вівторок, 24 січня 2017 11:49

"Влітку Москва може виставити Києву ультиматум: або підпорядковуєтеся нам, або масштабна атака"

Стратегічна мета Росії не змінювалася протягом принаймні останніх 15 років: Україна має бути підпорядкованою Кремлю частиною "русского мира", – каже російський військовий експерт Павло Фельгенгауер

Ви передбачаєте, що в серпні цього року РФ буде готова атакувати Україну. Які тактичні й стратегічні цілі можуть бути в російської армії під час такого нападу?

– До серпня Росія, ймовірно, буде готовою до масштабної регіональної війни. Але це не означає, що вона обов'язково відбудеться.

Стратегічна мета Москви не змінювалася протягом принаймні останніх 15 років: Україна має бути підпорядкованою Кремлю частиною "русского мира". Для нинішньої російської влади неприпустима інтеграція України в будь-які європейські чи західні інституції та структури. Не важливо, це Європейський Союз, НАТО чи ще щось.

Москва намагатиметься не допустити цього за будь-яку ціну. Перш за все, не воєнними способами. Путін все ще сподівається, що Україна ось-ось розвалиться – через політичну й соціальну напругу, економічні проблеми, а Москва підбере собі її "шматочки". Але Кремль не відкидає, як козиря, воєнного варіанту досягнення мети.

Не знаю конкретних операцій, які планують у генштабі, тому не можу точно про них говорити. Проте чітко бачу: російські збройні сили швидко нарощують військовий потенціал. Не думаю, що це буде похід на Київ чи облога добре укріпленого Маріуполя. Росія не нападатиме в лоб, а шукатиме слабкі місця в українській обороні.

Може спробувати швидким і раптовим ударом відрізати Україну від моря – зай­няти Херсон, Миколаїв, Одесу – з пробиванням так званого коридору до Придністров'я. Від цього сценарію Кремль ніколи не відмовлявся. Є й інші.

  Павло ФЕЛЬГЕНГАУЕР, 65 років, російський біолог, журналіст, військовий оглядач. Народився 6 грудня 1951-го в Москві. Закінчив біологічний факультет Московського державного університету. Кандидат наук із 1987 року. Займався молекулярною біологією. Після розпаду СРСР пішов у журналістику. Працював у ”Независимой газете”, ”Сегодня”. Із 1999 року виступає як незалежний військовий оглядач і аналітик. Авторські матеріали виходять на сторінках газети The Moscow Times, ”Новой газеты”, радіо­станції ”Эхо Москвы”. Співпрацює з американською неурядовою організацією The Jamestown Foundation. Її мета – інформувати політиків про тенденції в закритих суспільствах, що стратегічно важливі для США. Указом президента РФ Бориса Єльцина від 2 лютого 1993-го нагороджений медаллю ”Захисника вільної Росії” – за участь у придушенні серпневого путчу 1991 року. Одружений. Виховав прийомну дочку Тетяну. Вона працює ведучою на радіостанції ”Эхо Москвы”
Павло ФЕЛЬГЕНГАУЕР, 65 років, російський біолог, журналіст, військовий оглядач. Народився 6 грудня 1951-го в Москві. Закінчив біологічний факультет Московського державного університету. Кандидат наук із 1987 року. Займався молекулярною біологією. Після розпаду СРСР пішов у журналістику. Працював у ”Независимой газете”, ”Сегодня”. Із 1999 року виступає як незалежний військовий оглядач і аналітик. Авторські матеріали виходять на сторінках газети The Moscow Times, ”Новой газеты”, радіо­станції ”Эхо Москвы”. Співпрацює з американською неурядовою організацією The Jamestown Foundation. Її мета – інформувати політиків про тенденції в закритих суспільствах, що стратегічно важливі для США. Указом президента РФ Бориса Єльцина від 2 лютого 1993-го нагороджений медаллю ”Захисника вільної Росії” – за участь у придушенні серпневого путчу 1991 року. Одружений. Виховав прийомну дочку Тетяну. Вона працює ведучою на радіостанції ”Эхо Москвы”

Звідки можуть атакувати – з територій так званих ЛНР і ДНР, з боку Харкова, із Криму, з Білорусі?

– Можливі найрізноманітніші варіанти. Російська армія до серпня стане значно потужнішою, ніж зараз. До того часу збудують стратегічну рокаду (залізничні, шосейні чи ґрунтові дороги у прифронтовій смузі, що пролягають паралельно лінії фронту. – Країна). Її зараз активно зводять залізничні війська. Коли запрацює залізниця Воронеж – Ростов вздовж кордону з Україною, всієї лінії фронту, то це дасть можливість Росії швидко перекидати велику кількість військ і техніки. Просто так рокад не будують, бо вони коштують недешево.

Якими будуть потужності російської армії влітку?

– На серпень у Росії заплановані масштабні маневри "Захід-2017". Задля них мобілізують великі сили. Зараз відбуваються приготування. Під час навчань "Кавказ-2016", основним місцем дислокації яких був Крим, залучили понад 220 тисяч солдатів. Цю цифру озвучив міністр оборони Сергій Шойгу. На той час у Росії було 66 повністю готових батальйонних тактичних груп (велике військове формування на базі батальйону з різних родів військ. – Країна), за заявою начальника генштабу збройних сил генерала Валерія Герасимова.

Зараз кількість таких груп довели до 96. Тобто збільшили на 50 відсотків. До кінця літа їх має бути 115. А 2018 року – 125. До початку серпневих маневрів цих груп буде практично вдвічі більше, ніж було рік тому. Йдеться про сухопутні війська, повітряно-десантні, морську піхоту. Більшість цих груп задіють у навчаннях біля кордонів з Україною. Якщо готових груп буде вдвічі більше, то можна логічно припустити: загальна чисельність сил, які братимуть участь у маневрах, зросте також майже вдвічі. Це не тільки строковики, а й контрактники та найманці. Із цього роблю припущення: загалом у навчаннях візьмуть участь від 400 до 500 тисяч осіб.

І саме у серпні, під час навчань "Захід-2017", найбільша імовірність масованої атаки?

– Тоді будуть найсприятливіші умови для неї – від кліматичних можливостей використання авіації до міжнародної політичної ситуації.

Росія готується до великої регіональної війни з використанням значних сил. Іншої мети, крім України, для такої дорогої мобілізації не бачу.

У Сирію стільки військ не закинеш, бо їх там неможливо утримувати. Для нападу на країни Балтії – теж забагато. Взагалі атака проти військ НАТО в стилі Другої світової війни – не розумна. Адже в Альянсу є високоточна зброя, яка призведе до дуже суттєвих втрат із російського боку.

В України високоточної зброї поки що небагато. У своїй масі її армія озброєна на радянський манер. Тому її можна масовано атакувати артилерією, танками і піхотою. Але це не означає, що обов'язково так станеться. Просто у Москви є такий варіант дій.

Російська влада хоче бути готова до масштабної війни, якщо раптом буде відповідне політичне рішення. Це – можливість. Щоб її реалізувати потрібно ще провести серйозну роботу. Це складно і дорого.

За такого сценарію використають авіацію, ракети середнього радіусу дії?

– Звісно, без цього не обійтися. Розвідка боєм на Донбасі, починаючи з літа 2014 року і до боїв на Світлодарській дузі, показала: українська армія готова воювати значно краще, ніж три роки тому. Тож без масованого удару авіації прорвати фронт не вдасться.

Які ознаки свідчитимуть про високу імовірність масованої атаки?

– Буде відповідна політична риторика, приготування. У Кремлі тоді дійдуть висновку, що інші методи вичерпані. Що інакше не можна зупинити Україну від руху на Захід.

Не зрозуміло, як протягом року буде змінюватись політична ситуація в Україні. Також є багато міжнародних невизначеностей. Путін сподівається, що йому вдасться домовитися з Дональдом Трампом. Що президент США, умовно, віддасть Україну Росії. Тоді Москва вважатиме, що може майже безболісно провести таку операцію і їй за це нічого серйозного не буде. Путін надіється: Вашингтон де-факто визнає Україну "зоною російського впливу". Також у квітні відбудуться президентські вибори у Франції. Якщо там переможе навіть не лідер націоналістів Марін ле Пен, яка прямо називає Крим російським, а поміркованіший респуб­ ліканець Франсуа Фійон, то все одно, на думку Кремля, у Парижі буде більш проросійська влада за теперішню.

Влітку в світі може скластися такий політичний розклад, коли Москва виставить Києву ультиматум: або підпорядковуєтеся нам, або масштабна атака. Також Росія може спробувати дестабілізувати ситуацію в Україні, щоб прийти з так званою гуманітарною місією нібито рятувати українців від страшної загрози. Є чимало сценаріїв, які важко передбачити. Але Україні потрібно готуватися до оборони.

  ”Путін все ще сподівається, що Україна ось-ось розвалиться через політичну та соціальну напругу, економічні проблеми, а Москва підбере собі її ”шматочки”.  Але Кремль ніколи не відкидає як козиря воєнного варіанту досягнення мети”, –  говорить військовий експерт  Павло Фельгенгауер. Художник Володимир Казаневський бачить це так
”Путін все ще сподівається, що Україна ось-ось розвалиться через політичну та соціальну напругу, економічні проблеми, а Москва підбере собі її ”шматочки”. Але Кремль ніколи не відкидає як козиря воєнного варіанту досягнення мети”, – говорить військовий експерт Павло Фельгенгауер. Художник Володимир Казаневський бачить це так

Великі людські втрати не лякають Кремль?

– Мабуть, менше, ніж українське керівництво.

Можливі нові санкції зупинять Путіна?

– Москва радше сподівається, що Захід скасує старі. Вважає, що нову американську адміністрацію Україна абсолютно не цікавить. Що Вашингтону на Київ буде наплювати, що Трамп готовий використати "фішку" України для переговорів, торгуватися нею за поступки Москви в інших питаннях.

Як оцінюєте готовність української армії дати відсіч російській масштабній атаці?

– Це видніше українським військовим експертам. Усім зрозуміло: стан Збройних сил України значно кращий, ніж був 2014 року. Але реальні можливості видно під час боїв. Думаю, у випадку масштабної атаки ніхто із західних партнерів Києва не буде втручатися. Крім свого війська, ніхто Україну не захистить.

Зараз ви читаєте новину «"Влітку Москва може виставити Києву ультиматум: або підпорядковуєтеся нам, або масштабна атака"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути