четвер, 29 грудня 2016 21:41

Одне звучання пісні на радіо приносить до двох гривень

– Авторське право на музичний твір не обов'язково оформлювати державним свідоцтвом. Але факт створення треба зафіксувати, – каже 45-річний Богдан Гловацький, керівник видавництва BOG DA NOVA MUZYKA. Співпрацює з гуртами "Танок на Майдані Конго", "Тартак", "Мотор'ролла", виконавцем Іваном Дорном.

– Найпростіше – оприлюднити запис у будь-якій соціальній мережі. Наприклад YouTube, яка автоматично відображає дату розміщення. І вказати автора, виконавця та виробника фонограми. Кого першим вказали, той і автор.

Як це працює, коли британський вуличний музика виконав пісню Джамали, а його зняли й розмістили в інтернет?

– На сайт може прийти заборона від правовласника, а далі залежить від добропорядності ресурсу й наполегливості позивача. Таке відтворення потребує дозволу.

Із чого почати музикантові?

– Початківцям спершу треба знайти собі лейбл (видавництво звукозаписів. – Країна). Він вводитиме виконавця у курс справи. ОКУ може і напряму підписати угоду з виконавцем. Але творчі люди не люблять вести справи. Цим треба займатися щодня – відслідковувати, рахувати, домовлятися. Поодинці виконавці бояться щось вимагати. Якщо співак прийде на радіо, то станції легше прибрати його з ротацій, ніж із кожним розгрібати бухгалтерію.

Із видавцем або ОКУ радіостанція не дозволить собі так розмовляти. У видавця – каталог. Відмовились платити за одного артиста – він заборонить крутити ще сотню. Так само непросто митцю самому працювати з ОКУ. Недобросовісні організації знають, як морочити голову. Скажімо, я заявляю, що на радіо грала моя музика. "О, так, нам це радіо платило. Нате, вам накапало 50 копійок". Кажу, як же так? Знаю, що звучало багато разів. "Не знаємо, підтверджень у нас нема. Може, у вас є?" І якщо нема – пролітаєш.

Більшість виконавців і музичних видавців хочуть, аби на кожен сегмент користувачів була окрема ОКУ – радіо і телемовники, кабельні ретранслятори, громадські заклади, концертні зали, театри, кінотеатри тощо.

Автор: youtube.com
  Британський вуличний музикант Денні МакЕвой виконав кавер-версію пісні Джамали ”1944”. Вона перемогла в пісенному конкурсі Євробачення-2016
Британський вуличний музикант Денні МакЕвой виконав кавер-версію пісні Джамали ”1944”. Вона перемогла в пісенному конкурсі Євробачення-2016

Існує єдина методологія розрахунків?

– Були випадки, що ОКУ поділив суму рівно на всіх, хто був у ротації. Пробачте, але один звучав 200 разів, інший – раз. Закон вимагає від радіо­станції сплатити щонайменше 4 відсотки доходу: 2 відсотки за авторські права і 2 – за суміжні. Та всі ОКУ йдуть на фіксовані плати за договором. Хто як домовиться.

Організації колективного управління правами заробляють на виконавцях?

– Мають брати комісійні тільки на забезпечення діяльності. Якщо за три роки по винагороду ніхто не звернувся, ОКУ може витратити її. У світі ОКУ створюють правовласники, вони й контролюють витрати. А в нас десь прочитали, що можна так гроші збирати. Маємо і заниження ставок, і несправедливий розподіл, і тупе розкрадання того мізеру, який користувач заплатив за музику.

Як часто треба звучати, щоб отримувати гроші?

– Кошти не розподіляють аж до копійки. У звіт станції пісня потрапляє, здається, починаючи з 10 звучань на місяць. ­Залежно від доходів радіостанції, одна ротація приносить від 20 копійок до 2 гривень.

ЗМІ зберігають плей-листи. А як обрахувати, хто скільки звучав у кафе?

– Гроші від них розподіляють за звітами 16 топових українських радіостанцій, які покривають понад 10 областей. За узагальненим плей-листом.

Треба привчити, щоб користувачі платили бодай щось, і щоб оперативно гроші доходили до правовласника. Коли досягнемо цього, система підрахунків налагодиться.

Зараз ви читаєте новину «Одне звучання пісні на радіо приносить до двох гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути