середа, 17 серпня 2011 10:56

Цей режим кожною своєю клітиною хоче подальших репресій

  Олександр МОТИЛЬ.Народився в Нью-Йорку 1953 року. Батьки родом зі Львівщини. Професор політології в Ратґерському університеті американського штату Нью-Джерсі. Досліджує імперіалізм та націоналізм. Автор публіцистичних творів ”Дилема незалежності: Україна після тоталітаризму” (1993), ”Революції, нації, імперії” (1999), ”Підсумки імперій: занепад, розпад і відродження” (2001), художніх романів ”Хто вбив Андрія Воргола” і ”Священик віскі”
Олександр МОТИЛЬ.Народився в Нью-Йорку 1953 року. Батьки родом зі Львівщини. Професор політології в Ратґерському університеті американського штату Нью-Джерсі. Досліджує імперіалізм та націоналізм. Автор публіцистичних творів ”Дилема незалежності: Україна після тоталітаризму” (1993), ”Революції, нації, імперії” (1999), ”Підсумки імперій: занепад, розпад і відродження” (2001), художніх романів ”Хто вбив Андрія Воргола” і ”Священик віскі”

Американський політолог Олександр Мотиль про суд над Тимошенко й перспективи нинішньої влади в Україні

Ніхто не має переконливої відповіді щодо процесу над Юлією Тимошенко. Хоч як на нього дивитися, він зовсім без смислу – і режиму не потрібний, і якоїсь особливої мети не має. Тим більше, викликав негативну реакцію і в Україні, й на Заході, й у Східній Європі, навіть у Росії. Моє пояснення просте: ця влада, попри всі заяви про свою компетентність та професійність, є вкрай некомпетентною і непрофесійною. І це просто чергова помилка, яких ця команда вже дуже багато зробила, починаючи з "харківських угод". Не обов'язково там злі люди сидять – вони просто не фахівці.

Якщо ж шукати там глибоку раціональність, то єдине напівпереконливе пояснення таке: вони хочуть знайти привід денонсувати газові угоди. Прямо робити це не випадає – усе ж таки Росія, стратегічний партнер та інше. А тепер є теоретична можливість, розритикувавши й посадивши через ці угоди Тимошенко, сказати: слухайте, ми маємо повернутися до переговорів.

Друге пояснення повністю протилежне першому, бо передбачає дуже тонку гру. А я не вірю, що в Партії регіонів на це здатні. ­Певно, хлопці просто не знали, що робили. Виступили проти Кучми, заарештували Луценка – і пішли на Тимошенко, думаючи, що це їм скоренько вдасться.

В останні місяці Янукович серйозно взявся за посилення відносин з Євросоюзом. ­Домовляється про зону вільної торгівлі. Це необхідне для всіх – і для України, і для самих "регіоналів". І в цей момент робити щось, що йде всупереч будь-якій інтерпретації європейських цінностей – ну, просто нелогічно, це нонсенс. Мали би принаймні почекати, підписати угоду. Не зрозуміло, чому одна рука робить таке, а друга – таке.

Тепер ЄС і Америка прозоро натякають: розв'яжіть цю справу не надто авторитарно – і тоді матимете з нами кращі відносини. У владі це ніби розуміють. Але як їм із цього викрутитися? Бо ж усе так упевнено йшло до засудження. Думаю, зараз вони шукають якусь форму, як із цього вийти.

Для суспільства ця справа добра в одному важливому аспекті. Це дуже яскравий прояв авторитаризму й дурості. Досі було так: ну, якось змінили Конституцію – так ніхто цим не цікавиться. З'явилися "тушки" в Раді – й теж це було чимось далеким, та й народних депутатів не особливо люблять. А тепер більшість українців, які цікавляться політикою, бачать: щось тут не те. Не треба бути "нунсівцем" чи "бютівцем", аби відчути: щось смердить.

Раніше опозиція не знала, що робити. А тепер принаймні зрозуміла: треба почати координувати свої дії.

Тимошенко після цього навряд чи раптом стане найпопулярнішою особою в Україні. Але, безумовно, вона на цьому виграє. Це піднесе її престиж серед певних політичних еліт – особливо на Заході як опозиціонера до авторитарного режиму. Ну а тут її перетворять на символ демократа й мученика. Із часом вона може стверджувати: "Дивіться, коли всі інші казали "так" або боялися взагалі щось казати – я стояла, захищала країну, захищала народ".

  Юлія Тимошенко та її чоловік Олександр на засіданні столичного Печерського суду 8 серпня
Юлія Тимошенко та її чоловік Олександр на засіданні столичного Печерського суду 8 серпня

 

Кожна клітинка цього режиму хотітиме подальших репресій. У цьому їхня натура, бо це  ж бандитська влада. Але дозволити собі цього вони вже не можуть. Якби це була сильна, популярна влада з підтримкою щонайменше в 40–50 відсотків усього народу – ну, може бути. А 10–15 відсотків підтримки – це фактично ніщо. Тому надалі щомісяця починати справу з якимось опозиціонером буде просто неможливо.

Влада зайшла в глухі кути – і всередині, і ззовні, у багатьох сферах. Вони не знають, що робити, виявили себе некомпетентними, безцеремонними та корумпованими. З будь-якої точки зору ця влада є гіршою за адміністрацію Віктора Ющенка. Їм протриматися довго не вдасться: люди злі навіть на Донбасі.

В Америці зараз теж патова ситуація між республіканцями й демократами. Посере­дині стоїть президент Барак Обама, який не знає, що робити. Але він принаймні не заарештує нікого. Та й республіканці теж такого не робили б. Вони шукають шляхи до порозуміння.

Так було й в Україні протягом останніх 20 років. Скільки разів Кучма призначав нових прем'єрів? Це необов'язково допомагало – але принаймні він шукав. Чому Микола Азаров не мав би "полетіти"? Чому Дмитро Табачник не мав би "полетіти"? Знайти заміну ж неважко навіть у рамках одної партії.

Із Табачником – класичний приклад. Будь-який декан чи ректор навіть найменшого університету був би кращим міністром освіти за нього. Взяти навіть якогось сільського вчителя з Миколаївської області! Це принаймні був би не Табачник.

В Україні є багато людей компетентних і не заполітизованих. Вони могли б позитивно вплинути на імідж, а може і на суть політики. Над цим і мали б задуматися в нинішній владі. Подбати, може, не так про Україну, як хоча б про себе. І, дуже надіюся, що "регіонали" підуть цим шляхом. Бо інакше альтернативою для них є політична смерть протягом року чи, може, двох.

Зараз ви читаєте новину «Цей режим кожною своєю клітиною хоче подальших репресій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути