четвер, 05 січня 2012 09:23

Українські моряки суховантажу "Немо" голодують у турецькій в'язниці

Українські моряки суховантажу "Немо" голодують у турецькій в'язниці

Сім українських моряків естонського суховантажу "Немо", який вже рік стоїть під арештом у Мармуровому морі (Туреччина), перебувають у турецькій в'язниці міста Дерінже і оголосили голодування.

Як повідомив Валерій Бабаков - родич капітана суховантажу "Немо" - запорожця Олександра Тимошенко, "екіпаж суховантажу "Немо" - семеро українців просять допомоги у держави, оскільки перебувають в турецькій в'язниці, і з 4 січня оголосили голодування".

Він зазначив, що "естонський суховантаж "Немо" з сімома українцями на борту, що ходив під прапором Антігуа і Барбуда, вже рік стоїть в Мармуровому морі (Туреччина), оскільки судно було заарештовано місцевою владою ще 11 січня 2011 року за борги судновласника-банкрута. Суховантаж був переданий за кредити боржника "Сведбанку-Естонія". Однак тоді екіпаж відмовився залишати "Немо" без зарплати".

За даними Бабакова, він тримає постійний телефонний і скайп зв'язок з капітаном суховантажу Олександром Тимошенком, і намагається привернути увагу представників ЗМІ до проблеми, "раніше через профспілку моряків капітан намагався самостійно вирішити питання із зарплатою екіпажу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля берегів Грузії затонув український суховантаж

Тоді ж в серпні через низку українських ЗМІ Україна дізналася про те, що морякам суховантажу "Немо" потрібна допомога. Була проведена прес-конференція по скайпу з капітаном Тимошенко. "Проте, спроби українського консульства допомогти українським морякам повернутися на батьківщину не увінчалися успіхом".

Бабаков також зазначив, що продовжує спроби допомогти своєму родичу - капітану Тимошенку і його екіпажу, направивши звернення Директору Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України Андрію Олефірову.

У ньому наголошено, що "зі слів капітана, на судні давно закінчилося паливо і продукти. 28 грудня 2011 консули, після неодноразових прохань екіпажу, все-таки забрали моряків із судна і розмістили в турецькій поліції - чекати дозволу на виїзд".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найгучніші катастрофи, вбивства та події 2011 року

"Незважаючи на те, що дозвіл з Анкари було отримано 2 січня, зі слів капітана я зрозумів, що українському екіпажу заважає виїхати на батьківщину начальник порту, в якому стоїть судно. У віце-консула не виходить переконати портове начальство (вони пишуть у порт листи, на які ніхто не реагує). З 4 січня 2012 екіпаж (хлопці за цей рік схудли на 15-20 кілограм) оголосили голодування", - йдеться у зверненні Бабакова.

Родич капітана суховантажу "Немо" звернувся з проханням до керівництва Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України допомогти українським морякам, які "перебувають на грані".

Крім того, Бабаков заявив, що український екіпаж суховантажу остаточно втратив надію отримати зарплату, "оскільки відбувся довгоочікуваний аукціон з продажу судна, на якому мали виручити гроші на погашення боргів кредиторам і зарплату екіпажу. Проте покупця на судно не знайшлося".

Зараз ви читаєте новину «Українські моряки суховантажу "Немо" голодують у турецькій в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути