вівторок, 26 листопада 2013 11:51

"Поздоровили, що в Україні нова революція. А мені так трохи стиснуло в грудях"

   Жінка говорить зі спецназівцем, який охороняє будівлю Кабінету Міністрів 24 листопада. Запитує, чого вони у протигазах і стоять за огорожею, а не перейшли на бік народу. Учасники Євромайдану намагалися взяти штурмом Кабмін. Кілька огорож вирвали і використовували як драбини. Жбурляли димові шашки, кидали виламаний шлагбаум, ”вудки” від прапорів. Силовики та протестувальники застосовували сльозогінний газ
Жінка говорить зі спецназівцем, який охороняє будівлю Кабінету Міністрів 24 листопада. Запитує, чого вони у протигазах і стоять за огорожею, а не перейшли на бік народу. Учасники Євромайдану намагалися взяти штурмом Кабмін. Кілька огорож вирвали і використовували як драбини. Жбурляли димові шашки, кидали виламаний шлагбаум, ”вудки” від прапорів. Силовики та протестувальники застосовували сльозогінний газ

Про що говорили в неділю на київському Євромайдані

24 ЛИСТОПАДА ОБ 11.07 НА ДЕРЕВ'ЯНІЙ СЦЕНІ ПОСЕРЕД СТОЛИЧНОГО ПАРКУ ШЕВЧЕНКА ТРОЄ ВУСАНІВ ГРАЮТЬ У КАРТИ. У всіх на руках пов'язані синьо-жовті стрічки з написом "Чернівці". Азартно кидають по карті на настил, вигукують: "Вот тобі шістьорка! Всьо, готуйся – як програєш, будеш виставляти".

– Ви шо, зовсім здуріли? Ану сховались, картьожники, а то журналісти побачать. Потім рожі будуть ваші на всіх стовпах, – підбігає низький повнуватий чоловік із текою в руках. Б'є нею одного з картярів по спині.

Чоловіки збирають розкидані карти, закурюють з однієї пачки сині "Прилуки".

– Мені Машка дзвонила з Португалії. Вона там бігала на Лісабонський майдан. Щоб подзвонити, треба 50 єврів заплатить. То ми по скайпу говоримо, внук підключає. А це зранку грошей не пожаліла, подзвонила на телефон, – каже найвищий у компанії, на вигляд років 60, затягується цигаркою. – Вони там так радувались. Бо як Яник підпише асоціацію, то їм візи легше давати будуть. І гроші синулі пересилать простіше.

– І мої дзвонили. Вони в Лондоні тоже ходили на Майдан із плакатами. Накричалися. Поздоровляли мене, що в Україні нова революція. А мені так трохи стиснуло в грудях. Мої діти мали б тут зараз бути, помагати, а вони із-за заграниці поздоровлення шлють, – чухає лису голову наймолодший, виглядає років на 50.

– То забавно звучить: по всьому світу, де є діаспора, тепер Євромайдани. Не сквери, парки і площі, а саме українські майдани, – усміхається третій.

О 15.00 30-тисячний натовп піднімається з Європейської площі по вул. Грушевського. Під стінами будівлі Кабінету Міністрів стоять близько тисячі хлопців спортивної статури. На очі натягнули капюшони, від фотоапаратів і телекамер відвертаються.

– Хто ви такі? Що тут робите? – гукає бородань із камерою.

– Пошел ты, не снимай меня, – затуляє камеру рукою хлопець.

Урядова будівля оточена шкільними автобусами, на склі приліплені знаки "Обережно, діти!". Стоять міліцейські патрульні уазики й автомобілі koda Octavia із синіми смужками. Бічні в'їзди перегороджують вантажівки з мішками піску. Біля кожної взвод "беркутівців" у касках із протигазами.

Молоді мітингувальники в шапках-балаклавках, що закривають обличчя, скандують: "Банду геть!" Тримають згорнуті вудилища, на яких зазвичай чіпляють партійні прапори. У складеному вигляді вудку можна використовувати як засіб захисту.

– Идите нах… й, – огризається лейтенант, що охороняє в'їзд у двір Кабміну.

– То ти йди сюда, мусор! – кричить худий хлопець і трясе складеним вудилищем.

– Сам ти мусор, я – мент, – з образою в голосі відповідає офіцер.

– Чьо, герой, страшно до твого народу вийти? Маски понатягували і радуєтесь, що вас не пізнають? Ану, Гюльчатай, покажи личко, – не вгамовується хлопець.

Пробує зняти лейтенанта на айфон. Той вмикає ліхтарик і сліпить його камеру.16.00 вул. Банкова. Натовп мітингувальників упирається у кордон "беркутівців". Ті стоять у масках, бронежилетах, протигазах у п'ять рядів, міцно тримаються за руки. Позаду – автобуси.

– У цих старих слонах пацани довго не витримають, – 31-річний Микола показує на протигази. – У нас такі самі були, коли служили. Реально 2 години, і самі повикидають. Тоді нада будуть шашки, зараз нема смислу тратиться. А через 3 години і бачить нічого не будуть, скло заллє.Мітингувальники не підходять до "беркутівців" ближче 5 метрів. У вільному коридорі туди-сюди метушиться бородатий батюшка з двома хрестами на пузі.

– Бать, а ви за кого? За Європу чи за нього? – запитують священика з перших рядів.

– За віру…

– Так ти тітушко! Самий настоящий. Тітушко-тітушко! – сп'янілого чоловіка з прапорцем Євросоюзу оточують четверо жінок.

Їх підтримує натовп, починає скандувати, виганяють чоловіка на узбіччя.

– Самі ви тітушки! Я вас не трогаю. У вихідний день маю право випить. Я ж нічого не нарушаю.

О 16.30 у тролейбусі № 14, що йде з Майдану до метро "Лук'янівська", літня жінка читає газету. На першій шпальті в ній фото Віталія Кличка. Кондуктор вириває в пасажирки газету, вимагає оплатити проїзд.

– Слышали, сегодня самолету Кличко не разрешили сесть в Киеве, так он летел аж в Кривой Рог. По радио сказали, что из-за тумана. Потом, что не прошел таможенный контроль. До чего дошла власть. Человека готовы убить, только бы не мешал, – пасажирка забирає в кондукорки газету.

– Да вы лучше скажите, зачем он летал в Германию. Он же в Украине должен быть в такое время. Его место должно быть среди людей, а не на небесах и в дорогом самолете, – сердиться кондуктор.Сідає на вільне місце навпроти.

– Наверное, летал договариваться с немчурой. С этой Меркель, чтоб Украину пустили в Европу.

– Ага, конечно. К жене он летал – она у него живет там, на Украину носом крутит, – каже кондуктор. – Политик хренов. Вечно они живут не так, как хочет народ, а как им выгодно.

За два крісла сидять хлопець в окулярах і дівчина в плетеній шапці з оленями.

– У п'ятницю в інтернет злили пошту Кличка. Там купа фотографій з різними дівчатами: і блондинки, і шатенки, і брюнетки. З якоюсь Віталій плаває в морі, на пляжі лежить роздягнутий. А з іншою цілується, – хіхікає дівчина.

– Та, з якою цілується, схожа на його жінку, – знизує плечима хлопець.

– Та щось не дуже. Але фотка якась розмита, нечітка, – дівчина кладе голову йому на плече.

– Він що, уже ні з ким не може сфотографуватися? Мабуть, просто фанатки. Нормальний мужик, – каже хлопець.

Зараз ви читаєте новину «"Поздоровили, що в Україні нова революція. А мені так трохи стиснуло в грудях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути