Ексклюзиви
четвер, 20 червня 2013 06:25

Знайдений в Ірпені німецький Mauser може зберегти від нищення цілий парк
5

Фото: Фото: Денис Тимошенко

У захисників зелених зон міста Ірпінь (Києво-Святошинський район) з'явився речовий доказ, який може зберегти один з найбільших міських парків "Курган" від знищення та забудови. Ним стали знайдені на території парку залишки німецької гвинтівки Mauser 98.

Зокрема, як стало відомо Gazeta.ua, на днях у парку "Курган" був знайдений артефакт, який підтверджує розповіді місцевих мешканців про те, що в цій зеленій зоні під час Другої світової війни велися широкомасштабні бої.

"При проведенні земельно-будівельних робіт по вул. Луговій, робітниками на глибині 90 см був знайдений німецький карабін", - розповів голова правління Громадського руху захисту зелених зон Київщини, адвокат Лаврентій Кухалейшвілі.

На місці знахідки було складено відповідний акт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нам важко відстояти землю вартістю 6 млн доларів" — Під Києвом згорів парк

"Це вже не просто свідчення місцевих мешканців, це матеріальне підтвердження факту. Тобто у парку можуть бути поховання німецьких та радянських воїнів", - наголосив Кухалейшвілі.

Залишки гвинтівки обіцяють передати на збереження Ірпінському краєзнавчому музею. Водночас самим захисникам природи це дає "залізні" підстави для проведення за участю офіційних археологів пошукових робіт і, як наслідок, надання території парку статусу місця ведення бойових дій та об'єкту культурної спадщини.

Зокрема, народний депутат В'ячеслав Кутовий, за проханням Кухалейшвілі, направив відповідне звернення до Київського обласного центру охорони і наукових досліджень пам'яток культурної спадщини, а заступник голови правління ВГО "Союз "Народна пам'ять" Володимир Дорофеєв вже підтримав ідею проведення у парку розкопок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На могилах солдат Вермахту та червонокнижних рослинах хочуть побудувати маєтки

Слід зазначити, що 8,3 га лісу — а це фактично увесь парк "Курган" — було виділено взимку 2007 року кооперативу "Зелений Гай" для побудови котеджів. Сотка землі тут коштує сім тисяч доларів.

"За моєю інформацією 8 га розділили між собою декілька осіб, вони зараз намагаються їх продати, - розповів Кухалейшвілі. - Декілька земельних ділянок вже обнесені парканом, і там ось-ось розпочнеться будівництво. У парку вже тихцем вирізають дерева та навмисно випалюють траву".

Адвокат вже встиг постраждати внаслідок своєї природозахисної діяльності — влітку минулого року йому спалили автомобіль "Mitsubishi Outlander".

Зараз ви читаєте новину «Знайдений в Ірпені німецький Mauser може зберегти від нищення цілий парк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути