середа, 23 січня 2013 23:22

Суд мав врахувати, що жоден зі свідків не впізнав у Павліченках убивць судді Зубкова – юрист

Суд мав врахувати, що жоден зі свідків не впізнав у Павліченках убивць судді Зубкова – юрист
Фото: blog.i.ua

Українська Конституція передбачає використання будь-яких сумнівів у справі на користь обвинувачених.

Про це в ефірі 5 каналу заявив старший науковий співробітник Інституту держави і права ім.. Корецького Микола Сірий, коментуючи апеляційний розгляд справи про вбивство судді Зубкова.

Зокрема, відповідаючи на питання про те, чи може апеляційний суд врахувати за помилку суду першої інстанції те, що жоден зі свідків не впізнав у Дмитру та Сергієві Павліченках убивць судді, Сірий сказав: "Про це говорить Конституція: будь-які сумніви тлумачаться на користь обвинуваченого Тобто, на сумнівах не можна виносити обвинувальний вирок.  На жаль, тисячі випадків в Україні свідчать про зворотнє".

Водночас, Сірий звернув увагу, що фальсифікувати докази у справі українські правоохоронці навчились давно.

"Йдеться про очевидні звичайні речі. В Україні перша хвиля по дотику масової фальсифікації справ мала місце в 1994-1996 роках. Тобто, коли пройшов період накопичення капіталу, і почався його розподіл. На жаль, у цьому розподілі взяла участь саме правоохоронна система. Саме тоді вперше навчилися масово фальсифікувати справи", - зауважив він, однак не став стверджувати, що саме про фальсифікацію йдеться у справі Павліченків.

"В нашій правоохоронній системі  є системні явища, з якими на жаль, ніхто не боровся серйозно, зауважив він. - Суд зобов'язаний, оцінивши фактичні обставини, і якщо в них є сумніви, відкидати їх – тобто тлумачити на користь обвинуваченого. Обвинувачення не може ґрунтуватись на доказах, здобутих незаконним шляхом, так само, як і на сумнівах".

Водночас, Сірий не згоден із думкою, що апеляційний суд буде мислити заангажовано, враховуючи, що йдеться саме про вбивство судді.

"Я в цій сфері вже працюю 25 років. Поки що такої корпоративності немає в нашій системі. Більше з'являється індивідуалізму",-  сказав він.

Нагадаємо, суддю Сергія Зубкова убили 21 березня 2010 року у його власному будинку по вулиці Голосіївській 13. Вбивці втекли. За три дні затримали Дмитра та Сергія Павліченків, як головних підозрюваних. Мотивом назвали помсту судді за виселення з квартири. Торік у жовтні за вбивство, Дмитро Павліченко отримав довічне ув'язнення, Сергій - 13 років тюрми.

Зараз ви читаєте новину «Суд мав врахувати, що жоден зі свідків не впізнав у Павліченках убивць судді Зубкова – юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути