понеділок, 19 жовтня 2015 15:09

Торфовища біля Києва горітимуть до морозів - експерт

Торфовища біля Києва горітимуть до морозів - експерт
Фото: mignews.com.ua

Торфовища горітимуть до тривалих морозів.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua заявив експерт з Національного екологічного центру Олександр Соколенко. Він радить, що необхідно робити, аби припинити їхнє горіння.

- Торфовища треба гасити, але не помповим методом, як це роблять зараз. Часто у пожежників немає коштів, щоб оперативно залити займання і воно розгорається. Треба багато води. Ефективніше було б зводити дамби нижче заплав, де є осередки займань. Так після опадів вода підійматиметься, торфовища затопить. Але на цей метод потрібна техніка й гроші. В Голландії, наприклад, затоплюють 80 відсотків небезпечних територій, якщо літо спекотне. Якщо вологе – знижують, щоб не заболочувати місцевість. У Фінляндії затоплюють 100% торф'яників. В Україні владі вигідніше дати гроші на гасіння, аніж на програму відновлення заплави річок. Хоч ця проблема не одного року. Клімат змінюється, тривалі посухи увійдуть в норму. Торф і надалі висихатиме на велику глибину.

- У багатьох країнах світу торф є одним із важливих елементів для промисловості. Чому Україна не використовує його як альтернативне паливо в умовах дефіциту газу?

- У радянські часи успішно видобували торф як пальне. Є кар'єри на Черкащині, Житомирщині, Поліссі. Але за часів незалежності мережу зруйнували. Тоді деякі роботи велися з порушенням екологічних норм. Не зважали на рослинність, тваринний світ, червонокнижних птахів. Зараз близько 81% видобувного торфу використовують як паливо, а 19% - в сільськогосподарських цілях. Мережу треба переглянути. Десь занедбані кар'єри відновити, а десь краще затопити торфовища. Наприклад, річку Ірпінь, де тепер майже цілий рік тліє торф, осушили спеціально для ведення сільського господарства. Зробити там кар'єр буде неможливо, бо ділянки розпайовані або продані.

- Деякі експерти заявляють, що торф тлітиме цілий рік.

- Це нісенітниця. Торфовища горітимуть до тривалих морозів. Взимку після опадів рівень ґрунтових вод підніметься. Просто треба призвичаїтись жити в умовах зміни клімату з тривалими посухами.

Нагадаємо, на Київщині в різних районах горять 24 осередки торфовищ загальною площею близько 122 га. Через торф'яні пожежі санепідстанція зафіксувала перевищення концентрації шкідливих домішок у повітрі Києва майже в півтора рази.

Зараз ви читаєте новину «Торфовища біля Києва горітимуть до морозів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути