вівторок, 28 січня 2014 14:55

"В Україні зараз 20 відсотків банківського ринку – російські. Вони можуть з легкістю обвалити курс гривні"

  Андрій НОВАК, 41 рік, економіст, голова Комітету економістів України. Народився 24 січня 1973 року в Коломиї Івано-Франківської області. З відзнакою закінчив технікум механічної обробки деревини. Вчився в канадській бізнес-школі The University of western Ontario. 2002-го захистив дисертацію кандидата економічних наук у Київському університеті імені Шевченка. У 2005–2006 роках був радником прем'єр-міністрів, потім – проректором Європейського університету.Автор книжки "Як підняти українську економіку" та понад 120 наукових статей.Захоплюється футболом, тенісом і шахами. Любить подорожувати, найбільше сподобалася Угорщина.Одружений, має сина й доньку
Андрій НОВАК, 41 рік, економіст, голова Комітету економістів України. Народився 24 січня 1973 року в Коломиї Івано-Франківської області. З відзнакою закінчив технікум механічної обробки деревини. Вчився в канадській бізнес-школі The University of western Ontario. 2002-го захистив дисертацію кандидата економічних наук у Київському університеті імені Шевченка. У 2005–2006 роках був радником прем'єр-міністрів, потім – проректором Європейського університету.Автор книжки "Як підняти українську економіку" та понад 120 наукових статей.Захоплюється футболом, тенісом і шахами. Любить подорожувати, найбільше сподобалася Угорщина.Одружений, має сина й доньку

Олігархи розуміють: якщо Янукович переможе, в нього гальма відмовлять остаточно – вважає економіст Андрій Новак

Два місяці триває протистояння між мітингарями і режимом Януковича. Як ще можна тиснути на владу?

– Українська влада мислить не головою, не серцем, а гаманцем. По ньому – треба й бити. Була хороша ідея бойкотувати товари бізнесменів із Партії регіонів. Але вона повністю не реалізувалася, бо заклики лунали здебільшого в інтернеті. Лідери опозиції не підтримали акції. Натомість закликали до страйків. По-перше, більшість українців на це не підуть. По-друге, почалися б масові звільнення й конфлікти на підприємствах.

Санкції інших країн на владу вплинуть?

– США вже почали їх запроваджувати – скасовують візи нашим високопосадовцям і членам Партії регіонів. Думаю, до Америки скоро долучиться і ЄС. Це буде удар для можновладців. Адже вони мають маєтки, квартири й будинки в Європі. Їхні діти вчаться в тамтешніх університетах і коледжах. Після того як когось із "регіоналів" не пустять за кордон, почнуться масові виходи з партії. Бо ці люди вже не мислять себе без поїздок у Західну Європу. Проте найбільшим тиском для влади є блокування їхніх рахунків за кордоном.

Але країни ЄС не поспішають вводити ні візові, ні економічні санкції.

– Це справа часу. Процес іде так повільно, бо це рішення Європейський Союз має узгодити з кожною країною, що туди входить. А в більшості з них невеликий інтерес до України. У нас основні інвестиції – з офшорних зон, Росії, Німеччини та США. Якби в Україні працювало більше європейських компаній, країни ЄС швидше б відреагували на останні події тут.

Коли ЄС почне вводити фінансові санкції?

– Думаю, вже починає. Минулого тижня президент Віктор Янукович мав телефонну розмову з німецьким канцлером Анґелою Меркель та віце-президентом США Джо Байденом. Очевидно, вони попередили про перші санкції проти його синів. Бо після цього він різко почав переговорний процес з опозицією, зустрівся з представниками церков.

Є ймовірність, що після запровадження санкцій влада піде на більше зближення з Росією?

– Дуже мала. Манера керування державою в Януковича подібна до стилю білоруського президента Олександра Лукашенка. Проте Янукович переступив межу, коли можна було розвернути країну в іншому напрямі. Та й стримують майно і бізнес членів Партії регіонів у Європі. У прибічників Лукашенка таких активів не було.

До останнього мовчали українські олігархи. Кілька днів тому пролунала єдина заява – SKM Ахметова.

– Вони хочуть, щоб ситуація стабілізувалася. Бо тримають гроші та майно за кордоном, але заробляють тут. Зараз дешевшають акції підприємств, із країни тікають інвестори. Олігархи втрачають найбільше. Якщо ЄС заблокує рахунки одного з них, Партія регіонів точно розколеться.

Чому Захід досі не зробив цього?

– Українські олігархи тримають в європейських банках мільярди євро. Банкірам однаково, яке походження цих капіталів. Вони підживлюють їхню фінансову систему. Європейські банкіри бояться, що після блокування сумнівні бізнесмени з інших країн також почнуть забирати від них свої кошти.

Влада ще може силою приборкати протестувальників?

– Силового варіанту олігархи точно не вимагатимуть, бо не зацікавлені у зміцненні позицій президента. Фірташ, Ахметов, Пінчук та інші розуміють: якщо Янукович переможе, в нього гальма відмовлять остаточно. Він зазіхатиме на їхні прибутки й підприємства, збагачуватиме власних синів. Президент давно поставив мету – зробити їх найбагатшими в Україні.

Шість українських банків виставили на продаж за півроку.

– Це свідчить про жахливий стан банківської системи та економіки загалом. Банки почали пропонувати надто високі відсотки – 24–26 річних на короткотривалі депозити. Таким чином хочуть залучити кошти. Але те, що Фірташ на цьому тлі купив "Правексбанк", є хорошим знаком. Це означає, що він не збирається покидати Україну. ­Імовірно, скоро дасть знати владі, що так діяти не можна.

Курс гривні вже 8,42–8,5 за долар. Він наближається до критичного рівня, закладеного в бюджеті до кінця року. Якщо на місяць лишити ситуацію такою, як зараз, інфляція буде на рівні 1990-х.

Хто в цьому винен?

– Прем'єр Микола Азаров завжди звинувачував "папєрєдніків", а зараз усі негаразди в економіці списує на Євромайдан. Хоча ніяких технічних перешкод мітингувальники нікому не створюють – не заблоковане ні Держказначейство, ні Кабмін. Винні уряд Азарова і Партія регіонів. Усі їхні реформи були невдалі. Новий бюджет прийнятий із дефіцитом 70 мільярдів гривень. Ця влада довела до того, що за останній рік на 6,4 відсотка знизилося ВВП. Бюджетникам не було чим виплачувати зарплат, пенсій і стипендій. Щоб гривня лишалася приблизно на теперішньому рівні, Нацбанк уже два роки щомісяця витрачає 1,1 мільярда доларів.

Тобто події на Грушевського не вплинули на економічну ситуацію?

– Вони стали підсилюючим фактором. На валютному і банківському ринку – паніка. Люди масово міняють гривню на долари та євро, знімають гривневі депозити, щоб зберегти заощадження від знецінення. Потроху втрачають вартість українські цінні папери. Рятує те, що фондовий ринок у нас не надто розвинутий, тому обвалу цін на акції немає.

Що станеться, якщо гривня знеціниться вдвічі?

– На стільки ж збідніють українці. Ми біднішатимемо двома хвилями: спочатку через девальвацію, а потім – через інфляцію. Перераховувати зарплати відповідно до нового курсу не будуть, бо в бюджеті не вистачатиме грошей. Усе раптово подорожчає. Більшість товарів завозять з-за кордону. Через подешевшання гривні вони подорожчають. Зросте ціна на пальне, яке закладене у вартість майже всього.

Якщо влада переможе у протистоянні, вдасться втримати курс і стабілізувати економіку?

– Наш бізнес масово виводитиме капітал з України. Підуть навіть середні підприємці, що мають зовнішні зв'язки. Малий бізнес, що підтримував Євромайдан, підвозив дрова й харчі, почнуть переслідувати. Тож і вони виїжджатимуть за кордон. Гривню неможливо буде утримати навіть на рівні 8,5–8,7 за долар. Не буде чим.

У бюджеті не вистачить коштів?

– На 2014 рік уряд запропонував, що від ПДВ ввезених в Україну товарів держава має отримати ще на 17 мільярдів гривень більше, ніж від ПДВ виробленої продукції. Вони закладають те, що все менше вироблятимуть товарів і все більше купуватимуть. У бюджеті є стаття: надходження від приватизації – 17,3 мільярда гривень. Це в 15 разів більше, ніж заробили торік. Щоб отримати таку суму, доведеться продавати стратегічні об'єкти – порти або газотранспортну мережу. За бюджетом, Нацбанк має перерахувати 23 мільярди гривень уряду. Але цих грошей ніде брати. Тому НБУ доведеться ввімкнути друкарський верстат. Після цього піде нова хвиля знецінення гривні.

Черговий транш російського кредиту поліпшить ситуацію?

– Ще невідомо, чи будуть наступні транші. Москва сказала, що переглядатиме щокварталу кредитну програму і знижку на газ. Захід не схвалює допомоги Кремля Україні. Як тільки Москва зробила перший транш кредиту 3 мільярди доларів, західні компанії вивели з Росії інвестицій на цю суму. Імовірно, в обмін на черговий транш Кремль вимагатиме здати їм газотранспортну систему або порти.

Чому український уряд пішов на такі умови?

– Від безвиході. Вже не було грошей навіть на пенсії, зарплати, стипендії. Урядовці спочатку хотіли асоційованого членства України з ЄС. Але як узнали, що Європа швидко позики не дасть, зірвали цей процес.

А якщо переможе опозиція?

– Вона орієнтована на Європу. Тому має відновитися співпраця з Міжнародним валютним фондом. Нам можуть надати позику. Адже МВФ не працює з Україною на суто економічних засадах. Питання їхньої позики завжди пов'язане з політикою. Але вони вказують на реформи, які треба провести. Бо хочуть мати гарантії, що ми зможемо повернути кредит.

Як відреагує Кремль на усунення Януковича?

– Для Москви це буде поганою звісткою. По-перше, це зруйнує її плани щодо відновлення СРСР. По-друге, стане сигналом для російської опозиції й народу, що авторитарний режим можна побороти.

Як Росія впливатиме на нашу економіку?

– Вони можуть з легкістю обвалити курс гривні. В Україні зараз 20 відсотків усіх банків – російські. Цього достатньо, щоб влаштувати паніку на ринку за вказівкою Кремля. Можна вдати дефіцит іноземної валюти. Тоді почнеться ажіотаж, курс гривні опуститься. Російські фінустанови задля виконання цього політичного замовлення готові будуть пожертвувати своїми доходами. Москві чим гірша ситуація в Україні, тим краще.

З чого слід починати новій владі?

– З абсолютно нових Бюджетного, Податкового кодексів і монетарної реформи. Зробити пенсійну реформу – із другим і третім рівнями накопичення. За другим рівнем роботодавець перераховуватиме на банківський рахунок відсоток від зарплати свого працівника, за третім – сам працівник робитиме заощадження. Держава сплачуватиме всім мінімальну пенсію – з індексом 1,2 прожиткового мінімуму. Це перший рівень накопичення.

Влада провалила реформи, бо там бракує фахівців?

– Не вистачає мотивації щось змінювати. Їх влаштовує можливість керувати країною в ручному режимі.

Теперішня опозиція діятиме інакше?

– Думаю, її теж влаштовує нинішній економічний стан, бо, як і влада, вони годуються з нього. Правильно було б, якби опозиціонери ще два місяці тому здали свої депутатські мандати. Тоді президенту довелося б розпустити Верховну Раду й були б дострокові вибори. Після них опозиція набрала б більшість у парламенті й сформувала б уряд.

Хто здатен провести ефективні реформи?

– Нове покоління політиків, яке вийде з експертного середовища і громадських організацій.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні зараз 20 відсотків банківського ринку – російські. Вони можуть з легкістю обвалити курс гривні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути