субота, 12 жовтня 2013 10:27

В українських СІЗО помирають молодими - дослідження

В українських СІЗО помирають молодими - дослідження
Фото: lenta-ua.net

У Запорізькому СІЗО протягом 2012 року померло семеро людей. Середній вік цих людей - 26 років. Наймолодшому було 24 роки. Про це матеріалі для ZN.UA пише віце-президент Агентства журналістських досліджень Максим Шпаченко.

"Смертність в СІЗО всіляко приховують, а питань про неї бояться ... Смертельно хворих, за якими співробітники слідчих ізоляторів уважно стежать, звільняють, як правило, за тиждень або навіть за два до передбачуваної смерті. Не хочуть псувати статистику", - відзначає автор.

Згідно з наявними у автора даними, понад1350 людей померли з 2005-го по 21 серпня 2013 року в слідчих ізоляторах. Близько 23 % - від серцево-судинних захворювань, ще майже 21% - від захворювань легенів. Це ті, хто, швидше за все, міг би продовжувати жити, якби знаходився в нормальних умовах з нормальною циркуляцією повітря.

Близько 20 % помирають унаслідок СНІД та ВІЛ- інфекцій. Ще 12 % померли від захворювань мозку, від захворювань нервової системи - 4,5 %, цирозу печінки - 3, раку - 3, захворювань шлунка і шлунково-кишкового тракту - 2,5, травм - 2, з інших причин - близько 4%. Від суїциду помирає близько 5%.

"Коли мова йде про померлих в СІЗО, не потрібно уявляти стариків або бомжів. Наприклад, Запорізький слідчий ізолятор надав дані тільки за 2011, 2012 і 2013 рр. У 2012 році в СІЗО померло семеро людей: один повісився, один помер від перфорації кишечнику, п'ять - від захворювань легенів. Середній вік цих людей - 26 років. Наймолодшому було 24 року", - підсумовує автор.

Зараз ви читаєте новину «В українських СІЗО помирають молодими - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути