понеділок, 25 березня 2013 01:38

Українців судитимуть за непокору білоруській міліції

Українців судитимуть за непокору білоруській міліції
Трьох громадян України затримали у Мінську на акції "День Волі". Щороку у цей день білоруська опозиція відзначає 95-ту річницю проголошення Білоруської Народної Республіки.

Над трьома українцями, яких затримали в Білорусі, 25 березня відбудеться суд. Про це Gazeta.ua повідомила голова громадської організації "Національний Альянс" Майя Москвич.

Трьох громадян України затримали у Мінську на акції "День Волі". Щороку у цей день білоруська опозиція відзначає 95-ту річницю проголошення Білоруської Народної Республіки.

"Учасники "Національного Альянсу" поїхали до Білорусі у рамках нашої міжнародної акції "Українська присутність", - розповідає Москвич. – Їхнім завданням було взяти участь у білоруській акції, тримаючи український національний прапор. Таким чином, висловити свою підтримку білоруським опозиціонерам".

З активістами Москвич втратила зв'язок близько 14 години в неділю. "Акція почалася о 12. Згодом наші люди просто зникли. Я ніяк не могла з ними сконтактувати. Потім випадково через соцмережі дізналася, що у Мінську затримали кількох учасників "Дня Волі". Комусь із затриманих білорусів вдалося написати знайомим смс. Так інформація поширилася, що у Мінську затримали близько 10-ти активістів, серед яких троє громадян України. Зрозуміла, що йдеться про наших," - зазначає дівчина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затриманих українців у Мінську чекає суд

За її словами, акція тривала спокійно. Коли вона закінчилася, а люди почали розходитися, то білоруські правоохоронці почали затримувати всіх, хто траплявся під руку.

"Зараз вони перебувають у відділку міліції Совєцького району Мінська. На них складають протоколи про адміністративне порушення. 25 березня їх судитимуть за непокору працівникам міліції, - пояснює Москвич. - Що відбувається із затриманими невідомо. Можливо, їх допитують і залякують."

У Мінську затримали членів "Національного Альянсу" з Волинського осередку Юлію Грищук, Юлію Сливінську та Назара Зеліновського.

"Назару всього 17 років. За законом міліція повинна була відпустити неповнолітнього через три години після затримання, - пояснює активістка. - Я теж мала їхати з ними, але через заметіль не встигла на потяг. Ми не боялися їхати, бо знали, що це легальна акція, ніхто нікого затримувати не буде. "День Волі" - єдина акція, яку дозволяє білоруська влада. А вона поступили хитро, дозволила, а потім міліція всіх почала пакувати."

Майї Москвич вдалося зв'язатися із Міністерством закордонних справ України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На акції в Мінську затримали трьох українців - ЗМІ

"Мені сказали, що знають про ситуацію і на разі перевіряють інформацію. Запевняють, що тримають усе під контролем. Насправді вони не кажуть всієї правди. Не кажуть, чи ведуть перемовини з білоруським відомством," - додає дівчина.

"Тому ми вирішили пікетувати посольство Білорусі. Це буде безстрокова акція. Ми мусимо привернути увагу до наших трьох активістів, які просто пройшлися акцією з українським прапором," - каже Москвич.

Пікетування Посольства Білорусі розпочнеться 25 березня о 12 годині з вимогою звільнити українських активістів.

"Національний Альянс" співпрацює з опозиційними організаціями Білорусі й виступає проти "режиму Лукашенка". Учасників об'єднання неодноразово затримували на протестах білоруської опозиції. У 2005 році на акції "Чорнобильський шлях" затримали п'ятьох активістів. Вони відсиділи у Білорусі 10 діб і отримали депортацію на 5 років. У 2006-ому – історія повторилася із вісьмома членами "Національного Альянсу", які взяли участь у так званій "Джинсовій революції" після президентських виборів. Тоді хлопців не засудили, але теж депортували на 5 років.

/media/video/488960/1_488960.mp4

 

Зараз ви читаєте новину «Українців судитимуть за непокору білоруській міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

91

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути