понеділок, 11 лютого 2013 16:59

Талий сніг та вода з гідрантів затопили інститут у Гостинному дворі
5

Фото: Фото Андрія Жигайла

Талий сніг та вода з гідрантів пожежників затопила державний інститут "УкрНДІпроектреставрація" та бібліотеку імені Заболотного, що знаходиться на першому поверсі Гостинного двору. У приміщеннях стоїть вода, зараз її прибирають працівники інституту та прибиральники. 9 лютого у Гостинному дворі сталась пожежа, згоріло 200 "квадратів" даху. Пожежники півночі гасили полум'я.

Поки невідомо яких збитків завдала пожежа, та підтоплення приміщень, кажуть в держустанові у понеділок вранці.

"Більше постраждали не від вогню, а від потопу після. Поки підраховуємо, рятуємо все що можна. У нас не затопило тільки архів, там сухо, в інших кабінетах все залило. Те що на столах було, перетворилось на кашу з паперу. Директор поїхав у міністерство інфраструктури на нараду, там вирішують сьогодні куди нас можливо переселять на час ремонту", - каже Василь Тимкович, головний інженер інституту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гостинний двір на 90% горів через коротке замикання - директор "Укрреставрації"

"УкрНДІпроектреставрація " займається відновленнями старовинних будівель, розробляє проекти їх відбудови. Саме за їх розробками торік відновлювали Андріївський узвіз, а ще раніше Бессарабський квартал, Залізничний вокзал у Києві, оперний театр в Одесі, Свято-Троїцьку церкву в Берестечку на Волині та інші.

Від напору води, у коридорах інституту попадали підвісні стелі, продовжує йти дощ зі стелі. Висять електрокабелі, повсюди залишки штукатурки та купи відер. Працівники ходять одягнуті у куртки, щоб хоч якось не намокнути. Жінки прибирають воду у кабінетах, а чоловіки виносять та виливають у туалети. Також, у інституті розповіли,що під дахом розташовувалась лабораторія інституту, і вона повністю вигоріла.

"Там все вигоріло, нічого не залишилось. Перекриття між поверхами витримало. А ось перегородки всі вигоріли. Тут тепер все під відкритим дахом", — розповіла Вікторія, співробітниця інституту.

Гостинний двір - торговельний комплекс на Контрактовій площі, збудований у 19 столітті. Торік столична влада передала будівлю під реконструкцію та перебудову приватній фірмі. Проти забудови, громадські активісти організували чергування у дворі, під час якого не дають новим власникам проводити перебудову. На їх думку, тут має бути культурний центр, а не торгово-офісне приміщення.

Зараз ви читаєте новину «Талий сніг та вода з гідрантів затопили інститут у Гостинному дворі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути