вівторок, 17 квітня 2012 15:34

"Самці тварин яскраві, бо змагаються за самок. А наші – "миршавенькі", бо в людей усе навпаки

  Марина Соколян, 32 роки, письменниця
Народилася в Полтаві. Закінчила Києво-Могилянську академію. Працює в київській PR-агенції Romyr & Associates старшим менеджером роботи з клієнтами. Авторка дев’яти книжок, пише п’єси й сценарії.
Живе в Києві. Неодружена, дітей не має
Марина Соколян, 32 роки, письменниця Народилася в Полтаві. Закінчила Києво-Могилянську академію. Працює в київській PR-агенції Romyr & Associates старшим менеджером роботи з клієнтами. Авторка дев’яти книжок, пише п’єси й сценарії. Живе в Києві. Неодружена, дітей не має

Листування з 8 лютого по 6 березня письменниці Марини Соколян із подругою Алісою

08.02.2012 16:28

Тема: у світі тварин

Від: Аліса В.

Кому: Марина С.

Привіт, люба!

Ти не пригадуєш, ми обговорювали з тобою тему "чоловічої" поведінки у тварин і людей? В сенсі, що самці тварин, в основному, яскраві, бо змагаються за самок. А наші – "миршавенькі", бо в нас навпаки – жінки себе показують і змагаються за чоловіків. От Карл Лагерфельд казав: "Якби я був російською жінкою, то став би лесбіянкою. Бо чоловіки в Росії просто жахливі. Симпатичним можна назвати хіба що бойфренда Наомі (Кемпбел. – "Країна"). Росія – країна, де найкрасивіші у світі жінки й найжахливіші чоловіки".

 

 

08.02.2012 17:46

Тема: re: у світі

тварин

Від: Марина С.

Кому: Аліса В.

У природі існує багато різних видів і багато стратегій розмноження. Є види, де самка більша і яскравіша (і взагалі голову відкушує після злягання :)); є такі, де яскравіший – самець; є такі, де зовнішньої різниці нема взагалі – королівські пінгвіни, приміром.

так само й у людей є різні типи сексуальних культур і, відповідно, різні пов'язані з цим гендерні стратегії. Треба іще брати до уваги стан суспільства (критичний чи благополучний), оскільки шлюбна поведінка залежить і від цього також.

у певному сенсі, звичайно, жінки справді змагаються за чоловіків. Їх небагато у нас лишилося, та й хворіють вони :) Але я не сказала би, що чоловіки так уже ледарюють. Просто для самців приматів характерні намагання довести свою зверхність іншим самцям, а не привабливість – самкам. Тобто, жінка – наче другорядна. Така поведінка притаманна культурам бідності, де головне – чоловічий престиж, а найстрашніше – здаватися "жіночним". До цього додається невротизм, характерний для суспільств (чи періоду), де жінка адаптована краще, ніж чоловік (який страждає від втрати статусу і внаслідок цього не просихає :)).

В результаті, маємо сумну ситуацію, коли жінка активніша, проте позбавлена належного престижу. Зрозуміло, що декому хочеться податися в лесбіянки :)

24.02.2012 18:29

Від: Марина С.

До речі, дивися, що чоловіки думають з цієї теми [посилання на запис у Facebook, де йдеться, що у непримітному вигляді чоловіків винні жінки, бо вони обирають "миршавих", шукаючи в чоловіках не зовнішньої краси, а надійності. Та й саме так виглядали їхні власні батьки. Також згадується, що, діставши собі чоловіка, саме жінка вирішує, як йому вдягатися].

27.02.2012 11:45

Від: Аліса В.

Я з автором не згодна. у нас чоловіки не слухають жінок на предмет того, що вдягати. У всякому разі, мій – не слухав. І в ідеалі для мене було би і не вказувати нікому. Але, щоб і мені ніхто не вказував.

А мій батько одягався елегантно, хоч особливо і не фасонив. Ну й був достатньо привабливий – високий, підтягнутий. Тому, напевне, в мене з дитинства іще – відраза до "трєніків" та черевець у чоловіків :)

Люди, які мають іншу точку зору, живуть у паралельних зі мною світах. Я живу в світі метро й спальних районів, і ті колеги, які живуть так само, згодні зі мною на всі 100%.

А ось що написала моя колега, яка живе в іншому світі. Вона приїхала з Росії і пересувається на власній машині. [посилання на колонку, де йдеться, які галантні, щирі та повороткі чоловіки в Україні, а стиль – він додасться, були б гроші].

27.02.2012 17:00

Від: Марина С.

Ага, це все дуже симптоматично! Схоже, українського чоловіка можна показувати, як тест Роршаха (тест швейцарського психіатра германа роршаха, який використовують для визначення рівня самовладання. – "Країна"), і дивитися, кого на які думки ця дивовижа надихне :)

Ні, ну насправді, тут дуже багато чого намішано. В "чоловічій" статейці мені було цікаво прочитати, що жінка, мовляв, усе вирішує. А також те, що, на їхню думку, вибирають не "по одежі".

Те, що вирішує жінка – досить часто правда. Якщо, звичайно, у чоловіка була дбайлива мама :) Мій знайомий, коли роздумував над перевагами шлюбу, якось сказав, що хоче дружину, аби та купила йому штани :) А що вибирають не "по одежі" – так це прекрасний фокус, який зветься "я вважаю, що ти вважаєш". Але ж дійсно трапляється, що жінки так прямо і кажуть – для мене зовнішність неважлива. При цьому брешуть безсовісно.

А іще – стиль, мовляв, можна напрацювати, були б гроші. Вже! Лише сьогодні бачила дядька, років 40, з брильянтом на пальці, пергідрольною блондинкою на лікті, і в спортивних штанах :)

У мене особисто багато претензій не лише до наших чоловіків, а й до жінок теж. Олександр Васильєв (історик моди) прекрасно сказав про наших дам: "Фізична врода – відмітна особливість російських та українських дівчат, але манера подачі цієї краси найчастіше вульгарна. Ні в Росії, ні в Україні сьогодні немає межі між пристойною жінкою та жінкою легкої поведінки, вони одягаються однаково".

27.02.2012 17:50

Від: Аліса В. О, слухай, ти просто думки читаєш!

Це я з приводу того, приміром, що жінки найчастіше прикидаються, коли кажуть, що зовнішність чоловіка для них неважлива. Одній нашій знайомій подобаються чоловіки з черевцем, у всякому разі на цьому етапі біографії. Хоча, може, це в неї мине :)

28.02.2012 19:14

Від: Марина С.

Знаєш, це прямо на окреме дослідження тягне: "Чи є метросексуали в метро?" :)

Мені здається, ти трохи забагато вимагаєш. Метросексуал – молодий чоловік, як правило, нежонатий, з високим доходом, "білий комірець" чи богема, освічений, живе у великому місті (а не той, що "понаїхав" із провінції). І такий, що свідомо робить вибір на користь дорогого догляду за собою, коханим (а не на користь інших витрат, таких як сім'я). Таких красенів у принципі небагато, оскільки дохід, скажімо, більшості чоловіків-відвідувачів СПА-салонів – від 2000 до 10000 у.о.

Дядьки-робітники 50+ до цієї категорії ну ніяк не потрапляють :) Втім, я недавно бачила чиновника, який явно щойно відвідав цирульню :) Але він і проїхав всього одну станцію в центрі.

Інша річ, що можна говорити про чоловіка, який просто стежить за собою (стрижка, гоління, не дуже багато пива :) і одягається пристойно (в костюм чи нові джинси принаймні, носить гарне взуття). Ну так у віці 30–40 років таких достатньо. А щоби якісь яскраві акценти були, аби людина прагнула бути елегантною, якось виділитись – от цього дуже мало.

Мені здається, елегантність взагалі – це виховання плюс талант (так само, як і, приміром, музичний слух). А також – стан психологічного комфорту, впевненості, навіть милування собою. Коротше, елегантність – ознака успіху.

29.02.2012 12:16

Від: Аліса В.

Ой, ти надто хорошої про мене думки! :) у тому сенсі, що я не вимагаю метросексуалів у метро! Як пожартував мій шеф, "у нас так звуться чоловіки, які до жінок у метро чіпляються".

Я навіть не вимагаю власне метросексуалів, бо ти 100% маєш рацію в тому, що визначає цей термін. Таких мало, і у своєму "ареалі проживання" я їх майже не бачу. Мені цілком достатньо було би просто акуратно вдягнених чоловіків з якоюсь претензією на стильність чи хоча би хороший смак. Їх є, але точно не в метро. Коротше, треба купляти машину :)

Навіть якщо хтось буде одягнений просто, або нехай не зовсім неакуратно, але у стилі "божевільного професора" чи "поета, що витає у вишніх сферах", – навіть, якщо мені й не подобається такий стиль – то це все одно цікаво.

29.02.2012 11:42

Від: Марина С.

Чоловіки з претензією на стильність і смак є в метро, от зуб тобі даю. Але їх складніше помітити, бо в очах мигтить від дамських бойових барв і розсипу стразів. Стильні чоловіки – неяскраві. Просто дуже акуратні, плюс швейцарський годинник, скажімо, і Men's Health у портфелі :). Я таких бачила навіть на Лівому березі.

Але частіше зустрічаються парубки, одягнені у стилі "гіпстер". От сьогодні бачила хлопця, рудого, з дводенною щетиною, в розкішному шарфі усіх кольорів веселки, стратегічно протертих джинсах, фіолетових кедах, із фіолетовим годинником і срібним браслетом з гравіюванням. І симпатичний, до речі. Божевільного поета бачила також. Але це вже було трохи страшно: білі брюки, заправлені в чоботи, величезний шарф, довге фарбоване волосся, що летіло за вітром. Так що "фріків" не бракує :)

Я помічаю їх, як правило, посеред робочого дня. Тобто, у них вільний графік :))

І дами – так, їх теж цікаво подивитись. Босх і Брейгель! :))

02.03.2012 18:26

Від: Марина С.

А ось іще такий розріз (знову про Лагерфельда): [посилання на статтю про те, що жінками в пострадянському просторі не народжуються, а стають. Зокрема, навчитися бути жінкою можна на курсах гейш].

05.03.2012 17:13

Від: Аліса В.

До речі, тут без Лагерфельда, але той же розріз, що й у мене: [посилання на колонку, де мова про те, що для жінки цінувати чоловічу красу означає бути суб'єктом, а не об'єктом суспільних відносин].

05.03.2012 18:47

Від: Марина С.

О, дякую, правильні речі панянка говорить. Чоловіки дуже не люблять, коли їх розглядають (об'єктивують!). Один навіть вийшов з вагона, коли помітив, що я на нього витріщаюсь. :) А я якраз роздумувала, звідки у нього такий сексуальний шрам на вилиці. :)

05.03.2012 18:49

Від: Аліса В.

А раптом ти шпигуна розсекретила? :)

Він просто злякався провалу? :)

05.03.2012 18:51

Від: Марина С.

У мене була така версія. Тим паче, що вискочив він у буран і хуртовину на станції "Дніпро" майже опівночі. :) Але шпигун зі шрамом… Хіба якщо несправжній.

05.03.2012 19:09

Від: Аліса В. Мені от теж шрам спокою не давав, не вкладався в концепцію… Ну що ж, вітаю, ми розв'язали цю загадку, дорогий Холмсе!

06.03.2012 18:46

Від: Марина С.

Не знущайся!

Зараз ви читаєте новину «"Самці тварин яскраві, бо змагаються за самок. А наші – "миршавенькі", бо в людей усе навпаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути