четвер, 23 червня 2011 16:42

Землетрус у Новій Зеландії зруйнував житлові будинки

Землетрус у Новій Зеландії зруйнував житлові будинки

У Крайстчерчі, другому за чисельністю місті Нової Зеландії, 13 червня сталися два підземні поштовхи магнітудою 5,6 та 6 балів. Це вже третій землетрус протягом року. Він поруйнував житлові будинки та центр міста.

"Тріщина пройшла прямо під нашим будинком. Утворилася велика дірка. Ми з дружиною ледве встигли вибігти. Котедж сусідів розвалився вщент, а уламки розчавили їхнє авто", - розповідає житель Крайстчерча Джеффрі Картер.

Влада планує переселити тисячі людей. Але більшість з них взялися втретє відбудовувати своє житло.

"Із 700 сімей, які втратили житло, виїхати погодилися одиниці. Допомагали один одному відбудовуватися. Сидітимуть тут, доки останньому не впаде дах на голову", - каже соціальний працівник Оуен Трейтон.

Бригади будівельників працюють за державний рахунок ще з лютого, коли стався найсильніший землетрус. Тоді загинула 181 людина.

"Нас найняли відбудовувати Крайстчерч. Вартість одного дому — 20 тисяч новозеландських доларів. Один будинок ставимо за 2 тижні. Багато жителів відмовлялися від наших послуг і зводять котеджі самі. За два тижні вони встигали тільки фундамент укріпити. Але в червні, після першого ж поштовху, наші "швидкі" будинки впали, а їхні — залишилися стояти", - каже Клей Робсон, будівельник з міста Окленд.

Люди звикають і пристосовуються жити у сейсмічній зоні.

"У березні вчили дітей, як треба поводитися під час землетрусу і цунамі. Тепер обійшла своїх учнів — слава Богу, всі живі. У деяких родинах кажуть, що під час землетрусу діти командували батьками. Показували де ховатися", - розповідає Фелісіті Гросс, вчителька з Крайстчерча.

Прочитати статтю про Нову Зеландію після чергового землетрусу можна в журналі "Країна" № 24 за 24 червня 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус у Новій Зеландії зруйнував житлові будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути