четвер, 03 травня 2012 19:34

"Була б Тимошенко на свободі - не було б ніякої об'єднаної опозиції"

23 квітня партії "Батьківщина" й "Фронт змін" оголосили, що підуть на парламентські вибори 28 жовтня 2012 року єдиним списком. Як це вплине на результат об'єднаної опозиції, а також на шанси інших політичних опонентів влади, розказує політолог Олексій Голобуцький

Які електоральні зміни відбуваються в опозиційному таборі після об'єднання "Фронту змін" та "Батьківщини"?

- Теперішня соціологія показує збільшення рейтингу Наталії Королевської й Віталія Кличка. У кого Королевська могла відібрати ці голоси? В об'єднаної опозиції, насамперед у "Батьківщини". Зростання популярності Кличка частково пов'язано з падінням рейтингу "Фронту змін". Тому сумарно ніякого приплюсування Яценюк і Турчинов не отримали.

Чому?

- Бо вони не створюють нічого нового. Боротьба за долю Тимошенко - це добре, але вже звично для українців. До того ж - усі опозиціонери за її звільнення, і навіть "Батьківщина" тут не монополіст. Тим більше, ця боротьба поки неефективна.

Люди хочуть побачити альтернативу владі. Але Яценюк був головою Верховної ради, міністром закордонних справ, Турчинов - першим віце-прем'єром. Повірити в те, що вони альтернатива - дуже складно. А суспільство потребує нових облич. На президентських виборах це ефективно використали Тігіпко і Яценюк. Удруге в них не вийде. Прийшла черга Кличка й Королевської. При всій неоднозначності й помилках Віталія, ніхто не може закинути йому перебування у владі. Королевська - народний депутат, але в уряді чи губернатором не працювала. За них гратиме й те, що в об'єднаній опозиції намічаються серйозні розборки щодо поділу місць у списку. "Батьківщині" доведеться серйозно поступитися "Фронту", а це багатьом не сподобається. Ніхто не хоче йти на мажоритарку - маловідомим людям там нема чого робити.

Тобто об'єднання мало що дало?

- Так. Ми не побачимо бажаного для Яценюка й Турчинова протиставлення "влада проти об'єднаної опозиції". Бо окремо стоять Гриценко, Кличко, Королевська, Тягнибок. Раніше були сумніви стосовно Кличка й Королевської, бо виборець так влаштований, що не голосуватиме за, на його думку, непрохідну силу. Але тепер очевидно, що Кличко бар'єр долає, а Королевська дуже близька до цього. Тобто в жовтні ніхто не боятиметься  голосувати за неї.

Хто вже розпочав мажоритарну кампанію?

- Володимир Ландик, Звягільський, Порошенко. Усі решта чекають - бояться, що поміняють округи чи помежують по-іншому. Всі активізуються з кінця травня.

Які несподіванки можуть трапитися на мажоритарці?

- Можлива така схема. Сильний опозиціонер зіштовхується із сильним провладним кандидатом, а між ними є господарник, який будує дитячі майданчики, переймається проблемами ЖКГ, соціалкою, але не бере участі в публічних дискусіях із першими двома. Опозиціонер і провладний кандидат виснажують населення до того, що воно втомлюється від політичного протистояння й люди голосують за господарника.

Вибори мера столиці Кличку треба?

- Для Кличка вони невигідні. Що він тут отримує? Бутафорну посаду, яка нікому не потрібна? Зате на ній дуже легко стати об'єктом критики.

Як політично оцінити побиття Тимошенко?

- Історія від часів її посадки є політично нелогічною, бо все працює проти влади. Вона реанімувала політика, який усім набрид і мав менш як 10 відсотків підтримки. Була б Тимошенко на свободі - не було б ніякої об'єднаної опозиції. Вона б як каток по всіх ішла з гаслом: "Хто не з нами - той проти нас". Цю історію не треба намагатися зрозуміти політично. Теперішня еліта думала: якщо Юлія Володимирівна дотягнеться до влади, то всім їм особисто капєц. Тобто історію з Тимошенко треба аналізувати не через політичну логіку, а через страхи перших осіб держави. І зараз ситуація для влади патова. Вони помилилися - посадили Тимошенко. Випустять - припустяться другої помилки. Не випустять - зроблять третю.

Суттєва дестабілізація політичної ситуації в Україні можлива?

- У нас вертикаль. Значить, інформація до Януковича йде по ній. Згадайте його слова про те, ніби люди скуповують зброю, щоб звалити режим. Хтось же помістив цю ідею в його свідомість. Нестабільність вносить нервозність у суспільство, а те спрямовує її на владу.

Теракти в Дніпропетровську вплинуть на рейтинг влади?

- Це може показати її слабкість. У нас, де кількість міліціонерів на душу населення більша, ніж в інших країнах Європи, де навіть армія отримує менше за міліцію, де правоохоронну систему постійно реформують, відбуваються такі теракти. І де ця міліція, і нащо нам ці правоохоронні структури? Аби бабусь, чорнобильців та афганців на мітингах розганяти?

Це грає проти влади точно.

Якою буде реакція Заходу на побиття Тимошенко?

- Повної ізоляції не буде, але часткова й символічна цілком можлива. Я думаю, Заходу українська влада набридла.

А Росії?

- Специфіка Росії в тому, що вона орієнтується не на інтереси свого населення, а на вигоду бюрократії й бізнесових груп. Якщо цим групам щось треба в Україні, то що слабша влада тут, то простіше їм досягати своїх цілей. Їм все одно кого підтримувати - Януковича чи Юлю. Головне - реалізувати свої інтереси.

Як Януковичу перемогти на виборах 2015 року?

- Зацікавити еліту в своєму другому терміні. Це можливо через надання постійних надприбутків від штучних монополій. Або загнати під себе всі реальні економічні важелі через вплив фіскальних і силових структур.

Надприбутки для еліти - це хрест на реформах?

- Від реформ вони нікуди не дінуться. У нас нема нормального й самодостатнього внутрішнього споживання. Радянська інфраструктура вичерпується, а нову неможливо побудувати без інакших відносин у трикутнику: суспільство - влада - бізнес.

Влада в патовій ситуації.

Зараз ви читаєте новину «"Була б Тимошенко на свободі - не було б ніякої об'єднаної опозиції"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути