз ви про нього дбаєте, одягаєте, то ще нормально виглядає. А раніше весь одяг пороздає, а сам в одній свитині ходить.

Що ви подарували йому на ювілей? — запитую пані Марію.

— Нічого матеріального. Любить, щоб я привезла аудіопривіти від нашої родини, щоби кожен щось сказав. Так і зробила.

2 березня їдемо у село Княжичі під Києвом. Там Любомир Гузар живе в резиденції разом із Святославом Шевчуком і ще сімома помічниками. Марія Рипан зупинилася тут на кілька днів.

— Можемо годину поговорити. Потім мушу йти на обід, — Марія Зенонівна сідає на диван у вітальні. Жінка в пісочному светрі і синьо-жовтій гердані. Її зробила власноруч. У Торонто, де живе, має колекцію виробів із бісеру.

— Спроектувала 150 стилів набору бісеру для гердани. Цим займаюся весь вільний час, бо дітей не маю. Ще дослідила власний родовід до XVI століття.

Наша родина виїхала в Америку 1949 року. Я народилася в Нью-Йорку 1953-го. Квартира, яку ми мали на Мангеттені, була без опалення, мацюпусінька. Стиль тих помешкань називається сабвей. Ідеш, як у вагоні, з однієї квартири до другої. Мама пішла працювати на швейну фабрику, тато пресував капелюхи під парою.

Нас було у батьків четверо. Маю трьох братів — близнюки Петро й Павло, а наймолодший — Роман. То я не єдина близька родичка Блаженнішого, але просто я намагаюся весь час бути з ним.

В Україну родичі не хотіли вернутися?

— Не було як. Мої батьки 1949 року виїхали через політику. Якби не виїхали, то нас чи розстріляли б, чи в табори відправили.

Вуйко Любомир, коли я народилася, навчався в духовній семінарії у Стенфорді, потім став там священиком. Приїздив до нас додому на вихідні. Від Нью-Йорка до Стенфорда їхав цілий день. Вуйко дуже любить часник. У перший день вихідних наїдався його, бо знав, що наступного дня не йтиме між люди. Я боялася чорного кольору, тому не йшла на руки до вуйка. Тоді він обгортав рясу білою пеленкою, щоб я заспокоїлася.

Бабця Ростислава, померла в поважному віці — 1992-го. Мала 87 років. Як тільки став вуйко кардиналом, приїхав до Детройта, його мама була дуже хвора. Вуйкові прошепотіла: "Я вже йду". Померла за півтора дні серед ночі. Нам усім дивно було, як Любомир спокійно сприймав те, що його мама померла. Вірить, що тіло вмирає, а душа йде до Бога. Тої ж суботи, як вона померла, о четвертій годині мала бути урочиста зустріч у Детройті з нагоди обрання вуйка кардиналом. Організатори питалися нас, чи скасовувати. Вуйко каже: ні. Я від вуйка навчилася спокійніше ставитися до смерті.

Усі брати живуть в Америці. Петро — фінансист, Павло — піарник, Роман — у міжнародній фірмі менеджером працює. Петрові й Павлові по 57, а Романові 55 років. Петро і Павло мають по дві дівчинки. Петрова доня сподівається дитинки зараз. У Романа дочки Леся і Катя в Колорадо.

Я в Детройті вивчилася на бакалавра мистецтва, займалася фотодизайном. 21-річною вийшла заміж за українця Євгена Рипана з Торонто. Чоловік теж художник-графік. Ми познайомилися під час туру української католицької молоді до Рима, коли вуйко жив уже там. Він помітив, що ми закохані й казав моїй мамі, що скоро гулятиме пошта з Торонто до Детройта.

В Україну часто приїздите?

— Уперше була ще студенткою 1971 року. І 1996-го, як вуйка висвячували на екзарха Києво-Вишгородського. Ще у червні 2001 року трошки більше тижня була — тоді Любомир став кардиналом. Тепер майже щороку їжджу.

У передпокій долинає запах печені. Дзвінок кличе всіх на обід. Марія Рипан проводжає на ґанок.

Зараз ви читаєте новину «"Боявся взяти дитину на руки, щоб не поламати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути