субота, 31 грудня 2011 13:30

Найгучніші катастрофи, вбивства та події 2011 року

Найгучніші катастрофи, вбивства та події 2011 року

2011 рік був, на жаль, багатий на неприємні події. У цьому році назавжди покинули нас багато видатних людей. Також рік запам'ятався природними катастрофами, які руйнували цілі країни і протестами, які назавжди зламали історію держав, резонансними вбивствами і гучними арештами.

Арешт року

Арешт Юлії Тимошенко - це, безсумнівно, найбільш гучна справа, року що минає. Ця подія викликала небувалий резонанс в суспільстві і потужний шквал критики з боку світової спільноти. На думку багатьох політологів цим рішенням було завдано непоправної шкоди інтеграційним прагненням України та іміджу держави в цілому.

Колишнього прем'єра звинуватили в перевищенні службових повноважень при укладанні "газових контрактів" з РФ в 2009 році. 11 жовтня Печерський районний суд визнав її винною за частиною 3 статті 365 Кримінального кодексу України у перевищенні службових повноважень прем'єр-міністра України. Тимошенко засудили до 7 років ув'язнення, позбавили права обіймати певні посади в державній владі на 3 роки після відбуття основного покарання, а також до відшкодування збитків "Нафтогазу".

Терорист року

22 липня весь світ дізнався про існування норвежця Андерса Берінга Брейвіка. У цей день столицю Норвегії струсонув потужний вибух. Як виявилося, вибухнула бомба потужністю близько 500 кілограмів у тротиловому еквіваленті. Через кілька годин на острові Утойя пролунали постріли. Внаслідок подвійного теракту загинуло 77 людей.

Андерс визнає свою провину у вбивстві людей, але  не сприймає це як кримінальний злочин. Він наполягає, що таким чином робив політичну заяву. За його словами, вбивство було необхідно, щоб врятувати Норвегію і всю Європу від мусульман і покарати політиків, які заохочують мультикультуралізм. Свої ідеологічні погляди Брейвік опублікував безпосередньо перед терактом, виклавши в Інтернеті маніфест, що складається з півтори тисячі сторінок, і відеоролик, на якому маніфест викладено у вигляді коротких тез.

29 листопада норвезькі психіатри дійшли висновку, що Брейвік страждає параноїдною шизофренією і в момент злочину знаходився в стані неосудності у зв'язку з чим він буде позбавлений від відповідальності і відправлений на примусове лікування.

Вбивство року

Колишній лідер Лівії Муаммар Каддафі говорив, що не кине свою країну і помре тут, як мученик. Як виявилося, його слова були пророчими.

Вранці 20 жовтня загони Національної перехідної ради зробили черговий штурм Сирта, в результаті їм вдалося взяти місто. При спробі вирватися з облоги, Муаммар Каддафі потрапив у полон до повстанців. Через кілька годин колишній лідер джамахірії помер. Арабські телеканали, демонстрували кадри, що перед тим, як застрелити, над ним жорстоко познущалися. З точки зору світового права такий вчинок повинен викликати питання до Перехідної національної ради з боку світової спільноти.

Із загибеллю Муаммара Каддафі вважається, що війна в Лівії закінчилася. Але тут як і раніше продовжують стріляти. Нові лідери не можуть домовитися і розподілити сфери впливу. Крім того, Європу стурбувало бажання нової влади Лівії жити за законом шаріату - мусульманського права.

Катастрофа року

Катастрофа, яка налякала абсолютно всіх, через яку почали згадувати слова Ванги та інших пророків про кінець світу, сталася в Японії 11 березня.

Після основного поштовху магнітудою 9,0 пішла серія афтершоків.  Землетрус викликав сильне цунамі, яке спричинило масові руйнування на північних островах японського архіпелагу. Найбільш небезпечні наслідки землетрусу виникли через аварії на АЕС. Найсильніші ушкодження отримала атомна станція "Фукусіма-1". У навколишнє середовище потрапив радіоактивний йод. Населення околиць було евакуйовано.

Станом на грудень офіційне число загиблих в результаті землетрусу і цунамі в 12 префектурах Японії становить 15 840 осіб, 3546 осіб вважаються зниклими без весті в 6 префектурах.

Скандал року

Знахабнілі мажори і вітчизняне правосуддя, яке з легкістю їх відмазує - воістину болюче питання в Україні. Спочатку ні в кого не виникало сумнівів, що синок нардепа-регіонала, депутат Луганської міськради Роман Ландік з конфлікту, який виник в луганському ресторані "Баккара", вийде сухим, а справу замнуть відразу на перших етапах. Однак, вийшло трохи не так.

7 липня інтернет підірвав відеоролик, на якому чітко видно як депутат луганської міськради жорстоко б'є блондинку. Прокуратура порушила кримінальну справу за ст. 296 КК (хуліганство), а через кілька днів його оголосили в розшук, оскільки не знайшли за місцем прописки. Потім Ландіка зловлять в Росії під Краснодаром і посадять в тамтешній СІЗО, в якому хулігану доведеться просидіти майже два з половиною місяці.

Після майже 20 судових засідань, Романа Ландіка продовжують тримати за гратами. Скільки ще доведеться депутату Луганської міськради сидіти - досі невідомо.

Розстріл року

Ніч 30 вересня і наступний день жителі Одеської області і не тільки запам'ятають надовго. Тоді український "Беркут" намагався затримати трьох підозрюваних у замовних вбивствах: Аслана Дикаева, Хасана Хадісова та Андрія Шемятенкова. Проте злочинці вчинили потужний опір і втекли. В результаті четверо міліціонерів отримали поранення, двоє загинули - 21-річний Віктор Коженко, працівник "Беркута" і 40-річний працівник ДАІ Олександр Розмаріца.

Багато аналітиків стверджували, що злочинці виїхали з країни. Втім, їх знайшли на наступний день в Одесі у флігелі пансіонату "Мирний". Операція з ліквідації кілерів проходила протягом кількох годин. По укриттю злочинців випустили близько семи тисяч куль з автоматів і стріляли з гранатомета. Недалеко від місця спецоперації знаходився гуртожиток юридичної академії. Студенти стали свідками бійні. Саме вони виклали в інтернет ролики останніх хвилин життя Дикаева. Завдяки відео можна сміливо зробити висновок, що злочинців навіть не намагалися взяти живими. Чому так сталося, можна тільки здогадуватися. Брат Аслана, Адам Дикаєв стверджує, що його брат взагалі був міліціонером і працював під прикриттям...

ДТП року

Українські мажори знову відзначилися. На цей раз не на Батьківщині, а в Монте-Карло. Недешева аварія сталася в неділю, 25 липня: білявка за кермом Bentley, ймовірно, переплутала педалі і врізалась в Aston Martin, а потім в Mercedes, Ferrari і Porsche.

Винуватицею цієї ДТП виявилася дочка зараз уже колишнього голови української біржі праці Маргарита Галицька-Смілянська. До речі, її батька Володимира Галицького, нещодавно запроторили за грати за хабарі в особливо великих розмірах. Під час обшуків на рахунках Галицького були виявлені 7,5 мільйонів гривень. Також правоохоронці знайшли у нього прикраси і дорогоцінне каміння.

Зараз ви читаєте новину «Найгучніші катастрофи, вбивства та події 2011 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути