четвер, 21 липня 2016 12:41

Перед великими святами жінки просять тиждень відпустки

– Наш шеф вирішив купити у Хорватії ділянку, – розповідає архітектор із Німеччини 39-річний Дірк Цінманн. Він 2013-го переїхав до Дубровника. – Бачив, що у країні бракує хороших готелів. Ми вирішили спроектувати його в непоганому місці, із сучасними комунікаціями – для європейських пенсіонерів. Готель мав бути чотиризірковий і поряд – три двоповерхові будиночки. Такий проект успішно реалізували в Іспанії та Португалії.

Першою проблемою став проект готелю. Нам потрібна була чотири­поверхова будівля, щоб кошти окупилися достатньо швидко. Але на тій вулиці не можна було зводити нічого вищого за два поверхи. Тільки у наступних лініях. Однак там краєвид із вікна не міг влаштовувати британських чи швейцарських туристів. Ми ставили на мальовничість і екологію, а нам пропонували ділянку, яка впиралася у смітник іншого готелю. З нас видурили хабар, але це не допомогло. Збудували два поверхи.

Автор: REUTERS
  Пірнальник пропливає повз копії давньогрецьких амфор у підводному історичному парку міста Малі-Лошинь. 11 експонатів, пов’язаних з історією регіону, виставлені на глибині від п’яти до 15 метрів
Пірнальник пропливає повз копії давньогрецьких амфор у підводному історичному парку міста Малі-Лошинь. 11 експонатів, пов’язаних з історією регіону, виставлені на глибині від п’яти до 15 метрів

Другою проблемою став дозвіл на роботу. Ми мусили обґрунтувати, чому наймаємо іноземця, а не хорвата. З архітектором і аналітиком просто – людей потрібної кваліфікації немає. Але будівельна бригада у нас – із Білорусі. Прийшли документи, що брати на роботу їх не можна, бо в реєстрі є безробітні хорвати. Довелося наймати дві бригади. На фірму навіть із найменшим капіталом мусите працевлаштувати трьох хорватів, за законом. І платити їм не менше 100 євро на місяць. Ми ввели посади двох бібліотекарів і квітникарки.

Прозорого конкурсу на вакансії у готелі провести не змогли. Покоївками й офіціантками місцеві будівельники поприводили своїх родичок. Менеджер намагався опиратися, але цьому протистояти неможливо. Роботи в людей справді немає. Навіть щоб влаштуватися прибиральницею за 350 євро, треба мати знайомства. 500 євро вважають дуже хорошою зарплатнею. Більшість вакансій актуальні тільки на туристичний сезон. Решту року проїдають зароблене. Щоб отримати постійну державну роботу, треба мати зв'язки. Це – дуже престижно. Навіть якщо ви другий помічник кухаря у шкільній їдальні.

Бізнес із місцевими складний тим, що вони дуже необов'язкові. Сантехнік узяв аванс, а затримав роботу на два тижні. Коли сказали, що штрафуватимемо, обурювався: "Куди ви поспішаєте? У Господа на все вистачить днів". Цю фразу чули від малярів, пожежників, податкових інспекторів, кухаря, водія.

Перед великими святами всі жінки просять тиждень відпустки або хоча б скорочений робочий день. Пояснюють: треба поприбирати і напекти тістечок.

Рік тому в нас загинув електрик – дружина забила стільцем. Він зраджував, пив. Однак не розлучалися, бо це – гріх. У нас сусіди раз на два тижні б'ються. Обом за 70. Поліцейський недавно казав, що був у них втридцяте за свою кар'єру.

Два роки тому уряд почав зміни в медицині. Лікарів заохочували повертатися з-за кордону, а студентів – після навчання залишатися на батьківщині. Зарплати у державних поліклініках зросли до тисячі євро і більше. Зараз тут кардіологія чи не найкраща в Європі. Стоматологи також дуже високої кваліфікації, а послуги – вдвічі дешевші за німецькі.

У країні добре розвинена інфраструктура. У всіх містах немає проблем із транспортом.

У Хорватії є 49 маяків. Деякі потребують серйозного ремонту. Над цим працюють. Усі можна винайняти для відпочинку. Це гарний варіант для тих, хто хоче побути сам. Заплатити доведеться від 300 до тисячі євро на двох за тиждень. Деякі маяки на островах, де є тільки доглядач будівлі. Правда, там бувають перебої з прісною водою і електрикою. Пити вистачить, але митися щодня не вдасться. Один сімейний психотерапевт із Великої Британії відправляє туди пари на межі розлучення. Робити на острові нічого, тому тиждень обговорюють свої проблеми. Коли приїжджає пором, мають готове рішення.

П'ять найпопулярніших хорватських страв

1. Для горілки ракії грона винограду кидають у котел і "випікають" із 15 травами. Рідина повільно стікає на дно. Потім напій розливають у пляшки і додають розмарин, полин.

2. Пршут – це в'ялений свинячий окіст. Істарський сушать на сонці біля моря. Далматський додатково коптять на вугіллі. Подають з овечим сиром, оливками і ­цибулею. До сиру до­дають шавлію і розмарин.

3. Для вісковачке бегавіце молоду ягнятину тушкують у кислому молоці. Подають тільки у місті Шібеник.

4. Істарська фрітая – це яєшня зі спаржею, трюфелями і копченим м'ясом.

5. Густий суп манештра варять узимку. До бульйону з копченого м'яса додають капусту, кукурудзу, квасолю. Обов'язково – пешт: перетерті з олією часник, зелень кропу, петрушки.

Зараз ви читаєте новину «Перед великими святами жінки просять тиждень відпустки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути