четвер, 18 лютого 2010 18:38

Семеро відомих людей, які вивчили українську мову у зрілому віці
7

1. Агатангел Кримський, 1871-1942, сходознавець. Народився у Володимирі-Волинському. Батько родом із кримських татар, мати - з родини литовських поляків. Удома спілкувалися російською. У 14 років поступив до Колегії Павла Ґалаґана в Києві. Там під впливом викладачів Павла Житецького та Михайла Драгоманова зацікавився українською мовою й літературою. Паралельно вивчав польську, англійську, французьку, німецьку, італійську, грецьку, турецьку. Згодом - перську й арабську. Кримському належать українські переклади персидських поетів Омара Хайяма, Сааді, Гафіза, Фірдоусі.

2. Олена Теліга (Шовгенова), 1906-1942, поетеса. Народилася під Москвою. Її хрещена мати - російська поетеса Зінаїда Гіппіус. 1918-го російськомовна родина перебралася до Києва, де батько інженер-гідротехнік Іван Шовгенів завідував департаментом водних шляхів УНР. Незабаром родина виїхала до Чехії. Якось у Празі хтось із білих емігрантів при ній згадав про "собачий украинский язык". Олена сказала на це: "Ви - хам! Я вас більше не знаю!" Відтоді перейшла на українську. Вийшла заміж за Михайла Телігу, колишнього сотника армії УНР, родом із Кубані. 1939 року вступила до ОУН. Восени 1941-го приїхала в окупований німцями Київ, очолила Спілку письменників і журнал "Літаври". Німці розстріляли Олену Телігу в Бабиному Яру.

3. Василь Вишиваний,  справжнє ім"я Вільгельм Габсбург, 1895-1948, ерцгерцог Австро-Угорської імперії. Виріс у польському місті Живець. Батько, австрійський князь, розмовляв із дітьми німецькою, мати, італійська графиня, - італійською. 1913-го Вільгельм вступив до військової академії у Вінер-Нойштадті, де серед добровільних факультативів вибрав українську мову. Його першою українською книжкою став "Короткий нарис з історії України" Михайла Грушевського. Прочитав її за допомогою солдата сотні, якою командував. У Першу світову служив у 13-му полку уланів, який формувався переважно з українців. Там йому подарували вишиванку. За те, що любив її одягати, Вільгельма Габсбурга називали Василем Вишиваним. Після Другої світової його заарештували як шпигуна. У Лук"янівській в"язниці на допитах слідчим відповідав українською. Помер від сухот у тюремній камері 18 серпня 1948-го.

4. Алла Горська, 1929-1970, художниця. Народилася в Ялті. Із родичами й друзями спілкувалася російською. Уроки української мови їй давала журналістка Надія Світлична, філолог за фахом. У майстерні художниці писали диктанти, виконували вправи зі шкільного підручника. Українською Горська говорила з пітерським акцентом - у Ленінграді минуло її дитинство. Правозахисник Євген Сверстюк згадує, що до кінця життя звала його "Євґєном". Товаришувала з Василем Стусом, Василем Симоненком та Іваном Світличним.

5. Станіслав Бєлковський, 39 років, російський політолог. Кілька років консультує українських політиків. 2006-го митник в аеропорту Бориспіль запитав його, який інститут в Івано-Франківську він закінчив, бо думав, що Бєлковський - українець. Політолог вивчив українську за самовчителем Тетяни Фролової, який купив у Києві. Почав у березні 2005-го. Читати зміг одразу, а за рік уже вільно розмовляв. "Я знаю українську краще за три чверті депутатів Верховної Ради," - каже політолог. Бєлковський читає поезію Юрія Андруховича та Сергія Жадана і вважає, що хтось із них у майбутньому має отримати Нобелівську премію.

6. Юлія Тимошенко, 49 років, прем"єр-міністр. Вивчила українську мову у 39, увійшовши до уряду Віктора Ющенка 1999-го. Вона народилася в Дніпропетровську в російськомовній родині. Її батько - литовець вірменського походження, а мати - росіянка. Під час останньої виборчої кампанії на мітингу в Криму відмовилася виступати російською, незважаючи на прохання місцевих жителів. Олег Покальчук, колишній спічрайтер Тимошенко, пригадує, що вона стала вільно розмовляти за півроку навчання й не афішувала, де брала уроки. "Вона не відчувала й не відчуває культурних конотацій. Мови ж відрізняються не лише правописом і граматикою, а і смисловим наповненням подібних термінів, асоціативним рядом. Відмінностей української і російської культур вона не вловлює". Щоб навчити Тимошенко правильно ставити наголоси, на начитку текстів 9-10 років тому запрошували носіїв мови з Галичини, які її виправляли.

7. Вадим Красноокий, 35 років, вокаліст гурту Mad Heads XL. 2001-го почав співати українською, бо, як каже, виходило краще, ніж російською. До того співав англійською. Використовує українську як основну із 2008-го.

"Я - українець, але знадобилося чимало часу, щоб зрозуміти: використовувати українську мову як основну - нормально. Прийняв вольове рішення - з усіма, хто розуміє, розмовляю тільки нею. Це моя демонстративна громадянська позиція. У сьогоднішній ситуації мову необхідно пропагувати й тиснути на суспільство. Публічні українці мають це робити тим більше". Рідний Вадимів брат, басист Mad Heads XL Максим, поки що більше спілкується російською. "Сила звички тяжіє", - пояснює Вадим.

Журнал "Країна" N 5(8) від 19 лютого 2010 року

Зараз ви читаєте новину «Семеро відомих людей, які вивчили українську мову у зрілому віці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути