пʼятниця, 16 листопада 2012 14:54

Скандал: сербів обурило рішення Міжнародного трибуналу щодо хорватських генералів
9

Сербія звинуватила Міжнародний трибунал по колишній Югославії в упередженості
Фото: Фото: Reuters
Через це рішення серби втратили всяку віру в справедливість трибуналу
У Хорватії новину про звільнення співвітчизників сприйняли з радістю
У рідній країні їх вважають національними героями

Віце-прем'єр сербського уряду Расім Ляйіч (Rasim Ljajic) 16 листопада звинуватив Міжнародний трибунал по колишній Югославії в упередженості. Як повідомляє Reuters, це стало реакцією Белграда на рішення МТКЮ задовольнити апеляцію двох хорватських генералів, раніше засуджених за злочини проти сербів, вчинені в 1995 році.

"Через це рішення ми втратили всяку віру в справедливість трибуналу. Сьогоднішній вердикт - свідоцтво вибірковості правосуддя. Це навіть гірше, ніж несправедливий суд", - заявив Ляйіч, пише Lenta.ru.

У Хорватії новину про звільнення співвітчизників сприйняли з радістю, повідомляє Hrvatski informativni centar. У рідній країні їх вважають національними героями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трибунал зняв з Радована Караджича звинувачення в геноциді

Думкe народу висловив президент Хорватії Іво Йосипович, заявивши, що вердикт Апеляційного комісії "зміцнив його віру в міжнародне право і правосуддя і показав, що хорватське командування не діяло, як організоване злочинне угруповання з метою вигнання співгромадян сербської національності". За його словами, на Хорватії як і раніше лежить відповідальність за покарання всіх винних у скоєнні військових злочинів, пише Newsru.com.

Два хорватських генерала - Анте Готовіна і Младен Маркач - в 2011 році отримали 24 і 18 років в'язниці відповідно. Трибунал постановив, що вони несуть відповідальність за численні злочини проти сербського населення Хорватії. Тисячі етнічних сербів були вбиті і депортовані під час операції "Буря", яку хорватські війська провели проти бунтівного сербського регіону - Сербської Країни. Командували проведенням цієї операції саме Готовіна і Маркач.

Відразу після оголошення першого вироку засуджені подали апеляцію. В ході її розгляду суд прийшов до висновку, що генерали не можуть нести відповідальність за злочини, вчинені їх підлеглими.

Зараз ви читаєте новину «Скандал: сербів обурило рішення Міжнародного трибуналу щодо хорватських генералів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути