четвер, 07 липня 2011 15:50

Колишніх солдатів вермахту засудили в Італії до довічного ув'язнення

Колишніх солдатів вермахту засудили в Італії до довічного ув'язнення

Військовий суд італійського міста Верона засудив дев'ятьох колишніх солдатів парашутно-танкової дивізії вермахту "Герман Герінг" до довічного ув'язнення за військові злочини проти цивільного населення Італії в ході Другої світової війни.

Суд визнав доведеним, що обвинувачені були причетні до масових розстрілів мирних громадян. У 1944 році вермахт під приводом боротьби з партизанами знищив безліч італійських сіл в Апеннінах між Флоренцією і Моденою. Жертвами розправи стали, щонайменше, 350 осіб.

Ніхто з підсудних, більшості з яких зараз близько 90 років, на процесі не був присутній. У ході розслідування італійській владі активно допомагала прокуратура Дортмунда і відомство кримінальної поліції Дюссельдорфа. Тим не менше, влада ФРН відмовилися видати засуджених і виплачувати компенсації.

Родичі загиблих після оголошення вироку заявили про почуття полегшення. Суд над дев'ятьма колишніми солдатами дивізії "Герман Герінг" фактично став останнім великим процесом над німецькими військовослужбовцями, обвинуваченими у військових злочинах.

Італія, як зазначає Tagesschau, занадто пізно перейнялася юридичним переслідуванням підозрюваних у злочинах, скоєних під час німецької окупації. Ситуація змінилася лише в 1994 році, коли на довічне ув'язнення був засуджений колишній офіцер СС Еріх Прібке (Erich Priebke). Потім були й інші процеси.

Італія неодноразово вимагала від Німеччини компенсацій. Так, у листопаді 2008 року Верховний касаційний суд Італії зобов'язав ФРН виплатити один мільйон євро родичам двох убитих жителів Чивітелла. Зі свого боку Німеччина посилалася на міжнародні положення про державний імунітет, згідно з якими ФРН захищена від подібного роду судових переслідувань. Німецька влада зазначала, що вже виплатила Італії всі належні репарації за нацистські злочини в розмірі 40 мільярдів лір відповідно до Боннського договору 1961 року.

Зараз ви читаєте новину «Колишніх солдатів вермахту засудили в Італії до довічного ув'язнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути